Hoeveel waarde hechten elite-triatleten nog aan Europese titels? Terugblik op EK Vichy
WOENSDAG – In de triathlonsport bestond het officiële Europees kampioenschap eerder dan de strijd om de wereldtitels. In het Duitse Immenstadt was in 1985 al de eerste titelstrijd met Rob Barel als winnaar. Vier jaar later werd in Avignon voor het eerst om de wereldtitel gestreden. Jarenlang kwamen Europa’s beste triatleten naar het EK. Het WK viel dan in een ander weekend, zodat alles goed te combineren viel. Na 2009 werd dat anders. World Triathlon koos voor een reeks wedstrijden, eerst die het niveau Word Cup ontstegen. Verdeeld over het jaar kwam de wereldtop elkaar een keer of zeven, acht tegen in deze World Triathlon Series, later World Triathlon Championship Series (WTCS). In dit circuit zijn de meeste Olympische ranking punten te verdienen. Wie naar de Spelen wil, moet erheen en anders ook zoveel mogelijk World Cups doen.
Zonder absolute top
Dat alles heeft ertoe bijgedragen dat helaas het EK standard distance niet meer de absolute Europese top samenbrengt. Nederland bijvoorbeeld stuurde enkel Barbara de Koning afgelopen weekend naar Vichy. Geen Mitch, Rachel, Richard of Maya. En zo is het al jaren niet de sterkste afvaardiging waar TeamNL mee aan komt zetten. Zelfs in het thuis-EK in Weert lukte dat niet. We schreven er toen een kritische noot over en dat ontlokte bij Rachel Klamer een snelle reactie uit: ‘beste Wim, natuurlijk is Weert een belangrijk EK. Maar met de huidige wedstrijdkalender (2019 was het) wordt het ons onmogelijk gemaakt om al deze wedstrijden nog te kunnen doen.’
Ze had gelijk, Rachel zat weer middenin de kwalificatie cyclus voor de Spelen van Tokyo en dan kun je geen enkel WTCS-puntje laten liggen.
14 Olympische deelnemers op dit EK
Het zijn overigens niet alleen de Nederlanders, die niet in allersterkste opstelling naar de EK’s gaan, het overkomt vrijwel ieder land. Aan de mannenrace deden vijf Olympiërs mee, aan de vrouwenrace negen. Anderen zoals Dickinson, Pevtsov en Perterer stapten op hetzelfde moment over op de middle distance.
Overigens doet het niks af aan de sterke winnaars. Csongor Lehmann zorgde voor historisch goud in Vichy. Voor het eerst won een Hongaar de Europese titel. Yanis Seguin uit Frankrijk was de verrassende nummer twee en brons kwam bij Noorwegen terecht met Casper Stornes, one of the big three (Blummenfelt/Iden/Stornes). Hugo Milner was beste Brit, de jonge Henry Graf beste Duitser op de plaatsen vier en vijf. Portugal stuurde Miguel Tiago Silva en hij verraste met een zesde plek.
Vicky Holland loste in de finale Leonie Periault. Zo werd Vichy de victorie voor Vicky. Alice Betto bezorgde Italie brons, waarna de Tsjechische Petra Kurikova, de Belgische Claire Michel, de Duitse Selina Klamt en nog een Belgische Jolien Vermeylen de top zeven vormde. Barbara de Koning – met haar 21 lentes nog steeds een van de jongsten in het veld – deed het prima met een veertiende plaats.
Successen hadden we bij de paratriatleten en de agegroupers. Geert Schipper had wel trek in weer een titel. Hij is regerend wereldkampioen en pakte er nu de Europese titel bij in de PTWC. Geert revancheerde zich op Florian Brungraber, die nu zilver scoorde. Brons was voor Louis Noel. Brons ging in de PTS3-klasse naar de Nederlandse Sanne Koopman. Elise Marc uit Frankrijk won in die groep. Verder nog een zevende plaats voor Flip Breuer bij de PTS3.
In de agegroepen werd goud en zilver behaald door Rob Kwaaitaal (sprint en standard distance) en brons was er voor Gerda Sollie.
Resultaten Nederlanders EK Vichy
Elite: 14.Barbara de Koning
PTWC: 1.Geert Schipper
PTS3: 7.Flip Breuer
PTS3: 3.Sanne Koopman
25-29: 5.Thijmen Polman
25-29: 8.Vivian Boijens
50-54: 1.Rob Kwaaitaal
60-54: 13.Ruud van Herp
65-69: 3.Gerda Sollie
50-54 sprint: 2.Rob Kwaaitaal
55-59 sprint: 16.Martin Breedijk
65-69 sprint: 26.Gerard van de Bovenkamp
Het was overigens feest voor Europe Triathlon want exact veertig jaar geleden werd (in Amsterdam) de European Triathlon Union opgericht. De ‘founding fathers’ van destijds waren in Vichy bijeen om dat jubileum te vieren. Te weten Eugène Kraus, Jef Konings (eerste voorzitter), Kris Piatkowski, Marisol Casado, Peter Boll, Philippe Schadler, Renato Bertrandi (huidige voorzitter) en Tom O’Donnell. Bij die oprichtingsvergadering waren ook Joop van Zanten, Ruud Dulmus en ondergetekende. Maar wij hebben het geen 40 jaar vol gehouden….
Tenslotte uiteraard de medaillespiegel van het EK Vichy, waar de elites de standard distance deden, de paratriatleten de sprint en de agegroupers zaterdag sprint en zondag eventueel nog de standard distance. Rob Kwaaitaal deed b.v. beiden met succes.
1.GB 23-19-19
2.Frankrijk 16-22-16
3.Duitsland 13-9-10
4.Spanje 4-2-1
5.Zwitserland 4-1-2
6.België 2-1-4
7.Nederland 2-1-2
8.Italië 2-1-0
9.Hongarije 2-0-0
10.Oostenrijk 1-3-1
Polen 1-3-1
12.Slowakije 1-1-0
13.AIN 0-2-0
14.Cyprus 0-1-1
15.Ierland 0-0-2
16.Andorra 0-0-1
Noorwegen 0-0-1
Oekraïne 0-0-1