Friese successen in Ch’Triman: Trudy Veenstra pakt in haar 2e hele de volle winst; Jort en Pieter 6e en 7e

ZONDAG – Een van de weinige heles afgelopen weekend was de Franse Ch’Triman in Gravelines. Ooit een wedstrijd, die op onze site adverteerde met de bedoeling meer Nederlandse deelnemers te trekken. Dat is deels wel gelukt. Dit jaar zelfs een Nederlandse winnares, want Trudy Veenstra gaf haar deelname aan een tweede hele triathlon extra glans met de overwinning.

Als enige bleef de Friezin uit Boelenslaan binnen de tien uur: 9.53.38. De Kijani-triatlete kon grotendeels haar eigen race doen, want de Belgische Elsa Maddi volgde op liefst 41 minuten als tweede. En de Duitse Stefanie Herzer had als derde zelfs ruim een uur achterstand. Neemt niet weg dat Trudy het tempo hoog hield teneinde ook tussen de mannen kort te eindigen. Zwemmen ging precies in het uur, fietsen was na 5.13 uur klaar en de marathon in 3.35 uur met dus het genoemde eindresultaat. Het was haar tweede hele, na Challenge Almere 2019.

Trudy Veenstra: van winnares tot mem voor dochtertje 

We spraken Trudy bij terugkeer thuis, waar ze meteen in de moederrol schoot voor dochter Hiske. Ze was naar de Noordfranse wedstrijd vertrokken in gezelschap van andere atleten Jort, Pieter en Wouter.

,,Mensen waar we thuis ook mee optrekken. Om half zes stonden we in het Parc fermee. Fiets en spullen klaarzetten 7 uur in de ochtend start vanuit het water, dames en heren bij elkaar. Er wordt gezwommen in een roeibaan, dus heel overzichtelijk. Geen erge drukte in het water ervaren. Net onder het uur gezwommen, had iets sneller gewild maar oke.”

Ch’Triman geen last van verkiezingen

Daar al was Trudy de eerste vrouw in de race. ,,Twee rondes van 90 km fietsen, per ronde een dikke 400 hoogtemeters. Het parcours moest iets ingekort vanwege de verkiezingen in Frankrijk (maar nog wel altijd op zondag in tegenstelling tot de Ironman 70.3 Les Sables en Challenge Cagnes sur Mer. Vooral die laatste had daar last van, want het verkeer is op zaterdag veel drukker, red.).

Terug naar Trudy: ,,Het parcours was ongeveer 175 km. Eerste ronde ging goed, tweede ronde zakte mijn tempo wat. De wind nam ook toe. Overal vrijwilligers op het parcours die het autoluw of autovrij houden. Fijne organisatie! Voeding kreeg ik met fietsen goed weg.”

Zware marathon

Tenslotte de marathon. ,,Hardlopen had ik zin in, de trainingen gingen al goed. Alleen kwam het er nu niet uit, vanaf de eerste km zwaar, leeg gevoel en kreeg amper voeding binnen. Dus bij elke post gaan wandelen om cola en water te drinken. Mijn man Anton Theo (Borger, red.), vrienden, schoonouders en onze dochter Hiske hebben me erg gesupport vanaf de kant, dan helpt altijd. Ben ik ze erg dankbaar voor. Ik was kapot bij de finish, de tranen vloeiden. Blij met dat de wedstrijd volbracht is, dankbaar en het is ook even goed zo. Bij thuiskomst direct in de moederrol: mem moest Hiske op bed brengen zei ze. Doe ik met alle liefde hoor.”

De mannenwedstrijd werd gewonnen door Pierre Devimeux in 8.50.53 uur. Hij liet de Belgen Thomas Goethals (9.00.06) en Jorn van Bergen (9.01.07) achter zich. Het is sowieso een evenement met gigantisch veel Belgische deelnemers. Beste Nederlander was Jort van Zutphen met direct erna mede-Fries en trainingsmaat Pieter Pilat. In totaal 212 deelnemers, waaronder zes Nederlanders.

ZONDAG 30 JUNI: 226 CH’TRIMAN GRAVELINES (FRA)
M:
6.Jort van Zutphen 9.19.41
7.Pieter Pilat 9.23.44
28.Ramon van der Wilde 10.19.58 (14e M40)
85.Wouter de Vries 11.27.13
V:
1.Trudy Veenstra 9.53.38
DNF Christel Muis

De Ch’Triman is nergens bij aangesloten, maar is zeker zo populair als de Franse Challenge of IM-races. Want naast de hele trok de halve afstand liefst 1016 deelnemers, waaronder zeven Nederlanders. De winst was voor de Belg Brecht van Vooren in 3.51.00, zodat ook België nog reden had tot juichen. Hij scoorde 3.51.00 uur. Twee minuten na hem was het de Fransman met de Nederlandse achternaam Pierre Stieremans als tweede. Matisse Lacroix volgde 12 tellen later als derde.

De top drie bij de vrouwen zag er als volgt uit: Josephine Delvincourt in 4.24.32, Constance Minet in 4.39.02 en Sophie Caron 4.39.58.

ZONDAG 30 JUNI: 113 CH’TRIMAN GRAVELINES (FRA)
M:
114.Kees Claassen 4.37.11 (37e M40)
283.Frank Bom 4.59.11
311.Jaap Majoor 5.03.31 (106e M40)
388.Bart van der Heijden 5.11.58
445.Wessel Bouwman 5.18.47
452.Tony Seen 5.19.43 (167e M40)
V:
66.Monique van den Broecke 5.50.43

De derde variant was de 111-triathlon, dus 1 km. zwemmen 100 km. fietsen en 10 km. lopen. Het leverde een compleet Belgisch podium op: Joren Jans, Grim Doclo en Guust de Smul. Plus een compleet Frans vrouwenpodium Elodie Chaiffre, Claire Micheaux en Lilas Notteau. Hier 1 Nederlander op een totaal van 173 starters.

ZONDAG 30 JUNI: 111 CH’TRIMAN GRAVELINES (FRA)
M:
76.Robert de Vries 4.33.58 (25e M40)

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.