Lotte Wilms eindigt sterk vierde op Australische kampioenschappen in Mooloolaba – WTJ 1776

ZONDAG – Twee weken na Devonport mocht Lotte Wilms al weer het genoegen smaken voor een volgende triathlon in eigen land. Australië is groot, dunbevolkt en misschien wel daarom voor Covid-19 minder bevattelijk. Hoe dan ook, de wedstrijden in Mooloolaba konden doorgaan en Lotte was van de partij. Om je een idee te geven over de enorme afstanden in het land: Bondi Beach Sydney, waar Lotte en Chris wonen ligt ruim 1000 kilometer zuidelijker dan Mooloolaba in Queensland.

Deze triathlon aan de Sunshine Coast heeft al jaren een grote reputatie. Sinds 1999 opgenomen in de ITU-circuits, eerst als Oceania Cup en vanaf 2005 jaarlijks als World Cup race. Dit seizoen was dat niet het geval, maar het startveld is er niet minder sterk door. Het betrof de (open) Australische kampioenschappen en een open race.  De titelstrijd werd gewonnen door Matthew Hauser, de juniorenwereldkampioen van Rotterdam ’17. Hij versloeg Brandon Copeland en die andere favoriet Jake Birtwhistle. Hauser stapte op als eerste uit het water met in zijn kielzog meteen negen andere atleten. Samen formeerden ze een goed samenwerkende kopgroep met alle grote namen bijeen. Aaron Royle probeerde weg te komen, anderen eveneens maar het lopen op de krappe tien kilometer moest de beslissing brengen. Royle viel net buiten het podium als vierde.

Snelste zwemster

 

 

In de vrouwenrace zwom Lotte Wilms het snelst van allemaal. Met haar kropen ook Jaz Hedgeland en Kelly-Ann Perkins op het droge. Grote favorieten Ashleigh Gentle en de Chileense Barbara Riveros moesten hier toch 40 seconden toegeven. Het duo vond elkaar echter in de achtervolging en wist zo ’the gap’ na 20 kilometer koers te overbruggen. Ook Kira Hedgeland (jongere zus van Jaz) sloot nog bij de kopgroep aan, zodat de loopfinale er eentje was met zes. Vrij gemakkelijk liep voormalig Grand Finalwinnares Ashleigh Gentle weg bij de vijf. Riveros kwam in moeilijkheden en ook Lotte moest een tandje terug schakelen. Toch was het verval op het looponderdeel niet zo groot als in eerdere wedstrijden en Kira Hedgeland en ook Perkins verloren veel meer terrein op de kop.

Sterke vierde plaats

Aan de streep was het Ashleigh Gentle die als enige binnen de twee uur bleef. Jaz Hedgeland verraste anderhalve minuut later met de tweede plaats, brons was er voor Barbara Riveros, die overwintert (of overzomert) Down Under. Vijf minuutjes verloor Lotte op Ashleigh, maar de 39.18 op de tien mochten er best wezen. Kira en Kelly-Ann maakten de top zes van Mooloolaba compleet. Vierde van Australië worden is natuurlijk niet slecht.

De open race werd gewonnen door Leigh Anderson-Voigt voor Sam Betten en Kurt McDonald. Simon Hearn, man van de langere afstanden en onlangs van de Husky Half Triathlon werd vierde. Amalia Watkinson behaalde een royale zege bij de vrouwen. Kirralee Seidel finishte zes minuten later als tweede, derde werd Renee Kiley. Enige Nederlander in deze race was Wim Ronsmans op de 95e plaats.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.