Tiszaujvaros voor Csongor Lehmann en Annika Koch; Barbara de Koning elfde

ZONDAG – Voor de lange afstand was Roth dit weekend de belangrijkste race. Een aantal Olympische triatleten beproefden hun geluk op de World Cup Tiszaujvaros, Tiszy in de volksmond.

De wedstrijden werden gewonnen door de lokale held Csongor Lehmann en de Duitse Annika Koch. Barbara de Koning was de enige Nederlandse deelnemer, ze finishte op een prima elfde plaats.

Halve finales

Op zaterdag waren de halve finales, op zondag de finales beiden over de sprint-afstand. In de eerste halve finale klopte Lehmann royaal de Fransman Baptiste Passemard en de Australiër Callum McClusky. Ook Hongaars succes in de tweede halve finale: Gergo Dobi. Sneller dan de Australiër Brandon Copeland en de Brit Hamish Reilly. De derde leverde winst op voor de Amerikaan John Reed met de Brit Connor Bentley op een tweede en de Japanner Takumi Hojo op een derde plek.

De finale dus met Csongor Lehmann, die de Brit Connor Bentley en de Fransman Valentin Morlec resp. 9 en 14 seconden voorbleef. De Amerikaan John Reed finishte als vierde en de Hongaar Gergely Kiss als vijfde. Lehmann is een zoon van de vroegere lange afstandsspecialist Tibor. Hij werd juniorenwereldkampioen in 2018 en beloftenwereldkampioen in 2021. We zien hem terug in Parijs.

Duitse successen

Bij de vrouwen twee halve finales. De Duitse Marlene Gomez-Goggel won semi-final 1 met Zsanett Bragmayer op een tweede en Olivia Mathias op een derde plaats. Barbara de Koning haalde nipt de finales met een 13e plaats (de beste 14 mochten zondag mee doen). Duits succes ook in de tweede halve finale met Anabel Knoll en Lena Meissner op de plaatsen 1 en 3 en daartussen de Britse Vicky Holland.

Annika Koch – zaterdag nog op de achtste plaats – spaarde haar energie voor de finale. Met succes. Ze won voor Vicky Holland, die eindelijk weer vorm te pakken heeft en de Russische (dus als AIN aangemerkte) triatlete Diana Isakova. Op 1.16 minuten van de winnares werd Barbara elfde op 30 finalisten. Zondag dus een mooi herstel van de Nederlandse, die mee gaat naar de Spelen voor de Mixed Relay.

De Europe Junior Triathlon Cup in Tiszaujvaros werd gewonnen door de Hongaar Zalan Trungel-Nagy. Zilver en brons gingen naar Dominik Ivancik uit Slowakije en Thibault Rivier uit Zwitserland.

Bij de juniores won – hoe kan het ook anders? – Fanni Szalai. De Hongaarse had liefst 47 seconden voorsprong op Sidney Clement uit Canada. Derde was de Slowaakse Diana Dunajska. Samenvattend dus drie Hongaarse zeges in de Hongaarse toprace bij uitstek.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.