Geen Breukelen Triathlon; Bert en Jan gaan Vechtzwemmen; Gjalt; Jeannette Smelt; Bikesensations – WTJ 1718

DINSDAG/WOENSDAG – Woerden was de eerste triathlon, die aangaf onder de vooruitzichten voor pak ‘m beet het eerste half jaar geen wedstrijd neer te kunnen zetten. Deze week kondigde ook een tweede organisatie aan geen heil te zien in het doorgaan met de voorbereidingen.

Breukelen, twintig kilometer van Woerden vandaan, haalt haar evenement van de kalender 2021. Een moeilijke, maar altijd te respecteren beslissing. Breukelen is regelmatig de openingswedstrijd van het seizoen geweest. Ook nu zaten ze op 1 mei weer vroeg. Maar een feest wordt het niet, terwijl het toch de dertigste editie had moeten zijn.

In de verklaring laat TV Breukelen-voorzitter Bert van Rossum weten dat de huidige coronacrisis de organisatie niet in staat stelt om de aangekondigde triathlon door te laten gaan. ,,Wij richten ons nu op 7 mei 2022 en hopen dan 175 triatleten een de 30e Instalvista Triathlon te laten starten.’’ Geen overdreven grote triathlon dus, want dat is al jaren het maximum aantal deelnemers.

Jan en Bert zwemmen de Vecht door

Overigens heeft Bert (64 lentes jong) nog wel volop grote plannen. Triathlons zitten er na twee heles en het EK en WK lange afstand in Almere niet meer in voor de Loenenaar, die we vooral kennen als gedegen NTB-official op tal van wedstrijden. Een kunstknie maken het hardlopen onmogelijk. Fietsen doet hij nog volop en in open water kun je Bert ook nog vaak genoeg aantreffen. Ijsselmeer oversteken bijvoorbeeld. Op 7 juli wil ie ook weer een flink eind crawlen. Samen met de acht jaar jongere Jan Rutterkamp gaan ze een zwemtocht van 25 kilometer in de Vecht afleggen. Jan en Bert zwemmen van Oud-Zuilen langs de prachtige vechtdorpen Maarssen, Breukelen, Nieuwersluis, Loenen aan de Vecht en Vreeland.

,,Volgens ons is dat nog niet eerder gedaan. We hebben ook een goed doel aan de bijzondere tocht gekoppeld namelijk de Voedselbank Stichtse Vecht. Binnen de gemeente Stichtse Vecht maken ruim 125 huishoudens gebruik hiervan’’, aldus Bert, die drie kilometer meer moet afleggen dan van Medemblik naar Stavoren. Jan zwom in een ver verleden voor het TV-programma Now or Never ooit 18 kilometer aan één stuk. Start is om 8 uur ’s ochtends, verwachte aankomst tussen 17 en 18 uur op een hopelijk zomerse zevende juli.

https://www.geef.nl/nl/actie/25-zwemmen-in-de-vecht-voor-voedselbank-stichtse-vecht/donateurs?fbclid=IwAR3dSt-Rn05gXFOEjEM8i5btEUyIjLuLbIE878l9YSG1iVH8NvdLf70Xiok

Gjalt is al in Sittard neergestreken

Nog even terug naar berichtgeving gisteren in onze WTJ. We hadden het over Mitch Kolkman, die naar Sittard verhuisd om daar onder de vleugels van de NTC-trainers zijn carrière verder uit te bouwen. Daarbij noemden we ook Gjalt Panjer, die hem weldra zal volgen. Maar de rollen zijn feitelijk omgekeerd. Gjalt sloot zich al in augustus vorig jaar aan bij het NTC, zo laat moeder/triatlete Hilly Panjer weten. ,,Onze zoon vindt het superleuk bij het NTC, Mitch en hij zullen het heel gezellig hebben. Voor Gjalt is het ook goed te combineren met zijn studie in Eindhoven.’’

Woekerprijzen voor toegang De Mirandabad

Ook het verhaal over De Mirandabad ontlokte enkele reacties. Zo waren er de beelden bij hetNOS Journaal van mensen, die twee uur in de rij stonden te wachten om maar te kunnen gaan zwemmen. En een opmerkelijke was ook de man, die stelde dat een kaartje 5,40 euro kost, maar binnen groepen triatleten gaan ze voor woekerprijzen van de hand. Soms voor wel 30 tot 40 euro. We willen dus erg graag zwemmen.

Jeannette deed ook een hele ‘Thuistriathlon’

De leden van het NTC beschikken over zwemmogelijkheden, zo is met NOC*NSF afgesproken. Je moet er niet aan denken dat atleten van Olympische allure met nog zes maanden te gaan het eerste onderdeel niet kunnen trainen. Dat ook de leden van de RTC’s zwemmogelijkheden zien, wekte hier en daar verbazing. Zelf snap ik dat wel, je grijpt elke mogelijkheid aan om ‘water te maken’. Zo ging Jeannette Smelt vrijdagavond naar België om voor de Thuistriathlon van streekgenoot Maarten van der Weijden toch in elk geval 3,8 kilometer te kunnen zwemmen, zaterdag ging de Drunense gewoon nog even 180 kilometer fietsen op de hometrainer van haar trainer Bas Diederen. Het lopen was even niet verstandig. ,,Ik ben bezig met een andere looptechniek, ik wilde niet in mijn oude ritme vervallen’’, aldus Jeannette, waar we ongetwijfeld op de heles nog veel van zullen horen. Ze legde wel de 42 kilometer af, maar dan op de mountainbike. En het allerbelangrijkste: ze haalde ruim 1200 euro op voor TIPZO.

Onderzoek trainingskampen Lanzarote

Tot slot een oproep van Thijmen Polman, die als stagiar bij Bikesensations op Lanzarote actief was. Hij is bezig aan zijn laatste jaar Hbo op de Haagse Hogeschool. Voor zijn scriptie doet hij onderzoek naar de potentie van trainingskampen op Lanzarote. Een onderdeel van het onderzoek is weten wat speelt onder Nederlandse atleten: wensen en behoeftes dus. Thijmen houdt daartoe een enquête, die te vinden is op de Facebook-pagina van Bikesensations. Hij wordt al driftig ingevuld, maar nog niet voldoende. Dus of we hem een duwtje in de rug willen geven. Dat doen we graag.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.