Triathlon Wijchen voor jarige Tom Hopman en topatlete Anne Knijnenburg, die best vaker triatlons mag doen

ZONDAG – De kwart triathlon van Wijchen keerde na jaren afwezigheid kort voor corona weer terug op de kalender. In de beginjaren was het DE openingswedstrijd, waar alle toppers op af kwamen. Nu is het een prima wedstrijd met zwemmen in een zij-arm van de Maas meer ter hoogte van het dorp Niftrik.

Op andermaal een mooie – niet al te warme – sportdag was het streekfavoriet Tom Hopman, die zichzelf een mooi verjaardagscadeau gaf. Hij won het duel met Alkmaarder Tim Termaat, zij het met een kleine voorsprong van slechts acht tellen. De nummer drie was Bart Mennink uit Sittard. Snelste vrouw was Anne Knijnenburg uit Berghem. Van een van ’s lands beste baanatletes is Anne vorig jaar overgestapt op het wielrennen. Ze komt uit voor het VolkerWessels Cycling team en heeft er al een pittig wielerprogramma op zitten.

Tijd voor triathlons is er nauwelijks in tegenstelling tot haar ouders John en Corina Knijnenburg. Maar vandaag maakte ze dan toch het uitstapje naar de driekamp. Ze won met zes minuten voorsprong op Mirte Simmelink, vorige week ook al in de prijzen in Oud Gastel. De nummer drie was Manon Spruit uit Zevenhuizen, maar dat was al wel op 16 minuten achterstand.

Een overtuigende zege dus voor Anne, die de triathlonsport nooit helemaal heeft omarmd omdat er altijd wel top jaren atletiek en wielrennen tussen door kwamen. Maar gezien ook haar prima zwemonderdeel zou zij toch best een aanwinst kunnen zijn voor de sport. Maar ja, in wielrennen valt soms net iets meer te verdienen. Zo weet ook Shirin van Anrooij.

 

Jelle Driessen kwam als eerste na 16.35 minuten uit de 24,3 graden warme Maas-arm. Tom Hopman pas vier minuten later als 18e. Bij het fietsen werd dat alles rechtgetrokken en waren het Hopman en Termaat die praktisch gelijktijdig de tweede wissel in doken. Lopend maakte de jarig job Tom ondanks een matige tweede wissel (hij bleef 28 seconden langer dan Tim in de wisselzone) mooi af. Moet een lekker gevoel zijn om op je verjaardag de triathlon van Wijchen – niet ver van Ottersum vandaan – te kunnen winnen.

Achter Bart Mennink volgde master Stef Janssen als vierde en topzwemmer Jelle Driessen werd nog mooi vijfde. Vervolgens Pepik Kruijssen en als zesde overall was het al de beurt aan Anne Knijnenburg uit Berghem. Als Anne al mee doet aan combi-sporten is het in eigen streek, zoals vorig jaar bij het NK crossduathlon in Oss waar ze ook superieur was.

De Amsterdamse Julia van Adrichem kwam als eerste uit het warme zwemwater, maar daarna was het al snel Anne, die de kop overnam en niet meer afstond.

Van de masters waren Rogier Mooiman en Bas Bluyssen in de top 15 terug te vinden. De trio-triathlon werd gewonnen door het legendarische Team Ravestein. Op de 1/8e afstand waren Wout Hendriks uit Nederasselt en Bronwyn Humphrys uit Haarlem de sterksten. De estafette was voor het team Arnond van Andel.

Ook de 1/16e afstand stond op het programma, vooral voor de jeugd bedoeld. Jaydee Leenders uit het Limburgse Bergen was niet alleen snelste meisje, ze versloeg ook alle jongens. Tweede – en eerste jongen – was twee minuten later Tygo van Lieshout uit Maastricht. Ook daarbij trio’s. Snelste was team Liesbeth Dhondt.

Tenslotte nog de 3e Divisie Zuid, want ook die was in Wijchen bijeen. De zege op de sprint ging naar Pim van der Marel van Westland TV 2. Vorige week deed Pim nog 2e Divisie in Gastel en toen nog derde. Achter Pim waren het in Wijchen Leon ten Tije van TTL Leidschendam en Marco Kuijvenhoven, eveneens van Westland TV 2. Dat team pakte dan ook royaal de dagzege in Wijchen, want ook hun derde man – Jorn Persoon – was als vijfde kort geëindigd.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.