Els, Lenny, Sarissa en Tessa in PTO-top 100; Lissabon schuift op; Posbank-berichten – WTJ 1732

DONDERDAG – Voor de mondiale uitstraling van een sport zijn ranglijsten/ranking van groot belang. De wielrennerij kent het in de tennissport is het bepalend voor je inkomsten en triathlon heeft het uiteraard ook al een tijdje. Eerste de ETU-Cup ranking met enkele Europese wedstrijden, maar al vrij snel van 1991 de World Cups en de World Ranking. Die houdt de ITU (inmiddels World Triathlon) nog steeds bij.

Kijk je naar de World Rankings dan bestaat de top 3 uit Vincent Luis, Jelle Geens en Alistair Brownlee en bij de vrouwen uit Flora Duffy, Georgia Taylor-Brown en Katie Zaferes. De World Triathlon Series Ranking ziet er net even anders uit: Vincent Luis, Mario Mola en Fernando Alarza. Bij de vrouwen zijn het Katie Zaferes, Georgia Taylor-Brown en Taylor Spivey. Er is ook een Long Distance Ranking, een Duathlon Ranking, een Winter Triathlon Ranking, een Paratriathlon Ranking. Er zijn continentale klassementen enzovoorts enzovoorts.

We weten allemaal dat de lange afstands triatleten bij World Triathlon wat minder in the picture staan dan de Olympische afstand jongens en meisjes. Dus is het goed dat er zo’n instituut als PTO is opgestaan, de Professional Triathletes Organization. Zij publiceren een wereldranglijst, die echt gebaseerd is op de lange afstand prestaties. Op kop staan bijvoorbeeld Jan Frodeno en Daniela Ryf, hetgeen toch een beter beeld geeft van de sterke mannen en vrouwen van de lange adem.

Alistair Brownlee en Gustav Iden volgen Frodo in de Ranking. Half-Belg Rodolphe von Berg is 8e, Pieter Heemeryck 16e. Bart Aernouts 27e, Frederik van Lierde (gestopt, maar nog wel 51e). Pieter stond een jaar eerder nog twaalfde, verloor dus vier plaatsjes. Nederlandse mannen komen in de top 100 niet voor.

Bij de vrouwen is dat anders. Achter Daniela Ryf prijken Lucy Charles en Teresa Adams. Hawaii-winnares 2019 Anne Haug staat vijfde. Gelukkig hier wel Nederlandse inbreng: Els Visser prijkt op een 39e plaats, vijf plaatsjes beter dan de beste Belgische Alexandra Tondeur (44e). Tine Deckers is op plaats 56e de tweede Zuiderbuur, ook al is ze dan net als Fre van Lierde inmiddels gestopt. De 70e plaats wordt ingenomen door Lenny Ramsey en Sarissa de Vries zien we beslist nog wel stijgen, nu is de Maastrichtse de nummer 77 van de PTO-lijst. Sara van de Vel komen we als derde Belgische op een 87e plek tegen. Randje top 100 vinden we ook Katrien Verstuyft op een 93e en Tessa Kortekaas op een 98e plaats. Opvallende nummer 100: Ashleigh Gentle. Deze Australische komen we juist in de World Rankings (World Triathlon) weer hoog tegen. Het kan verkeren, zei Bredero al.

De hele lijst:

PTO World Rankings

Intussen zijn er wel weer verschuivingen op de internationale kalender. De Challenge Lissabon gaat niet door op 27 maart, maar is uitgesteld naar 25 september. Nog niet zo ver naar achteren schuift de World Cup race van Huatulco, Mexico op. Stond in het weekend van 17/18 april, gaat naar 12/13 juni. Debet hieraan zijn met name de reisrestricties.

In eigen land schuift de allereerste Berg en Dal crossduathlon op naar zaterdag 9 oktober. De organisatie had er enorm naar uitgekeken, maar helaas moeten besluiten om de 1e Berg & Dal Cross-Duathlon te verplaatsen. Gezien alle ontwikkelingen en maatregelen rondom COVID-19 is het in april niet mogelijk om het evenement te kunnen organiseren zoals wij graag zouden willen. Een tegenvaller voor iedereen die zich erop heeft verheugd, maar de veiligheid en gezondheid van deelnemers en vrijwilligers staat voorop.

Maar er is van dezelfde organisatie ook goed nieuws. Het woord is aan de organisatoren:

De zevende editie van de Posbank Cross-Duathlon zal gaan plaatsvinden vanaf Kasteel & Park Rosendael! Reken op geheel vernieuwde routes voor alle onderdelen en een bijzonder fraaie start/finish-locatie. Ongewijzigd blijft de uitdaging en de relaxte sfeer. Meedoen is winnen! Hopelijk verbetert de situatie zich en gaat het op zaterdag 25 september 2021 inderdaad mogelijk zijn om met z´n allen te kunnen deelnemen aan deze geheel vernieuwde editie van de Posbank Cross-Duathlon. Met de uitvalsbasis bij Kasteel & Park Rosendael hopen we een schitterend vervolg te kunnen geven aan de evenementen welke we vanaf scoutingterrein De Markesteen bij Buitenplaats Beekhuizen hebben georganiseerd. Met diverse beperkingen bleek het op deze locatie niet haalbaar om het evenement te continueren. Wij zijn scoutinggroep De Markesteen en Buitenplaats Beekhuizen bijzonder dankbaar voor het mogelijk maken van deze voorgaande edities. Naast de Posbank Cross-Duathlon vanaf Kasteel Rosendael attenderen we jullie ook graag op de spiksplinternieuwe uitdaging van de Berg & Dal Cross-Duathlon 2021 (nieuwe datum: zaterdag 9 oktober 2021). Inschrijvingen voor beide evenementen zijn geopend. Tickets blijven geldig indien het evenement vanwege corona wordt doorgeschoven naar een andere datum. Met beide evenementen binnen 14 dagen geven we de ultieme uitdaging verder vorm door toevoeging van een combiklassement. Exclusief voor alle Combi Finishers is er een originele attentie. We hopen dat iedereen de komende periode individueel of in klein gezelschap kan blijven genieten van het sporten. Wellicht het moment om eens te kijken naar een specifiek Cross-Duathlon Trainingsschema, om goed voorbereid aan de start te staan. Hopelijk geeft de aankondiging van deze evenementen jullie weer een mooi vooruitzicht en zien wij jullie in het najaar weer vol energie aan de start bij de Cross-Duathlon. Take care en we hopen jullie snel weer te zien in goede gezondheid! Organisatie Posbank Cross-Duathlon

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.