Races: Brasschaat, Eeklo, Hasselt, UK Ultimate, Garmin, Tinman Tupper Lake; Trebgast; Bordeaux

VRIJDAG – Het was zo druk met Nederlandse wedstrijden de afgelopen weken dat onze zuiderburen nauwelijks Nederlandse triatleten over de vloer kregen. Zondag waren er nog drie Belgische wedstrijden. We nemen ze even door.

Brasschaat

De 40e editie van de triathlon Brasschaat was bijzonder door de komst van Wilfried van Aken, die het startschot loste. Van Aken won ruim veertig jaar geleden de eerste editie. Een topveld heeft Brasschaat helaas niet meer, ook geen halve maar een kwart afstand. De winst ging naar de bij ons amper bekende Ben Vyvey en Jorien Brion. Ook geen Nederlanders meer en dat was vroeger in de Parkstad wel anders.

Hasselt en Eeklo

De sprint triathlon van Hasselt kende als winnaar Jarno Cuypers in 59.08 minuten. Emilio Hernaert en Joris Aerden waren de runners up. Snelste vrouw was Sarah Verjans in 1.04.53 uur. Antje Valkeneers en Sofie Holtappels volgden op de plaatsen twee en drie. De kwart van Eeklo was goed bezet. Mannenpodium daar: Siebe de Winter in 1.49.17 uur, Alexis Klug en Tom Mets nummers twee en drie. Snelste vrouw was sterk en verrassend presterende Marie Luyckx in 2.07.23 uur. Daarna Lore Vanclooster en Amber Lacompte.

BK Militairen

Vandaag 5 juli was in Kinrooi het Belgisch kampioenschap militairen. Anders dan in ons land wordt de uitslag daarvan wel vrij gegeven. De titel kwam in handen bij Stef Corthouts. Zilver ging naar Simon Decuyper, brons naar Louis Naeyaert. Marion Decaesteker-Baelen heeft de titel bij de vrouwelijke militairen veroverd. Veronique Waelkens en Elise Paren scoorden zilver en brons.

Vincent van Woerkom 18e in UK Ultimate

Wat was er nog meer afgelopen weekend? In het Britse Whitchurch, Shropshire was de UK Ultimate. Een kleine hele en halve triathlon. De Brit Michael Walker won in 10.10.07 uur. Chris Newby was 32 seconden later tweede en Kris Nicholson in 10.51 uur derde. Snelste vrouw: Peigi McKellar in 12.11.08 uur. Twee minuten daarna Susanna O’Shaughnessy tweede in 12.13 en Jacqueline Woodward derde in 12.39 uur. De halve afstand was voor Didier Nuttall in 4.24.28 uur en voor Alex Noonan in 5.20.41 uur. Op de precies 200 deelnemers was 1 Nederlander: Vincent van Woerkom eindigde als 18e in 5.11.29 uur oftewel vijfde M45.

Garmin

Het Poolse Garmin Iron-circuit ging weer verder in Skierniewice. 113 deelnemers en winnaar Sylwester Kuster in 4.12.19 en Agnieszka Roman in 5.26.16 uur, allebei Pools.

Andere kant van de Oceaan. De Alpha Win Hudson Valley was vroeger een hele triathlon, nu een halve geworden. Dan McKenzie won in 4.47.13 uur, snelste vrouw: Rebecca Armbruster in 5.53.03 uur.

Tinman

Winst voor de Canadees Eric Roy op de halve Tinman in het Amerikaanse Tupper Lake. Eindtijd: 4.24.18 uur. De Amerikaan Jamie Hoyt was acht minuten daarna tweede en de Canadees Jakub Skrzypczyk finishte als derde. Beste vrouw was Jenne Hansen uit Amerika in 5.10.58 uur. In totaal deden 168 atleten mee.

Trebgast/Bordeaux

Op het gebied van kortere afstanden was er in de 2e Bundesliga wedstrijd in het Duitse Trebgast. Een sprint triathlon gewonnen door Moritz Gottler en zijn partner Chiara Gottler.

In Holten ontbraken maar weinig Nederlanders voor het korte werk. Eva Cornelisse en Valentin van Wersch lieten de race wel lopen. Zij deden mee aan de Grand Prix triathlon Bordeaux. Daar werd een mixed relay voor de clubs gehouden, zoals zo vaak gewonnen door het Poissy triathlonteam met o.m. Tom Richard. Metz met Ben Dijkstra werd tweede en Val de Gray derde. Het La Rochelle triathlonteam met Eva Cornelisse finishte als tiende en Toulouse met Valentin van Wersch volgde op een 21e plaats.

Op de World Triathlon Para Series in Montreal tenslotte was Flip Breuer in de PTS3-klasse de vijfde finisher. Andere paratriatleten uit Nederland hadden de verre reis niet gemaakt.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.