Gaan de gouden koppels Alistair, Kristian onder de 7 en Lucy en Nicola onder de 8 uur duiken? – WTJ 1731

WOENSDAG – Jan Frodeno en Chrissie Wellington moesten het op eigen kracht doen. Zij voltooiden hun winnende Ironmans ooit in respectievelijk 7.35.39 uur en 8.18.18 uur. Het zijn de snelste tijden ooit op een triathlon over de volledige afstand. Jan zette zijn toptijd in eigen land, op de Challenge Roth 2016, neer. Hij zwom daar 45.22, fietste 4.08.07 en liep de marathon in 2.39.18 uur. Chrissie Wellington, die liefst vijf sub 8.40 uur-tijden heeft staan was in Roth 2011 al goed voor 49.49 zwemmen, 4.40.39 fietsen en 2.44.35 uur lopen. Kan het sneller? Als je Barret Brandons zwemtijd in IM Chattanooga 2014 (38.06), Andrew Starykowicz fietstijd in IM Texas 2018 (3.54.59) en Matt Hansons marathontijd in dezelfde Ironman Texa (2.34.39) optelt kom je uit op 7.07.44 uur.

Kijken we naar de vrouwen dan zwom Anna Cleaver in IM Chattanooga 2014 (39.56), fietste Jen Annett sneller dan wie dan ook op IM Texas 2018 (4.25.10) en was de marathontijd van Kirsten Moeller in IM Bolton 2011 ongeevenaard (2.41.57). Tellen we dat ook op dan rolt daar 7.40.03 uur uit.

Zouden we de wereldrecordhouders er nog eens op naslaan, dan was Chrissie Wellington in Frankfurt 2008 goed voor 48.34, bij haar eerste wereldrecord in Roth 2010 4.36.33 en in die superrace in Roth 2011 liep ze 2.44.35 uur. Dat opgeteld zou er een 8.09.42 uur uitkomen. Dichtbij die magische 8 uur grens dus, negen minuten sneller dan haar toprace Roth 2011. Frodo had in Roth 2018 de perfecte race, want niet alleen zwom hij daar op zijn snelst (45.22) ook zijn fietstijd was sneller dan hij ooit deed (4.08.07). Een marathon liep Jan alleen in Frankfurt 2018 een fractie sneller: 2.39.06. Met andere woorden: die drie tijden opgeteld zouden hem op 7.35.27 uur brengen, niet veel dichterbij de 7-uursbarriere.

Waarom al deze cijfertjes? Welnu het was toch wel een interressante ingeving van Alistair Brownlee om met drie collega-triatleten te weten Kristian Blummenfelt, Lucy Charles en Nicola Spirig deze wereldrecords aan te vallen onder de noemer Sub7 en Sub8 projecten. Het deed een beetje denken aan die mariniers in de jaren zeventig op Hawaii in hun weddenschap over de zwaarste uitdaging. Ik ga niet beweren dat Ali, Kristian, Lucy en Nicola aan de bar zaten en met de nodige drank op tot deze uitdaging kwamen, maar mooi is hun streven wel. En tegelijkertijd ongeloofwaardig, maar dat was de missie van John Collins destijds ook. En zie waar we nu staan.

Het was de Australische pers, die met het nieuws naar buiten kwam. Alistair heeft een persoonlijk record van 7.45.20 in Busselton staan, Lucy kwam in Roth vorig jaar tot een verbluffend 8.31.09. Ze zitten er dus beiden nog wel een eindje van verwijderd, maar toch. En dan Kristian en Nicola. Nooit eerder legden dit duo een hele triathlon af, maar we hebben gezien hoe hard ze kunnen gaan op de Olympische en halve afstand.

In het voorjaar van 2022 wil het viertal voor de absurd snelle recordtijden gaan Ali en Kristian sub 7 uur, Lucy en Nicola sub 8 uur. Bij de mannen moet er dus dik 35 minuten af, bij de vrouwen zo’n beetje de helft. Alistair legde uit hoe het idee ontstond en groeide:

We sat around a table after an endurance race in Bahrain discussing the world record times and if they could be beaten. The women thought in the right conditions it was possible to go under 8 hours. I thought I could go sub seven hours. A mix of bravado and competitive instinct kicked in and before we knew it, we had all signed up to
the idea of attempting to go faster than anyone in history.”

Het is voormalig wereldkampioen Chris McCormack CEO van organisaties als Mana Sport (Super League Triathlon) and Entertainment Group die de stunt gaat opzetten. Het project heeft als titel Pho3nix SUB7 and Pho3nix SUB8 meegekregen en wordt gesteund door titelpartner The Pho3nix Foundation. Defy The Impossible is de leus bij dit evenement waarvan nog niet bekend is waar ze gehouden worden.

We hebben natuurlijk ook het filmpje hier bij gevoegd.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.