Zeker geen Elfstedentocht, mogelijk wel NK natuurijs; Powerman Virtual Challenge; Els bij Bob – WTJ 1743

DINSDAG – De euforie was van korte duur. Voorzitter Wiebe Wieling van de Friesche Elfstedenvereniging was er vandaag nog eens glashelder in: ,,Gisteren is de Vierdaagse van Nijmegen afgelast. Voor de goede orde, dan hebben we het over juli. Een Elfstedentocht in deze situatie…met een miljoen bezoekers….25 duizend deelnemers en duizenden vrijwilligers. Dat kan gewoon niet. Dat snapt ieder weldenkend mens.”

Het getuigde inderdaad van weinig realiteitszin bij met name politici om te veronderstellen dat zo’n uniek evenement plots wel door zou kunnen gaan. Nu weet ik ook wel, die moeten tussen nu en 17 maart alles uit de kast trekken om zieltjes te winnen voor de komende vier jaar. Maar in een tijd waarin niks mag, de deur open zetten voor de Tocht der Tochten zal geen enkele partij extra stemmen opleveren. Gelukkig zijn Friezen een nuchter volkje. Evengoed lekker op de gladde ijzers ergens een rustige plas of rivier opzoeken is natuurlijk een heerlijke uitkomst in deze barre tijden. Ook andere schaatsmarathons hebben al besloten deze coronawinter over te slaan.

Maar een NK-marathon op natuurijs? Dat behoort dan weer wel tot de mogelijkheden. Met complicaties, dat dan weer wel. ,,Normaal is dat een kwestie van een paar dagen, maar dat wordt vanwege corona nu wel ietsje ingewikkelder. De locatie is nu héél bepalend’’, legt KNSB-woordvoerder Carl Mureau uit. Goh, zo kom ik er ook eens achter waar al mijn oud-collega’s van BNDeStem gebleven zijn. Carl is dus bij de schaatsbond aan de slag gegaan. Als mogelijke locaties worden genoemd het Veluwemeer, de Grote Rietplas bij Emmen, de Belterwiede in Overijssel, het Zuidlaardermeer, de Oostvaardersplasen en het Friese Eernewoude.

We komen nog even terug op de uitslagen van eerder Elfstedentochten. Van de vele toerrijders, die de tocht hebben volbracht, geeft de Friesche Elfstedenvereniging om privacy-redenen geen namen prijs. Voor ons tri-archief is het best aardig om te vernemen wie van de tri/duatleten allemaal de Elfstedentocht van 85, 86 of 97 uitreden. Arend Middelveldt bijvoorbeeld, Arthur Mekenkamp, Jim Koster, Martin Breedijk. Om er maar een paar te noemen. Wintertriatleet Patrick Snijders kwam in de Elfstedentocht van 1986 wel als eerste bij het ijs aan, maar stapte later uit.

Het rijtje van 1963 is wel bekend, omdat naar de 127 finishers van toen naarstig is gezocht. Willem Nell (vader uit de beroemde triathlonfamilie in Maasland) bijvoorbeeld reed in 1963 mee.

Maar ook een streekgenoot van me en in de beginjaren van triathlon nog actief triatleet namelijk Cees Bovee uit Halsteren. Over hem vond ik nog een artikeltje.

n 1956 reed Cees Bovee de Elfstedentocht in twaalf uur, maar op 18 januari 1963 had hij er 16 uur en 35 minuten voor nodig! Hij ging om kwart voor zes van start en arriveerde om tien minuten over tien. Cees was een sportieve man. Hij deed aan hardlopen, wielrennen en rolschaatsen. Hij was lid van de atletiekvereniging Olympia en van de ijsclub in Bergen op Zoom. Omstreeks half zeven arriveerde hij in Barthlehiem. Hij schaatste op noren en had de hele dag een zonnebril op. Die ging in de duisternis uiteraard af en toen liep hij bevroren ogen op. ‘Maar ik heb er niets van gemerkt,’ liet hij weten. Ook vijf tenen bevroren, maar toen hij George Schweigmann over zijn avonturen berichtte had hij er geen last meer van. Wel had hij nog twee weken last van zijn knieën en enkels, waardoor hij twee weken niet kon schaatsen. De Brabander werd als een held ontvangen in Halsteren, want hij was de enige Zuid-Nederlander die de t6oertocht had volbracht. De ijsclub huldigde hem.

Hadden we het gisteren over de Zwift-races en de duathlonvariant, Powerman is op haar manier ook met een Virtual Challenge begonnen. Nog tot 5 maart kan iedereen deelnemen aan de Powerman Virtual Challenge, een initiatief van de grootste long distance duatlon series om de duatleten wereldwijd in beweging te krijgen. Het doel is om twee keer de wereld rond te geraken in kilometers door alle deelnemers samen 10.000 km te laten lopen, 60.000 km te laten fietsen en nog eens 10.000 km te laten lopen. Het is het equivalent van 1.000 Powerman duatlons die meestal 10 km lopen, 60 km fietsen en 10 km lopen combineren. Iedereen kan, op zijn eigen tempo, deelnemen aan de Powerman Virtual Challenge, zolang je je trainingen maar vastlegt via sporthorloge of smartphone en deze uploadt naar het Powerman platform.

John Raadschelders is als voorzitter van de IPA blij met het initiatief. ,,Ons doel is alle Powerman atleten, hardlopers en fietsers over de hele wereld te blijven motiveren en een gemeenschappelijk doel te bieden.” Op de Powerman-website staat alle informatie. Ook nu het vanwege de sneeuw misschien wat lastig is om buiten te lopen en fietsen, blijft het goed om actief in beweging te zijn.

Tot slot zagen we bij Breakfast with Bob (Babbitt) een spontaan interview met Els Visser. Hieronder te volgen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

One thought on “Zeker geen Elfstedentocht, mogelijk wel NK natuurijs; Powerman Virtual Challenge; Els bij Bob – WTJ 1743

  • 10/02/2021 om 20:47
    Permalink

    Ook ik heb in 1985 de Elfstedentocht met goed gevolg afgelegd en gefinisht. Ik kan je nog een mooi artikel toesturen hoe ik het geheel beleefd heb. ( Kan het helaas niet bijvoegen )
    Gtoeten, Kees Vaneman

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.