Relletjes worden rellen; DUIN-tri wordt Tri Hard Series; The Big Four – WTJ 1730

MAANDAG – Wat ze wel moeten kunnen, die relschoppers van tegenwoordig, is een flink sprintje trekken. Maar echt van de lange adem zijn ze vaak niet. Deskundigen beweren dat ze op maximaal vijf kilometer van de ‘relplek’ vandaan wonen en dan nog komen ze vaak op scootertjes of in aftandse autootjes met de Nederlandse vlag omgekeerd.

Je zou er eigenlijk totaal geen aandacht aan besteden, want de rest van de wereld zal er vooral om gniffelen hoe ze in dat kikkerlandje tekeer gaan omdat er voor het eerst in 75 jaar eens wat van ze verwacht wordt. Waar in andere landen de avondklok soms nog veel strenger is, miept ons volkje over inperking van vrijheden enzovoorts. Eigenlijk weten we nu al dat de situatie na 10 februari niet veel beter zal zijn als bij het ingaan van de avondklok. We modderen en keten liever nog een paar maanden door. Met dank aan een piepkleine minderheid, die het grondrecht gelijk stelt aan een vrijbrief voor ongebreidelde vernielzucht.

Graafsewijk

In dat Nederland van 2021 het hoofd koel blijven houden, valt niet mee. Triatleten zullen er in Urk, Stein, Amsterdam, Eindhoven, Tilburg of Enschede niet tussen zitten, dat zijn doorgaans weldenkende mensen. Toch kun je je ook daar lelijk in vergissen. De Graafsewijkrellen in Den Bosch 2000 en 2005 heb ik voor mijn krant intensief gevolgd. Later nog eens teruggeblikt met mensen, die daar met stenen gooiden en de politie te lijf wilde gaan. Bleek een makelaar tussen te zitten, een advocaat en een eigenaar van een gerenommeerd transportbedrijf. Ze hadden zich ontworsteld aan hun verleden en – strafblad of niet – carriere gemaakt. En kijk naar hooligans in de voetbalstadions, die ’s maandags weer gewoon naar het kantoor gaan. Ook nu zaten er in Eindhoven vaders bij, die samen met hun puberzonen een zondagmiddagje wilden relschoppen. Ieder zijn meug. Lang verhaal kort, maak het de komende dagen niet te bont. Dan kunnen we in april/mei misschien nog de eerste tri/du-wedstrijdjes doen.

DUIN valt onder TriHard Series

Zoals bijvoorbeeld de DUIN triathlon van Almere, die voor het eerst deel gaat uitmaken van de Tri Hard Series. Tot op heden was het een Start2Finish-event, dat als organisatie blijft bestaan en een samenwerking aangaat. Nu de TriHard Series een drietal races hebben overgedragen (of kwijt geraakt) aan de Dutch Tri Series, wordt TriHard aangevuld met de DUIN triathlon op 30 mei. Een van de openingswedstrijden van het seizoen feitelijk. Waarschijnlijk worden de TriHard Series nog uitgebreid met mogelijk een event in bijvoorbeeld Lelystad, uitvalsbasis van Tri2One een van de sponsoren van de Series.

(Foto: Duin-triathlon)

De mutaties zijn vooral van organisatorisch-bestuurlijke aard, voor de triatleten zelf verandert er weinig: zij behouden een mooi wedstrijdaanbod. En Start2Finish ontfermt zich ook nog over de tijdrit Almere en de 30 kilometer van Almere. De teams zijn natuurlijk al aardig met elkaar verweven en dat zal alleen maar beter worden.

Foto: Duin triathlon

Triathlete brengt Dave, Mark, Scott en Scott bijeen

Tot slot brengen we het bericht van de Zoom-sessie van de Big Four. Onnodig om het allemaal te vertalen en toe te lichten. Gewoon op de Triathlete-site klikken en je komt weer geweldig veel te weten van de vier Amerikaanse grootheden, die de sport definitief op de kaart hebben gezet: Dave Scott, Mark Allen, Scott Tinley en Scott Molina. Ze kunnen het nog steeds uitstekend met elkaar vinden. Laat dat een voorbeeld voor de wereld zijn.

Triathlon’s “Big Four” Reunite

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.