Maya Kingma kan haar koffers voor Tokyo tevoorschijn halen! – WTJ 1736

WOENSDAG – Hoewel de Olympus-berg grilliger dan ooit is, zijn er genoeg sporters die de focus op Tokyo gericht houden. En met succes. Onlangs de waterpolodames en vandaag dus dat prachtige nieuws voor Maya Kingma. Naast Rachel Klamer mag de geboren Bredase mee gaan doen op het hoogste sportplatform dat er bestaat: de Olympische Spelen.

Maya heeft haar NOC*NSF voordracht te danken aan haar zesde plaats op het WK in Hamburg vorig jaar, waarna ze het een week later nog eens dik overdeed met brons op de World Cup in Carlsbad. Dat er geen World Triathlon Series waren om in de top zes te finishen (= een rechtstreekse selectie-criterium) doet daar niets aan af. Voor de nationale sportkoepel zijn de prestaties van de atlete uit Maastricht van gelijk niveau dat ze haar koffers voor Japan alvast mag pakken.

Waarschijnlijk dan niet voor 1, maar voor 2 wedstrijden, want voor de Mixed Relay is Nederland nog volop in de race. Het is inmiddels negen jaar geleden dat twee Nederlandse triatletes op de Spelen in actie kwamen. In Londen waren het Rachel Klamer en Maaike Caelers, vier jaar later bleef Rachel over. Ze werd tiende in Rio, de beste prestatie ooit van een Nederlandse triatleet op de Spelen. Inmiddels zijn we vijf (!) jaar verder en zal Rachel er in de individuele race opnieuw bij zijn, nu vergezeld van Maya. Enige voorwaarde is voor Maya nog: handhaving in de top 55 van de Olympische ranking, iets wat niet onoverkomelijk moet zijn, denken we.

 

Omdat alle kwalificatiemomenten in 2021 nog twijfelachtig zijn, is het voor beide triatletes prettig om zekerheid te hebben. Rust ook in de wetenschap dat het nog 170 dagen duurt vooraleer de Spelen in Tokyo beginnen. Natuurlijk is ook daar geen enkele zekerheid over, maar laat dat de euforie bij Maya voor nu niet wegnemen. Ze is Olympisch-waardig bevonden en dat kan lang niet elke topsporter zeggen. En onder de Nederlandse triatleten gingen slechts 11 ‘collega’s’ haar voor.

Een enorme (Brabantse) proficiat gaat uit naar Maya. Met haar eerste reacties komen we straks natuurlijk terug bij jullie. In de nieuwsarme periode komt ook nog eens het bericht dat de Super League Triathlon wederom naar Rotterdam terugkeert. Op 18 april is het spektakelstuk opnieuw bijeen in het Zwemcentrum na eerder eind maart in Londen al een soortgelijke indoor Super League Triathlon. Het maakt deze wat grijze derde februari in 1 klap meer dan goed!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.