Rachel gaat door tot en met Parijs; Geen Zuid-Afrika in de Mixed Relay; Daan de Groot en Ann Schoot Uiterkamp winnen duathlon Alpe d’Hueze – WTJ 1959

DINSDAG – Gek idee, maar op de boogschutters, schoolslagzwemmer Arno Kamminga en wielrenster Annemiek van Vleuten na is Rachel Klamer tot dusverre onze meest succesvolle Olympier op deze Spelen. Best bijzonder toch? Die vierde plaats levert ook een Olympisch diploma op (beste zes krijgen die) en dat zal Rachel koesteren. Het stimuleert haar bovendien om nog zeker drie jaar door te gaan. Zo dichtbij het podium geraken na een jaar waarin ontzettend veel gebeurde (overlijden moeder, hartoperatie man Richard, eigen blessures), dat betekent eigenlijk dat het alleen maar beter kan gaan als de aanloop naar de volgende Spelen minder turbulent verloopt en niet gepaard gaat met lichamelijk ongemak.

Geen Mixed Team Relay voor Zuid-Afrika

Dat laatste heb je allemaal niet in de hand, maar Rachel is tot veel in staat. Zo is vannacht gebleken. Ze is pas 33 jaar als de Spelen Parijs bereiken, dat biedt nog alle kansen. Maar eerst wacht zaterdagnacht nog een volgende klus: de Mixed Team Relay. Donderdag sluiten Jorik van Egdom en Marco van der Stel zich aan bij Rachel en Maya. Het team is voldoende op elkaar ingespeeld, maar het is goed om toch de zaken nog even door te nemen, het parcours te bekijken enzovoorts. Als de mannen zich kunnen optrekken aan de topprestaties van Rachel en Maya, dan zit er wellicht nog een verrassing in. Topfavoriet lijkt na de individuele races Groot-Brittannie en de Zwitsers maken ook een goede kans. Pech is er daarentegen voor het Zuid-Afrikaanse team nu Henri Schoeman een stressfractuur heeft opgelopen en er geen reserve kan worden opgeroepen. Zuur voor Richard Murray, die alles nog op de MTR wilde zetten. Anderzijds zal ook hij troost vinden in den schitterende vierde plaats van zijn vrouw.

Dit plaatste Richard op zijn Insta:

Geen teamrelais voor @team_mzansi
@henrischoeman heeft een stressbreuk in zijn voet en kan niet starten en we hebben geen vervangende triatleet.
Ik vond het erg moeilijk om te vernemen, maar begrijp dat het volledig uit zijn handen is, pure overmacht. Soms, als het regent, giet het!
Zo dus weer terug naar Nederland, daarna een korte stop in Kaapstad om familie en vrienden te zien, daar kijk ik nu al naar uit.
Was er maar een afterparty, dan zou ik even flink uit mijn dak gaat….

Dat schoot me vanochtend ineens te binnen: Rachels vierde plaats schept nog meer een band met haar echtgenoot Richard, die immers zelf ook vierde werd op de vorige Spelen in Rio de Janeiro. Het lijkt een ondankbare plaats, maar je bent wel even de nummer vier op het allergrootste sportevenement wat er bestaat. Een kans, die zich bovendien maar eens in de vier jaar voor doet. Nou ja, nu hoeven we er maar drie jaar op te wachten.

Zonder Zuid-Afrika (ook voor Gilian Sanders en Simone Ackermann is het toernooi plots voorbij) dus, waarmee er nog 18 teams overblijven. En wie weet waar de andere teams mee kampen natuurlijk, want ook Claire Michel kwam niet helemaal topfit over de streep afgelopen nacht. Laten we hopen dat het meevalt en de Belgian Hammers gewoon hun ding kunnen doen en ook op volle sterkte met Marten van Riel, Jelle Geens (in Tokyo inmiddels), Valerie Barthelemy en Claire Michel.

Alpe d’Huez ook voor duatleten een Hollandse Berg geworden

Als je zo in de Olympische modus zit, zou je haast vergeten dat er elders op de wereld gewoon door gesport wordt. Zo is de duursportweek op Alpe d’Huez begonnen. De Hollandse berg noemen ze de alpentop ook wel na de diverse wielersuccessen in de Tour en de immer massale Nederlandse belangstelling als de Ronde er een aankomst berop heeft. Na vandaag is het ook in de duathlonwereld de ‘Hollandse berg’, want de run-bike-run op Alpe d’Huez werd gewonnen door Daan de Groot en Ann Schoot Uiterkamp. Een reprise dus van de Powerman Mafra in Portugal, eerder dit seizoen. Bovendien was het de vierde Nederlandse zege bij de vrouwen na eerder Ruth van der Meijden, Miriam van Reijen en Sophie van der Most. Hollandse berg dus….

Daan rijdt ze allemaal weg op de klim

Allebei stonden ze voor het eerst aan de start van deze duathlonklassieker. Als achtste keerde Daan terug na de eerste run. Corentin le Roy lag toen een halve minuut op hem voor. Tijdens de beklimming van de Alpe passeerde de Hellas-atleet de ene na de andere tegenstander tot hij alleen op kop kwam te rijden. Klimmerskwaliteiten horen bij de naam Daan de Groot, zoek zijn naamgenoot maar op die in de jaren vijftig furore maakte als berggeit in de Tour. Ze zijn overigens geen familie van elkaar. Redelijk comfortabel begint hij aan het afsluitende looponderdeel, dat wordt weliswaar rapper afgelegd door de nummer twee, de Fransman Thomas Laurent, maar hwet verschil aan de streep blijft ruim een minuut. Drie minuten achterstand voor de nummer drie Baptiste Domanico, eveneens Fransman.

Dubbel Hellas succes

Het Hellas-succes werd gecompleteerd door Ann Schoot Uiterkamp, die het duel met de Belgische Lotte Claes in haar voordeel beslechtte. Lotte was de betere fietser, maar Ann liep harder en hield de schade op de klim beperkt. Verschil tussen de Utrechtse en de Vlaamse: 1.20 minuut. Belgisch brons was er voor Alexandra Tondeur, die ook altijd goed op dreef is op bergachtig terrein. Feit is toch wel dat het Hellas-duo dit duathlonseizoen heerst in de wedstrijden. Was het nu maar een Olympisch onderdeel, dan hadden we na vijf dagen eindelijk goud…..

Sophie zesde

Andere Nederlanders deden het ook goed: oud-winnares Sophie van der Most zagen we nog niet veel aan het werk, maar vandaag werd ze zesde. Bij de mannen verraste Sander van Elk, 20 jaar pas, met een 28e plaats. De 46e plaats was voor Timothy Wolvetang, oud-medewerker van 3athlon.nl en nu bij Team Zoot Europe. Ook junior Timo Feenstra deed het voortreffelijk: 52e bij de mannen en vierde junior. Zijn vader Pieter was trouwens snelste M50. Bij de vrouwen verder nog Annemieke Kolvoort op een 37e en Ingrid Zegers op een 41e plaats.

De Alpe d’Huez week gaat de komende dagen verder met Tri Kids, de halve afstand en de standaard afstand/Olympic Distance. Ann Schoot Uiterkamp heeft ook de halve afstand op haar programma staan. Verder zien we daar Els Visser, Miriam van Reijen, Erik-Simon Strijk onder anderen. En Raymond Beeren is donderdag nog op de Alpe en in het weekend bijtijds terug in Maastricht om de Ironman 70.3 te aanschouwen.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.