Carnaval; schaatsen; Els en Oud Gastel; Miami; fietspositie; Zwift – WTJ 1744

VRIJDAG – De jaarlijkse carnavalsdrukte zat ‘m voor mij eens niet in de dagen die nu aanbreken, want dan is er hoegenaamd niets te doen. Nee, het was de aanloop naar het jaarlijkse volksfeestje, waarin veel online-opnames gemaakt werden die de komende dagen toch enigszins dat carnavalsgevoel in de huiskamers moet brengen.

 

Tegen een niet carnavalsvierder valt dat gevoel niet uit te leggen. Het is allesbehalve bier drinken en gek doen. Mensen in mijn dorp Oud Gastel vergelijken de triathlon wel eens met het carnaval en omgekeerd. En waarom? Omdat het allebei een groot saamhorigheidsgevoel geeft. Samen de schouders eronder en samen veel plezier beleven aan de voorbereidingen en de uitvoering op de dag zelf. Met carnaval mag je het dan zelf ondergaan, met de triathlon zorg je dat triatleten de mooiste dag van hun leven kunnen beleven. Dat het ook zo ervaren wordt, kun je lezen in het boek Geen Zee Te Hoog van Els Visser, waarin ze haar tweede wedstrijd in Oud Gastel beschrijft. Een passage wil ik jullie niet onthouden:

Dat vind ik de leukste races, als je vlak voor de eindstreep nog iemand passeert. Dat intens bevredigende moment in Oud Gastel zal ik nooit vergeten. En mijn coach, ach, die was natuurlijk toch trots op me.

Mooi dat we daar met vele toeschouwers in mijn geboortedorp getuige van waren. En dat Els op die manier Gastel altijd zal blijven herinneren. Het is de strijd om de tweede plaats met Juriena de Vries achter de ongenaakbare Marleen Honkoop, die Els in 2017 in haar voordeel beslist. En coach Eric van der Linden had haar geadviseerd het rustig aan te doen.

Terug naar de orde van de dag. Wat is er zoal nog gebeurd de voorbije dagen, want los van carnaval was het plots ook tijd om de schaatsen onder te binden. Ook daar ging even de voorkeur naar uit dan achter de laptop kruipen. We zetten de nieuwtjes kort op een rijtje:

foto IJsclub Gendt

1. Geen Elfstedentocht, dat was al van meet af aan helder. Voor het eerst sinds tijden is het ijs in de noordelijke provincies ook zwakker dan in het zuiden. Evengoed kan er vandaag en morgen nog naar hartelust geschaatst worden. Zoek een rustig plekje op, in ons geval zijn dat de uitgestrekte bevroren wateren in de Biesbosch op een half uurtje rijden. Ook geen NK natuurijs trouwens. Zo enthousiast het kabinet begin vorige week nog uitzonderingen wilde maken, zo moeilijk bleek het volgens de Veiligheidsregio’s om het organisatorisch voor elkaar te boksen.

2. We gaan wel uit van NK’s triathlon dit jaar. Het NK sprint was al voor twee jaar (2021/2022) vergeven aan Tri Nijmegen. Het NK Olympic Distance is zowel dit jaar als volgend jaar in Rotterdam, meer specifiek de Willem Alexander roeibaan in Zevenhuizen. Tri Hard Series haalt zo heel wat topwedstrijden in huis. Dat zal ongetwijfeld ook tot groot genoegen van de NTB zijn, omdat het aantal kandidaten voor een NK-organisatie heus niet heel groot zal zijn. Maar met de expertise van de Almeerse organisatoren is de toekomst van ook deze NK’s verzekerd. Tri Hard Series blijft er wel naar streven om voor zowel de toptriatleet als de beginner een mooi wedstrijdprogramma neer te zetten. Met andere woorden: elke triatleet is hen even lief.

3. Als er dan maar matigjes wedstrijden zijn, gaan de sportbonden het maar over de spelregels hebben. Word Triathlon volgt voor haar drie sporten de ontwikkelingen binnen de specifieke zwembond (FINA), wielrennen (UCI) en atletiek (IAAF) altijd op de voet. Natuurlijk zijn er eigen triathlonregels, maar bij het fietsen wordt vrij trouw gekeken welk pad UCI uiutstippelt. Daar kwamen de laatste weken termen als ‘no super-tuck position’ en ‘geen tijdrithouding liggend op een gewoon racestuur’. Dat veiligheid van deelnemers heilig moet zijn, is logisch. Maar het is nog maar de vraag hoe dat alles gecontroleerd gaat worden. Rini Wagtmans, die destijds Gregor Stam nog leerde fietsen, vindt het allemaal maar onzin. Maar ja, de Willebrorder was dan ook de allerbeste daler in het peloton. Als een baksteen kwam Rini van de hoogste Alpentoppen naar omlaag. Later zagen we de Spanjaard Pedro Delgado in de Tour in de meest aerodynamische houding omlaag denderen: zijn hoofd lag tegen het voorwiel aan. Le-vens-ge-vaar-lijk. Don’t try this at home. Maar de handen losjes op het stuur? Kan toch geen kwaad bij de pro’s? Al komen er natuurlijk wel steeds meer drafting-races bij met ook agegroupers.

4. De tweede Zwift Pro Tri Series betekende de revanche voor Antony Costes. De topspecialist verloor een week eerder zijn koppositie nog omdat hij het looponderdeel verzuimde. Een hertelling volgde en de Fransman kwam op een vierde plek te staan. Deze week liet hij zien dat er met Costes niet te spotten valt als het over digitale wedstrijden gaat. De Fransman scoorde de volle mep en dus ook eindzege. De Belg Kenneth Vandendriessche werd tweede, Ozzie Aaron Royle derde. Seppe Odeyn zagen we op een zevend plaats terug. Bij de vrouwen bestond de top drie uit Lucy Charles-Barclay, Meredith Kessler en Europees kampioene Beth Potter. De vrouwen maakten het spannend met een gelijk puntenaantal waardoor de afsluitende wielerrace de beslissing bracht in het voordeel van de Britse.

5.Lucy Charles is ook de grote trekpleister over een maand als we weer in ‘real life’ gaan racen en wel op het Homestead Miami Speedway van de Floridaanse hoofdstad. De Challenge Miami is nieuw op de kalender. 12 maart 2021 met afstanden 1,6-63-17 kilometer. Met een formule vergelijkbaar met Daytona kan ook deze race in Florida (ondanks de pandemie) doorgaan. Zet je Challenge en Ironman naast elkaar in deze coronacrisis en je mag concluderen dat Challenge er als grote winnaar uitkomt. Gesteund door de enorme budgetten van PTO weliswaar, maar toch: de manier waarop Challenge zich door deze moeilijke tijd heen werkt dwingt respect af. Wie heeft immers niet genoten van de geweldige strijd in Daytona. Een herhaling van dat spektakel valt op 12 maart te verwachten. Meer nog, denken wij. Want kijk maar eens wie er allemaal zijn. Lucy Charles mag het opnemen tegen Paula Findlay (winnares Daytona) Anne Haug (IM Hawaii), Sarah Crowley, Skye Moench, Jodie Stimpson, Meredith Kessler, Carrie Lester, Jackie Hering, Lesley Smith, Lauren Brandon, Elisabetta Curridori, Angela Naeth, Fenella Langridge, Alissa Doehla, Kelsey Withrow, Danielle Lewis en Lisa Becharas.

En wat te denken van het mannenveld? Drievoudig Hawaii-winnaar Jan Frodeno voert het aan. Hij krijgt competitie van Lionel Sanders, Ben Hoffman, Rudy von Berg, Timothy O’Donnell, Matt Hanson, Sam Appleton, Thomas Davis, Magnus Elbaek Ditlev, Jackson Laundry, Taylor Reid, Eric Lagerstorm en….Andrew Starykowicz. Thomas Voeckler nog niet, die maakt zijn debuut pas op 4 juli. Het weekend van de Tourstart, betekent voor de oud-coureur zijn eerste individuele triathlon en wel de Ironman 70.3 van Les Sables d’Olonnes. Dat wordt dus wederom smullen van topsport van de bovenste plank met zulke races in het vooruitzicht. Als makers van een op Nederlandse atleten gerichte site, blijft het alleen jammer dat we onze Oranje-klanten maar zelden aan de start zien. Misschien kan het Challenge-hoofdkwartier eens een goed woordje doen voor ze….

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.