Tot slot uit Nederland: Utrecht voor Patrick en Sofie en Crosstri Gasselterveld voor Koen en Janien

ZONDAG – We houden er nog twee over. De triathlon van Utrecht en de crosstriathlon van Gasselterveld. We beginnen in de Domstad. Daar is de 1/3e afstand inmiddels ook gemeengoed geworden. Vijftien jaar geleden zette Oud Gastel de afstand terug op de kalender en daarmee de toon.

Inmiddels zijn er diverse 1/3e triathlons (1300/60/14) ontstaan, zo ook die van de Stichting Triathlon Utrecht (i.s.m. Hellas en de gemeente). Die afstand werd op deze qua weersomstandigheden prima zondagmiddag gewonnen door Patrick van Beek uit Ede en Sofie van Boheemen uit de gaststad.

Winnaars oppermachtig

Beide atleten waren oppermachtig, vooral Sofie hoefde geen moment te vrezen voor de concurrentie. Patrick van Beek was na 24.06 minuten de snelste zwemmer en zou de tegenstanders niet meer terugzien tot na de finishlijn. De nummer twee, master Sven Oldenhof, zwom maar liefst elf minuten langzamer, maar haalde tijdens het fietsen wel weer vijf minuten en bij het lopen nog eens een minuut terug op de 39-jarige Gelderlander Patrick van Beek. Het brons ging naar de Belg Basiel de Schepper. Vierde was Wouter Berendsen en vijfde Frank Plaggenborg.

Startveld eigenlijk te klein

Een winnaar van 39, een winnares van 24. Sofie van Boheemen lag na het zwemmen twee minuten voor op haar twee tegenstandsters. Dat werd dus meer en meer, want toen de Utrechtse na 3.49.09 de eindstreep bereikte, moest het publiek nog 22 minuten wachten op de nummer twee Fabienne Waanders. Suzan van Mensvoort volgde later op liefst 49 minuten. Met Suzan was niet alleen het podium compleet, maar ook alle vrouwen binnen. De eerlijkheid gebied te zeggen dat de opkomst voor de 1/3e afstand in Utrecht niet al te groot was: 38 atleten.

Andere afstanden drukker bezet

Gelukkige waren er nog meer afstanden. Zo werd de kwart triathlon gewonnen door politieman Dirk-Jan de Jong. Zijn leeftijd (55) speelde geen rol, want hij liet alle jonkies achter zich. Zilver en brons gingen naar Stan Bertram en Daan van Meeuwen, allebei op een krappe twee minuten van de Trihalis-man.

Lieke Polak, Anneke Zwart en Ellen van Balderen vormden het vrouwenpodium op de kwart, die wel zo’n 170 atleten trok. Team Fluim won de trio over de kwart afstand. De sprint afstand werd gewonnen door Tim Vernet en de Ierse Vikki Thompson. Snelste trio: Triple A-1

En Utrecht was bovendien gastheer/vrouw van de 2e Divisie Noord.  De top drie op deze sprint-race bestond bij de mannen uit Peter van Dartel, Emiel van Tongerlo en Rene Hoep. De laatste twee maken deel uit van het winnende team deze dag namelijk Team Oude Veer samen nog met Paul Nieuwenhuizen en Maarten Moes.

De vrouwen 2e Divisie Noord tenslotte. Individueel was de top drie als volgt: Astrid Lensink, Corine Nelen en Katja Duurland. Beste team was deze dag Hellas 3 met Emma en Sylvie Pirson, Mariska Heeman en Arwen Kamphuis.

Crosstriathlon Gasselterveld voor Koen en – verrassend – Janien

Last but not least: de crosstriathlon in Gasselterveld. Qua decor een van de mooiste plekjes. De winst ging naar Koen de Leeuw, die Arie de Jong en Michael Krijnen zo’n dertien minuten achterliet. Michael Emmerik, Corne Kool en Jeffrey Camphens streden ook om de ereplaatsen, maar vielen in deze volgorde toch nipt buiten het podium.

Verrassend was de deelname van Janien Lubben, die zich niet eerder waagde aan de cross-variant. Het beviel de oorspronkelijk Drentse wel, want ze won in 3.43.19 en liet daarmee Annemarie Rustenburg (ook niet de eerste de beste) vijf minuten achter zich. Derde vrouw was Telma van de Kamp, jonger dan de nummers 1 en 2 maar wel met meer ervaring op het gebied van crosstriathlons. Hanneke Rus en Hilma Buiten pakten de plaatsen vier en vijf.

Janien vond het al met al erg leuk om te doen en het smaakt vast naar meer.

Foto: Martin Knegt
Foto: Martin Knegt
Foto: Martin Knegt

Kippenvelmomentje trouwens aan de finish, waar Janiens trouwste supporter haar op stond te wachten. Mama Grietje Lubben-Jakobs is in het triathlonwereldje geen onbekende. Samen met haar man Machiel was Grietje zeer trouw supporter van dochter Janien. Op 12 juni j.l. overleed Machiel na een slopende ziekte. Vandaag deed Janien haar wedstrijd en was het een emotioneel weerzien aan de finish met haar mams.

De korte cross was voor Rorik Schouten en Marlies Feenstra. In de jeugdcategorie waren Jildert Boersma en Ellie van Houten de sterksten. Snelste trio heette Harry Krampioenen op Herhaling.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.