Guido Vroemen: Meer trainer dan dokter nu!

 

Het was niet uitgebreid in het nieuws, maar zeker wel opmerkelijk wat ons betreft ; Guido Vroemen die SMA Midden Nederland verkocht. De “triathlongoeroe” die het bedrijf oprichtte in 2003 in Amerongen, succesvol verhuisde met zijn bedrijf in 2011 naar Amersfoort is per 1 januari geen eigenaar meer. Betekent dit dat atleten, triathlonminnend Nederland, de landelijke kranten en tv geen vraagbaak meer hebben? Voor ons aanleiding om in gesprek te gaan met Guido Vroemen.

Het verkopen van SMA Midden Nederland was het einde van een proces. Wij zijn, zeker na de verhuizing naar Amersfoort flink doorgegroeid en naast het daadwerkelijke handen uit de mouwen steken kwamen er geleidelijk steeds meer managementtaken bij, welke vooral vrouwlief Eefke voor haar rekening nam.  Vanaf 2016 kregen centra zoals de onze en sportartsen te maken met o.a. zorgcontracten en certificeringen. Naast een hoop tijd kostte dat ook veel geld en vooral stress. We dreigden steeds minder tijd te kunnen gaan besteden aan zaken waarvan wij dachten dat het echt om gaat, namelijk de atleten.  Zowel Eefke als ik vonden al die “management- en randzaken” steeds minder leuk worden. We kwamen in contact met een partij die uitbreiding zocht en waar wij vertrouwen in hebben  en zo is op 1 januari SMA Midden Nederland niet meer van ons.

Maar natuurlijk blijf ik in mijn werk als coach van ruim 50 atleten doorgaan, dat is immers het liefste wat ik doe. Ik blijf ook verbonden aan SMA Midden Nederland, ik zal daar zorg dragen voor de sportmedische zaken en het ontwikkelen van een Human Performance Lab in de toekomst; 1 a 2 dagen per week ben ik aanwezig, ook al omdat ik de benodigde testen met de atleten die ik zelf begeleid, aldaar doe. Ik ben wel van de administratieve rompslomp af en voel meer weer sportarts en coach en kan me volledig focussen op de begeleiding van de atleten die ik begeleid . (RED; Jetze Plat, Jeroen van Eck, Anne Terpstra, , Donald Hillebregt, Remco Grasman, Wouter Duinisveld zijn o.a. atleten die begeleid worden door Guido. Voor Yvonne van Vlerken jarenlang de vraagbaak, begeleider en goede vriend).

Het mooie aan de hedendaagse techniek dat ik heel veel  vanuit huis kan doen wat betreft data-analyse en schema’s, maar dat ik nu zelf ook kan bepalen wanneer ik dat doe. Wees niet bang, ik werk iedere dag een fiks aantal uren, maar met ruim 50 atleten is dat ook noodzakelijk. Iedere dag worden trainingsgegevens geanalyseerd en eventueel programma’s aangepast, zodat de atleten op het juiste moment klaar zijn om te pieken. Zo kon ik vandaag aan de gegevens die Jetze Plat me stuurde vanuit het trainingskamp uit Namibië zien, dat hij nog niet aangepast is aan de hoogte aldaar en hebben we zijn schema aangepast. (RED: Op het gebied van data-analyse weet ook de nationale pers, zowel kranten als tv, Guido Vroemen te vinden, gezien de vele publicaties en tv-optredens).

De begeleidingsvorm met Jetze is overigens wel een heel opmerkelijke. Net zoals we dat in Rio en Hawaii hebben gedaan, ga ik ook nu weer met hem mee naar Tokyo. Het verleden heeft bewezen dat dit voor beiden heel goed werkt. Naast het feit dat ik een hulp voor Jetze ben ter plaatse, kunnen we alles samen bespreken; het is een vertrouwensband tussen ons die heel goed werkt en waar we beiden blij mee zijn; de ideale constructie. Ik verwacht dat ondanks de situatie in de wereld de Spelen en de Paralympische Spelen zullen doorgaan, wellicht in aangepaste vorm en hoop dat Jetze daar zijn doelen zal gaan bereiken.

In mijn  huidige werksituatie ben ik veel meer trainer dan dokter en dat voelt heel goed, mijn hart ligt bij het zo optimaal mogelijk begeleiden van atleten. Wel is het handig dat ik als arts ook af en toe even die pet op kan zetten als ik in de begeleiding van atleten zaken zie, die afwijken. Ik blijf ook arts,  zal me ook steeds  blijven scholen en her-registreren.

Maar ook nieuwe dingen komen op mijn pad; sinds kort ben ik officieel bike-fitter voor het nieuwe Nederlandse triathlonfietsenmerk Kú-Cycle. Een bijzondere fiets, hoog technologisch en ook dat vind ik mooi, die fiets is zo slim in elkaar gezet. En fietsen doe ik graag, ik wil tenslotte ook fit blijven. Ik hoef tegenwoordig geen pijn meer te lijden in een IM race of zo, maar na een dag van uren achter een scherm data analyseren en schema’s maken is het heerlijk om een rondje te fietsen. Afgelopen jaar reed ik toch weer bijna  20.000 kilometer en 40 km/uur wil ik af en toe blijven kunnen. Fietsen is mijn hobby en als ik dat dan kan doen op zo’n bijzondere fiets is geweldig.

Vanaf vandaag is de nieuwe website van Guido Vroemen “in de lucht”.

 

 

 

 

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.