Mitch sluit aan bij NTC; Triatleten dringen bij De Mirandabad; Cappu Frodo; Jay – WTJ 1717

MAANDAG – We beginnen met goed nieuws voor een van de talentvolste triatleten uit het land. Mitch Kolkman (18) verhuist op 1 februari van Haarlem naar Sittard, waar hij aansluit bij het Nationaal Trainings Triathlon Centrum (NTC). Daar kan hij zijn grote droom, deelname aan de Olympische Spelen najagen. Tot dusverre trainde hij op het RTC Alkmaar.

We spraken Mitch over deze mooie stap als topsporter en vroegen hem hoe het zo gekomen was. ,,Mooi hè. Eigenlijk het gevolg van een aantal goede testen en mijn progressie de afgelopen jaren, plus een aantal goede resultaten in de wedstrijden vorig jaar. Vanuit Sittard kwam de vraag of ik daarheen wilde gaan en trainen. Dus heb ik vanaf september al elke maand een week meegetraind. Dat is wederzijds zo goed bevallen dat ik er vanaf 1 februari ga wonen en trainen.’’

Trouwe sponsors

Zijn sponsors RunXHaarlem en DASIA Wielersport blijven Mitch steunen. Doelen voor dit jaar zijn een podiumplaats op het NK en deelname aan EK en WK. Mitch doet vier jaar aan triathlon, is geslaagd voor de Havo en zal mogelijk in Limburg ook een opleiding commerciële economie gaan volgen. Hij is zweminstructeur bij Krassport en werkt ook bij Dasia. Vorig jaar baarde hij opzien met een finaleplaats in de Super League Arena Games Rotterdam en een sub 16 minuten op de vijf kilometer samen met maatje Hidde Mollee. Die maakt de sprong naar Sittard nog niet, dat doet wel later dit seizoen Gjalt Panjer uit Apeldoorn.

Triatleten uit hele land naar De Mirandabad

 

foto Marloes Vos

Voor wie geen deel uitmaakt van de Nationale Triathlon Selectie en ook geen Endless pool à la Maarten van der Weijden in huis heeft, is er nog De Mirandabad. Het befaamde Amsterdamse buitenbad besloot na het zomerseizoen de opening te verlengen. Tot oktober, daarna werd het december en nu is het de hele winter al open gebleven.

Het is dé verzamelplaats voor zwemmers geworden. Een toevluchtsoord voor met name triatleten, nu binnenbaden vanwege coronamaatregelen gesloten zijn en de meeste buitenbaden pas in het voorjaar openen. Het bad was twee keer het decor van één van de vele triathlons, die Lars Vreugdenhil in de omgeving Amsterdam neerzette. Triatleten als Koen en Marije Hijman, Bart Witzier, Koen de Leeuw en Chris Brands zijn er al regelmatig gesignaleerd. Het Woerdense koppel Corinna Mocking en Wilfred Stelling is er ook vaak. Wilfred is lyrisch over de mooie ambiance van De Miranda. ,,De damp komt van het water als je daar in het donker zwemt. Je waant je echt in een soort topsportbad met die lampjes. Daarna is het wel retekoud.’’

Het bad heeft een grootse geschiedenis. In 1932 geopend als Amstelparkbad, maar veertig jaar later afgebroken voor het hipste bad van Europa met een legendarische opening op 2 februari door niemand minder dan The Jacksons 5 met Michael Jackson dus. Beeldmateriaal is daar niet meer van, aldus pophistoricus Leo Blokhuis. Dus of Michael er nog een baantje getrokken heeft….we zullenm het nooit weten.

Voor mij een Latte di Frodo graag

Handelaar in koffie. Dat was voor de Nederlandse geschiedenis Max Havelaar, waarvan ook het merk bestaat. Daar zou in de toekomst best eens Jan Frodeno-koffie bij kunnen komen. De voormalig Olympisch kampioen en drievoudig Hawaii-winnaar begint het nieuwe jaar met nieuwe plannen, die even niet per se met sportieve prestaties gepaard zijn.

Jan en zijn vrouw Emma Snowsill gaan in hun Spaanse woonplaats Girona namelijk een eigen restaurant/koffiezaak beginnen onder de naam ‘La Comuna’. Jan zegt zijn drie grote passies – sport – Spanje en koffie – te kunnen verenigen in de nieuwe droom. ,,2020 heeft het racen wellicht vertraagd, maar ons niet verhinderd dromen te blijven nastreven. We wilden al jaren een eigen restaurant met klein hotel. Beleggers zeggen dat dit de slechtste tijd is om in de horeca iets te beginnen, maar het heeft geen zin om je dromen voor altijd in de wacht te zetten.’’

Dat wordt dus komende zomer naar de Carrer de la Barca voor een Latte di Frodo. Of zoiets.

Jay Hewitt kon niet wachten op zijn Ironman

 

We hadden het er de voorbije weken vaak over met Maarten van der Weijden. De scheidslijn tussen blijven leven of dood gaan is bij ziektes als kanker helaas nog erg dun. Neem Jay Hewitt, de Amerikaan die in 1989 de Ironman Hawaii op tv zag en zo’n prestatie bovenmenselijk vond. Nooit kwam het in hem op zoiets zelf te willen doen. Tot zijn dochtertje Hero geboren werd in 2015. Het idee werd geboren om rond haar tiende verjaardag aan een Ironman mee te doen om haar te inspireren dat de wereld vol kansen ligt en dat ze al haar dromen kan najagen. Drie jaar later werd bij Jay echter een kwaadaardige hersentumor geconstateerd. Zijn plannen werden vijf jaar naar voren gehaald. In augustus 2019, de eerste dag van zijn chemotherapie begon Jay Hewitt met zijn trainingen voor een Ironman in 2020. Intussen onderging hij twee hersenoperaties en 30 behandelingen zowel radio- als chemotherapie.

Intussen trainde de Amerikaan wel gewoon door. Tot in het voorjaar duidelijk werd dat door de pandemie vrijwel alle Ironman-wedstrijden van de baan waren. Hewitt kwam in contact met de Ironman-organisatie, die opperde de VR Kona Virtual Race op 9 oktober. Jay wilde er wel een thuiswedstrijd van maken, maar dan toch in de openlucht. Zo gezegd zo gedaan. Hij zwom in Newport Beach Back Bay, fietste over de Pacific Coast Highway en liep de marathon in Yorba Regional Park met de finish voor zijn garagedeur. ,,Dat gaf me letterlijk het gevoel van thuiskomen.’’

Op 9 oktober de grote dag had Jay stevige naweeën van de chemokuur. Drank en voeding kon hij niet binnen houden, maar het weerhield hem er niet van om de Ironman-finish, die trouwens helemaal als zodanig voor zijn huis was ingericht tot een goed einde te brengen. En hoe! Jay was klaar na 13 uur en 40 minuten met (toen het nog kon) honderden supporters aan de eindstreep. De foto’s wekken derhalve de indruk dat Jay een echte Ironman volbrengt. ,,Toen ik mijn dochter en vrouw zag staan met het finishlint had ik niet veel energie meer over. Ik gaf mijn vrouw een kus, gaf haar en mijn dochter bloemen en knielde neer voor Hero: If I can do it, you can do it. Dream big and never give up hope.’’

Het zijn deze verhalen en ook die van Chris Nikic (wiens vader nu ook de Ironman van Florida in november gaat doen) en onze eigen Maarten van der Weijden, die ons toch blijven inspireren. Ook in tijden dat Mark Rutte en Hugo de Jonge ons nog met een langere lockdown opzadelen. Hou vol! Ach, dat hoef je tegen een duursporter toch niet te zeggen. Dat zit al in zijn/haar DNA.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.