XTerra Gardameer; Eindhoven voor Emile/Els; Prinsenbeek voor Roel/Ingrid; Woerden voor Simon/Dominique – WTJ 2884

MAANDAG – De XTerra-fanaten waren dit Pinksterweekend aan het Gardameer bij Toscolana-Maderno. Het moet haast wel de favoriete race van de Fransman Arthur Serrieres zijn. Hij won opnieuw, zijn derde zege op vijf edities Lake Garda. De andere twee keer werd hij tweede achter die andere Arthur uit Frankrijk: Forissier. Samenvattend zijn dus alle XTerra-races in en aan het Gardameer gewonnen door ‘een Arthur’.

Serrieres wint voor derde keer Gardameer

In deze editie bleef Serrieres de Belg Sebastien Carabin voor. De voormalig mountainbiker is een serieus XTerra-triatleet geworden, die het hele wereldcircuit volgt. Brons ging naar de Tsjech Jaroslav Kulhavy. Bij de vrouwen keerde een ‘oude bekende’ terug. De Tsjechische Helena Erbenova, die in het verleden nog wel eens naar de verkeerde middeltjes greep, was meteen de sterkste van de wedstrijd. Tegenwoordig heet ze overigens Helena Karaskova. Anderhalve minuut later volgde Charlene Chavel uit Frankrijk. Dik vijf minuten achterstand had thuisfavoriete Marta Menditto, die een andere routinier – Carina Wasle – van het podium hield. Onder de bijna 400 deelnemers slechts 1 Nederlander. Hawaii-ganger Michel Lamtink kwam – twee uur na de winnaar als 219e over de streep. Hij was er 33e M45 mee.

Theta Triathlon wederom voor Emile

We komen bij de Nederlandse wedstrijden terecht. Zaterdag de altijd goed georganiseerde Theta Triathlon van Eindhoven. Theta is de studenten roeivereniging, waarvan veel leden eenmalig mee doen aan deze triathlon en de rest van het jaar is het roeien geblazen. De winst ging voor het tweede opeenvolgende jaar naar Emile Manni, eigenlijk een succesvol vlinderslag-zwemmer.

Matthijs Hofman was wel de snelste zwemmer, maar wisselde tijdens het fietsen stuivertje met Manni. Die situatie veranderde niet bij het lopen. Het verschil aan de finish was iets meer dan een minuut. Allard van Belois haalde de derde plaats, waarna Gerrit Heijkoop, snelste loper Niels van Herwijnen en Marcel van den Berg het bovenste zestal vormden. En Emile Manni mag dan van oorsprong zwemmer zijn, fietsen kan hij ook hard. Snelste tijd was voor hem.

Els Goris wint

De Vlaamse triatlete Els Goris was veel te sterk voor de concurrentes. Liefst 12 minuten was ze eerder klaar met deze kwart triathlon dan de nummer twee Joanne Maartense. Brons ging naar Kirsten Peters, die 18 minuten moest toestaan. En vervolgens duurde het weer zes minuten vooraleer Danielle van Bergen als vierde aankwam. Maartense was de snelste zwemster met Goris op een vierde plaats. Maar de Belgische was superieur bij fietsen en bij lopen en dus verdiend eindwinnares. Beste trio was geformeerd door Bart Hodes. De sprint afstand ging naar Henk Ruijssenaars en Rianne de Croock, die gelukkig weer eens in een wedstrijdje te zien was. De Limburgse was/is zeer getalenteerd, maar blessures stonden een grote doorbraak helaas in de weg.

Ruijssenaars, die als beroepsmilitair ook vaak mee doet op het WK militairen was Job Reurink en de winnaar van vorig jaar Lars van Elderen te vlug af. Rianne kwam reeds als vierde overall over de streep. Anne van de Meulegraaf finishte zesde overall en zat dus ook goed van voren als tweede vrouw. Brons ging naar Jip Sanders.

Prinsenbeek voor Roel en Ingrid

Op Eerste Pinksterdag was een tweede wedstrijd in Brabant, de Fit Forward triathlon van Prinsenbeek. Roel Nieuwenhuizen, vorig jaar nog vijfde (toen er ook sterke triatleten als Wouter Verstraate. Bryan van Rutten en Rob Musters meededen), was nu de glorieuze winnaar. Hij bleef als enige binnen het uur op deze sprint triathlon: 59.21. Nicky Oomis, die wel een minuut sneller zwom, was de nummer twee en de Belgische master Steven Verniers werd derde.

Snelste vrouw was Ingrid van Baal. De Bredase was een andere Ingrid te weten Ingrid van den Wijngaard voor. Master Christel Heeregrave was de nummer drie in deze knusse wedstrijd, opgezet door triatlete Patricia van Dun. Snelste trio kwam als tweede (na Roel Nieuwenhuizen) binnen: het team van Mischa Kamp. Ook zij nog binnen het uur: 59.53 minuten.

Woerden in een fantastische sfeer

Drie dagen, drie races. Op pinksterzaterdag Eindhoven, op Eerste Pinksterdag Prinsenbeek en 0p Tweede Pinksterdag – al 37 jaar lang – Woerden. De leukste stadstriathlon in het Groene Hart. De triathlon was tevoren al in het nieuws toen de plaatselijke brandweer de Singel van Woerden aan het schoonmaken was voor het evenement. Het duikteam controleert jaarlijks of er voor zwemmers geen gevaarlijke obstakels op de bodem liggen. Dat bleek nu enigszins het geval. Wat troffen de duikers namelijk aan? Een trampoline. Dat had nog eens een bliksemstart kunnen veroorzaken in het water!

Simon verteert wielerklassieker goed

De wedstrijd zelf werd opnieuw gewonnen door local hero Simon den Braber. Hoewel hij daags tevoren nog als wielrenner meereed in de kasseienkoers Omloop Het Nieuwsblad was Simon maandag voldoende hersteld om zijn Woerden-titel te prolongeren. En dat wil voor een Woerdenaar veel zeggen. Het is – net als in Weesp – feitelijk het WK Triathlon.

In een heerlijke ambiance werden de wedstrijden afgewerkt. De Woerdenaren kunnen de klok er inmiddels op gelijk zetten: Tweede Pinksterdag is triathlondag. Daar blijft iedereen voor in het stadje. Menig triathlonorganisator zou wensen dat er zo’n sfeer bij zijn/haar wedstrijd hing. Traditie en het fraaie decor van Woerden doen hun werk, dat valt niet altijd te evenaren. Veel triathlons moeten het qua publiek van deelnemers uit eerdere/latere series hebben, hier is het meer een feest voor en door Woerdenaren met als hoofdorganisatie de nijvere Stichting Triathlon Woerden.

Simon zwemt nog steeds snel

Simon den Braber mag dan vaker fietswedstrijden doen, het zwemmen is hij niet verleerd. Hij bleef 1,5 minuut voor op Boris Kock en op Stef Overmars, in het verleden ook al eens Woerden-winnaar. Stef zei na afloop zijn tegenstander alleen in de garage (zwem-fietswissel) gezien te hebben. ,,Alleen ging ik toen naar binnen en was jij al op de fiets.” De derde plaats was voor oud-voetballer Wouter Achterberg, tevens snelste master.

Achter de man uit Montfort volgde een indrukwekkend rijtje Woerdenaren: Chris Webb, Merlijn Gootjes, Thijs Ros en Daan Wester. Tim Vernet uit Utrecht doorbrak de Woerdense hegemonie met een achtste plaats, waarna snelle zwemmer Boris Kock op een een negende en Ronald van der Meer op een tiende plek volgden. Tussen nummer 1 en 10 zat een kwartier.

Maarssense winst met Dominique van Dijk

Bij de vrouwen kwam de winnares voort uit de masters-serie. Nadat Mandy Beukers-Verbakel de toon had gezet met 2.15.01 ging Dominique van Dijk er als F40-er en dankzij een sterk looponderdeel nog eens een minuutje onder. Tweede plaats voor Mandy Beukers-Verbakel, die haar senioren-serie won en vier minuten voorsprong had op de Harmelense Marloes Voorhout. Simone Lankhuijzen – F50 – scoorde de vierde tijd en Caya Lax was nummer vijf. De sprint afstand ging naar ‘kersverse papa’ Lennart Kleinjans met NTB-bestuurder Erik Doornbos en Jorrit Meijer op de plaatsen twee en drie. Myra Smulders was de snelste ‘sprint-vrouw’. Tweede en derde werden Hedi van Dijk-Poot en Amber Jonkvorst.

Snelste trio was #TMOH, snelste business-team BPA Team 2.

O ja, nog een verklaring waarom er zoveel meer publiek in Woerden staat dan elders: van de 300 individuele deelnemers komen er maar liefst 160 (!) uit de gemeente Woerden. Een 60 procent-score, die alleen Holten kan evenaren.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

2 thoughts on “XTerra Gardameer; Eindhoven voor Emile/Els; Prinsenbeek voor Roel/Ingrid; Woerden voor Simon/Dominique – WTJ 2884

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.