Rondje Nederland: leuke triathlons Leidschendam, Oirschot, Geldrop, Nederhorst den Berg en duathlon Deurningen; Julia pakt ‘de dubbel’

WOENSDAG – Qua Nederlandse wedstrijden bleef het niet bij Hoorn, Rotterdam en Oud Gastel alleen. Afgelopen weekend waren er meer races en die volgen hieronder.

Vrijdag zou overdag de CIOS-triathlon in Wilhelminadorp zijn. Die werd vroegtijdig afgelast. De organisatie probeerde nog aan te haken bij het tegen Zeeland aanliggende Oud Gastel, maar daar zaten de series overvol. Gastel had vrijdagavond wel de Sweere jeugdtriathlon met het zwemonderdeel in het zwembad.

Triathlon Leidschendam voor Luc en Laura

Ook vrijdagavond was de triathlon van Leidschendam, een sprint afstand. Winnaar was Luc Steijvers, die via een zesde en vierde plaats in voorgaande jaren nu het hoogste treetje mocht beklimmen van het podium. Hij was klaar in 1.07.41 uur. Achter hem volgden Sander van Dijk en Arnaud van Schie, net als vorig jaar derde. Daarna kwamen Juriaan Tas en Kasper Vankan over de meet gebold.

Jammer dat het weer die avond nog niet meezat. De zomer zette pas echt in op zaterdagmiddag en natuurlijk de hele zondag. Dat verhinderde Laura Oudenhoven niet om op de langste dag van het jaar wederom toe te slaan. Ze won in 1.18.30 uur en prolongeerde daarmee haar titel in Leidschendam. Annemarie de Witte werd tweede Anne Tom derde. Snelste trio was het team Tim Janss in 1.10.41 uur. De mini-triathlon voor de jeugd leverde overwinningen op voor Joshua Kerste in 47.06 en Nienke Bennis in 54.36 minuten.

Triathlon Oirschot voor Olaf en Amber

Zaterdag was een echt Brabants triathlondagje met in het westen dus Oud Gastel, in het midden Oirschot en in het oosten Geldrop. Waar Gastel zich afficheert als Brabants Mooiste, noemt Oirschot zich de Gezelligste Triathlon van Nederland. En daar hebben ze gelijk in. De Groene Woud triathlon (dat is de echte naam) is sfeervol en gemoedelijk. Maar wel altijd met een paar sterke namen aan de start. En – voor de uitstraling van de sport – het ziet er zwart van de mensen. Kijk maar op de foto op de brug en langs het water. Misschien toch goed om daar bij het toekennen van grote wedstrijden ook eens naar te kijken. Het is voor een toptriatleet toch veel leuker om tussen de mensenmassa te sporten dan in een verlate polderlandschap.

De winnaar bijvoorbeeld, Olaf van den Bergh, is niet de eerste de beste. Hij deed een uitstekende Ironman Hamburg en won daarna – ook in Brabant – de Maasdijk-triathlon nabij Oss. Nu was ’s lands beste agegrouper de beste in 1.50.30 uur. De Arnhemmer klopte de tegenstanders op de fiets en bij het lopen.

Na het zwemmen in het Wilhelminakanaal en onder de legendarische Stönner-Meijwaardbrug door was Olaf nog niet zo ver. Hij lag zelfs dik twee minuten achter op mannen als Joery Wouters en Roani Schrijvers, winnaar in Rosmalen. Maar op de fiets waren zij geen schim van het tempo dat Olaf aan de dag legde. Na ook nog eens 34.45 minuten over de tien kilometer te hebben gedaan, was zijn voorsprong inmiddels opgelopen tot dik vier minuten.

Lommelaar Joery Wouters werd wel tweede en Raoni Schrijvers derde. Zijn derde podiumplek dit jaar. Daarna volgden Laurens van Wanrooij, de Belg Erik Vanhove en snelste master Mark van den Broek. In het vrouwenveld waren de namen minder bekend. Amber den Ouden uit het Limburgse Molenhoek boekte haar eerste triathlonoverwinning. Zij liet master Anika Reithaar uit Waalre en Alice Visser uit Tiel achter zich. Winnende tijd 2.26.38 uur. Snelste trio heette Pompen of verzuipen met Sander, Koen en Perry in 1.59.25 uur. De sprint afstand werd gewonnen door de Belg Lars Baeyens en door Anne van de Meulengraaf. De jeugdseries door Lars Peeters en Marit Snel.

Triathlon Geldrop voor Cas en Lieke

De 38e triathlon Oud Gastel, de 7e triathlon Groene Woud en de 3e triathlon Geldrop. Kleiner van opzet met zwemmen in het zwembad. De winst in Geldrop ging naar Cas Lasaroms. De man uit Budel legde de sprint af in 1.08.44 uur. Op 1.20 minuten ongeveer kwam Arnold Koetsier uit Deurne als tweede aan. De nummer drie heette Paul Kaufman uit Waalre, goed voor een tijd van 1.12 uur. Daarna kwamen Nick van Dinten en Sebastian van den Wildenberg bij de finishlijn.

Nog voor Paul Kaufman kwam Lieke Smits reeds binnen. Ze was dus derde overall in 1.10.12 uur. Noemenswaardige tegenstand had de Bergeijkse bij de vrouwen niet. Rianne Gommans uit Waalre volgde acht minuten later en Natasja Jansen uit Heeze completeerde het podium. Snelste team was dat van Esther Smit. De mini-afstanden werden gewonnen door Kai van Gansewinkel en Julia van Well. Leuke, kleinschalige triathlon. Lekker voor even tussendoor.

Nederhorst den Berg voor Steff en Julia (beiden een dubbel-weekend)

Op naar de warme zondag. Op IM 70.3 Westfriesland komen we nog terug. Eerst naar Nederhorst den Berg, waar de triathlon altijd deel uit maakt van het Zomerspektakel. En zomer werd het. Het parcours werd omzoomd met veel publiek, ook al omdat er van alles te doen is in het dorp. Dat mis je dan bij Teamcompetitiewedstrijden wel weer.

De race werd gewonnen door Stefan Overmars. De man het Hilversum had er dus een sterk weekend op zitten: vierde in Gastel, winnaar in Nederhorst. Achter Steff was het zijn stadsgenoot Henk Galenkamp die 38 seconden later tweede werd en Tim Kuiper uit Weesp op een derde plaats. Vervolgens bolden Tim Christen en Pablo Velt uit. De 56-jarige Robert Mijwaart deed het met een zevende plaats ook goed.

Het dubbelweekend van Steff werd enkel nog overtroffen door Julia de Leeuw. Zij pakte namelijk ‘de dubbel Gastel-Nederhorst’. Op voorhand wilde ze kijken of het wel kon, maar in Gastel kon ze toch vrij ontspannen naar de zege lopen. De energie voor nog een sprintje was er en dus kwam Julia min of meer voor eigen publiek opnieuw tot winst. Was Steff klaar in 57.57, voor Julia stond 1.03.26 uur op de klokken. Op 42 seconden van de atlete uit Weesp volgde Laura Kuiper uit Leiden. Brons ging naar Anna Morsink uit Amsterdam. In de tweede serie was Emma den Besten de ‘beste’. Haar eindtijd was goed voor de vierde vrouwentijd van deze dag.

Run-bike-run Deurningen voor Koen en Lisa

De laatste in het rijtje Nederlandse wedstrijden is de duathlon van Deurningen. Al best een lange traditie daar, ook al staat ze dan niet op de NTB-kalender. Al drie keer won Thijs Wiggers deze run-bike-run. Broer Koen wil daar misschien wel overheen. Hij won zondag voor de tweede keer deze wedstrijd en wel in 1.25.09 uur. Voor Joep Zanen was de tweede plaats, Tom ter Wee scoorde brons. Vierde en snelste master was wederom Remko Siers. Mathijs Boerrigter nam de vijfde plek in en Antoine van Brummelen volgde als tweede master op plaats zes.

Titelprolongatie voor duathlonspecialist Koen Wiggers dus en ook Lisa Bielevelt ging op herhaling. Ze won in 1.36.01 uur. Dit keer liet ze Marlin Klarenbeek en Antien van der Vegt achter zich. Beste duo was Bastiaan Roelofs en Jasper Plender bij de mannen en Anne Siersema en Liselot Goris bij de vrouwen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.