Primeur voor Alexandru Toma, eerste Roemeen die een Ironman wint; dubbelzege Amberger-Gentle – WTJ 3102

ZONDAG – Voor het eerst in de 45-jarige geschiedenis van Ironman wint een Roemeen een Ironman-wedstrijd. Het gebeurde zaterdag op de Ironman Malaysia oftewel Maleisië. Verantwoordelijk voor deze primeur is Alexandru Toma, ook wel bekend als Alex Toma.

Hij was op Langkawi Island na 9.18.12 uur terug bij de finishlijn. In voorgaande jaren stond hij ook al op het podium van de Ironman 70.3 in Langkawi. Daar kwamen nu de profs in uit, waarover zo meer.

Toma ging van begin af aan aan de leiding. De 32-jarige man uit Boekarest had na de 3,8 km. zwemmen al een voorsprong van 2.40 op de Japanner Hiruld Sugimoto. Die marge groeide na 34 km. fietsen al uit tot 11 minuten. Na zestig kilometer ging de Spanjaar Juan Antonio Gomez Gonzalez de Japanner voorbij, maar alles speelde zich ver achter de rug van de Roemeen af. Na 180 kilometer begon Alex Toma met een comfortabele voorsprong van 22,5 minuut aan de marathon in de beruchte Maleisische hitte. De Spanjaard wist het verschil nog terug te brengen tot minder dan tien minuten, maar echt in gevaar kwam de eerste Roemeense Ironman-zege nooit.

Ramon Jongschaap vierde M18

Achter Toma volgde Gomez Gonzalez in 9.28.03 uur en de derde plaats ging tijdens de marathon nog naar de Koreaan Sang Whan Oh in een tijd van 9.46.15 uur. Bij de vrouwen was het een Aziatische aangelegenheid met de Japanse Satowa Ota als winnares in 11.54.01 uur. Zilver ging naar – voor speakers best moeilijk uit te spreken – Crystal Pei Qi Ng uit het gastland Maleisie in 12.17.53 uur. En brons was er voor de Chinese Ruiwen Xie in 12.31.08 uur. In totaal deden 454 triatleten mee, waaronder 1 Nederlander. Ramon Jongschaap jaagt zijn Hawaii-droom nog altijd na. Hij is al wat langer in Azië en de trip eindigde met deelname aan deze wedstrijd. De man uit het Friese Bergum werd 160e totaal en vierde bij de jongste leeftijdscategorie M18. Daarmee komt hij – wellicht – net te kort voor een slot Hawaii.

Ramon Jongschaap

ZATERDAG 7 OKTOBER: IRONMAN LANGKAWI ISLAND (MAS)
M:
160.Ramon Jongschaap 13.42.18 (4e M18)

De halve Ironman was dus wel voor pro’s bestemd. Het aantal deelnemers op die afstand was 458, dus vier meer dan op de hele. Ook deze race bijzonder in de zin dat een echtpaar de overwinning naar zich toe trok. Dat is overigens geen unicum, komt vaker voor. Op Langkawi waren het Josh Amberger en Ashleigh Amberger-Gentle, die de wedstrijd wonnen en er tevens hun 1-jarig huwelijk mee vierden.

Amberger was klaar met de halve in 3.50.47 uur. Mike Phillips volgde als de nummer twee in 3.52.23 en brons ging naar Kurt McDonald in 3.54.33 uur. Amberger was als vanouds snel uit het water , maar Phillips en McDonald kwamen snel in zijn buurt bij het fietsen. Even drong Antony Costes nog aan, maar de Fransman is na zijn sterke jaren in coronatijd (met de Zwift-sporten) niet meer zo heel sterk. Het was dus Oceanië 1, 2 en 3 aan de meet.

Willehard Wortelboer wint M65

Ashleigh Gentle hield zich tot aan het lopen koest in het kopgroepje van vier samen met de Francaise Julie Iemmolo, Amelia Watkinson uit Nieuw-Zeeland en Lottie Lucas, de Britse die uitkomt voor de Verenigde Arabische Emiraten. Na een paar kilometer lopen nam Gentle het heft in handen om vervolgens in 4.10.17 uur de race op haar naam te schrijven, aan de finish werd ze al opgewacht door man Josh, zodat de perfecte kus-foto kon worden gemaakt. Watkinson had bijna zes minuten meer nodig en Lottie Lucas volgde op ruim tien minuten. Op deze afstand deden vier Nederlanders mee, waarvan er twee het podium haalde en Willehard Wortelboer zelfs won.

ZATERDAG 7 OKTOBER: IRONMAN 70.3 LANGKAWI
M:
136.Gerrit Bartels 6.12.35 (24e M35)
162.Rob Coetzee 6.24.11 (3e M60)
230.Willehard Wortelboer 6.57.38 (1e M65)
404.Harry Ecker Maria Hanssens 8.40.45 (12e M60)

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.