Magnus Ditlev wint eerste T100 Miami; Formidabele vierde en zesde plek voor Youri en Menno – WTJ 3244

ZATERDAG – Bij PTO zullen ze zich nog wel eens achter de oren krabben toen ze in en vroeg stadium de eerste startlijst bekend maakten voor de T100-race in Miami. Er waren wat laag geplaatste atleten uitgenodigd, maar de Nederlanders Youri Keulen en Menno Koolhaas zaten daar niet bij. De heren hebben sportief revanche genomen, want ze zijn deze zaterdagavond Nederlandse tijd respectievelijk vierde en zesde geworden. De winst in de eerste T100 – de nieuwe strijd om de wereldtitel lange afstand – ging naar de Deen Magnus Ditlev.

De mannenrace opende met een snelle start van Ironman wereldkampioen Sam Laidlow. De koppositie werd overgenomen door die andere wereldkampioen, maar dan IM 70.3, Rico Bogen. Maar de verschillen waren nog niet groot. Ook Royl, Brownle, Kanute, Margirier, West en de beide Hollanders volgden makkelijk in de kopgroep.

Topgemiddeldes

Het zwemmen bracht niet de beslissing want binnen een halve minuut van Bogen (23,5 minuut) kwamen er elf uit het water. Ditlev miste de slag en Sam Long moest ook behoorlijk incasseren. Daar konden de mannen vooraan niet mee zitten. Alistair Brownlee ging op de 22 rondjes fietsen op avontuur en kreeg Mathis Margirier met zich mee. Zij konden topgemiddeldes van boven de vijftig in het uur aanhouden. De enige uit het achterveld, die nog harder ging was Ditlev, die op enig moment bij Laidlow. Bogen en – jawel – Keulen kwam te rijden.

Nederlanders handhaven zich goed

Even later werd het tempo de Limburger toch te machtig, maar heel veel tijd verloor hij niet. Menno op zijn beurt handhaafde zich goed in de bovenste tien. De Nederlandse kansen waren goed, de Belgische niet: Pieter Heemeryck stapte uit. Niet fit.

Gestaag kwamen Laidlow en Ditlev in het zicht van het leidend duo Brownlee/Margirier, zodat een kwatet de wisselzone in kwam. In de laatste acht kilometer hielden ze het tempo zo hoog, dat het liefst 2.15 minuten wachten op Bogen, kort daarna volgden Baekkegard en Keulen op 2.25 minuten. Menno Koolhaas kwam als tiende terug op 4,5 minuut.

Als eerste liep Laidlow het circuit op, maar vrij snel nam Brownlee de leiding over. De tweevoudig Olympisch kampioen liep als vanouds. Zijn voorsprong groeide snel uit tot een minuut. Youri volgde als vijfde op 2.40 en Menno lag al snel achtste op vier minuten.

Giga-inhaalrace Long

Wat vaker gebeurde in lange afstandsraces overkwam Alistair Brownlee opnieuw. Naarmate het looponderdeel vordert moet hij tijd inleveren. Dat was in Miami niet anders. Hij kreeg het warm en zag zijn voorsprong als sneeuw voor de zon verdwijnen. Het was de Deen Magnus Ditlev, die hem als eerste passeerde. Even probeerde Ali hem bij te benen, maar dat was geen optie. Youri Keulen kwam zowaar als vierde te lopen, maar voelde de hete adem van Sam Long, die een giga-inhaalrace maakte, in de nek.

Ditlev sterk richting overwinning

De lange Magnus Ditlev liep met zijn krachtige tred stevig door richting eerste zege. Terecht had hij dus ook startnummer 1 ontvangen. Brownlee zakte weg, het was ontluisterend om te zien hoe hij door Jan en alleman werd gepasseerd. Eerst door Sam Long, die het sterkste eindschot had en tweede werd achter Ditlev. Eindtijd van de Deen 3.09.08, Long tweede in 3.09.43 uur en de Fransman Mathis Margirier derde in 3.10.08. Daarna dus een magnifieke Youri Keulen in 3.10.47 uur, daarmee woord houdend over de storm aan kritiek die hij de afgelopen maanden over zich heen kreeg: ik trek me er niks van aan, ik laat mijn benen spreken! En dat deed ie…met verve. Benieuwd of die oosterburen nog steeds gaan twijfelen aan zijn capaciteiten…..

Moe gestreden bereikte Brownlee als vijfde de streep en het was Menno Koolhaas die er voor zorgde dat Nederland als eerste twee landgenoten over de finish van deze prestigieuze wedstrijd kreeg. Beide Nederlanders hebben er bovendien een leuk zakcentje bij gekregen. Voor Ditlev 25.000 dollar en dan loopt het af voor 16.000 en 12.000 dollar.

Het is 9 maart 2024. Maar het lijkt alsof er in de eerste maanden al meer Nederlandse successen zijn geboekt dan alle voorgaande jaren bij elkaar…..

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.