Preview op WK wintertriathlon; Olympische kwalificaties na 1 mei; Mixed Relay Maastricht – WTJ 1781

DONDERDAG – Het duurt nog tot 18 april vooraleer het Europese zomertriathlonseizoen begint. En dan ook nog op het Afrikaanse continent, want de stad Melilla is een Spaanse enclave aan de Middellandse Zee in Marokko. De Europe Triathlon Cup begint er op die dag met een behoorlijk internationale deelname waaronder Nederlands toptalent Barbara de Koning.

Andorra het nieuwe triathlonland?

Toch zijn we niet tot die datum verstoken van duursport in Europa, want dit weekend gaan gelukkig de wereldkampioenschappen wintertriathlon in Andorra wel door. Het dwergstaatje tussen Frankrijk en Spanje zet zich dit jaar behoorlijk op de triathlonkaart met eerst dit WK en later nog de allereerste Ironman 70.3 in de Pyreneeën. Hoewel er twijfel is over voldoende sneeuw, zijn de specialisten in lopen, mountainbiken en langlaufen toch allemaal gearriveerd in Naturlandia Adventure Park naast het stadje Sant Julia de Loria. Zo’n 200 atleten doen mee.

23e WK wintertriathlon

Het is voor de 23e keer dat ITU/World Triathlon dit WK op de rol heeft staan. In het Italiaanse Mals begon het allemaal in 1997 en sindsdien jaarlijks een WK en vaak ook een EK (dit jaar vanwege corona helaas niet). De prehistorie van de winterse variant ligt trouwens in Spanje, waar in 1987 al de eerste wedstrijden werden gehouden (met toen deelname van latere ETU-official Enrique Casada). In het bergstaatje Andorra waar de pandemie redelijk beperkt is gebleven, kan de wintertriathlon gelukkig dit weekend wel doorgaan. Er wordt 8 kilometer in de sneeuw gelopen, 14 km MTB en 12 km. langlaufen. Die afstanden wisselen naar gelang de parcoursen overigens. Elite, junioren, agegroupers en ook mixed relay komen aan bod.

Pavel, the King of Wintertriathlon

Aan de start staat natuurlijk torenhoog favoriet en King of Wintertriathlon Pavel Andreev. De Rus gaat voor zijn negende (!) wereldtitel, nadat ie eerder dit seizoen al de World Cup in Asiago op zijn naam schreef. De meeste tegenstand komt overigens uit eigen land met Dmitriy Bregeda, Pavel Yakimov en Evgenii Uliashev, hetgeen aangeeft dat wintertriathlon in Rusland in hoog aanzien staat. Van Italiaanse zijde komt de tegenstand van Giuseppe Lamastra, Daniel Antonioli en Franco Pesavento. Dan is der de Duitse nieuwkomer Sebastian Neef (2e in Asiago) en de Noor Oivind Bjerkseth. Spaanse volgers zijn nieuwsgierig naar het internationale debuut van Eneko Llanos, meervoudig Embrunwinnaar en Ironmanzeges en nu op de lange latten. Bij de Spaanse kampioenschappen bewees hij ook het langlaufen te beheersen. En wellicht heeft Xavier Jose Riart iets aan het thuisvoordeel. Hij vertegenwoordigt Andorra.

Rogozina verdedigt titel

In het vrouwenveld heeft de Russische federatie ook de sterkste ijzers in het vuur liggen: Yulia Surikova, titelverdedigster Daria Rogozina en Svetlana Sokolova zullen echter vooral rekening moeten houden met de Italiaanse Sandra Meirhofer, winnares in Asiago. Al was Rogozina daar niet bij. Outsider is ieder jaar de Oostenrijkse Romana Slavinec, in eigen land 8 nationale titels en de nummer drie van het WK 2019. Overigens doen de Russen niet mee onder de landsvlag, maar als ‘neutrale atleten van de Russische Triathlon Federation’.

Zestien landen zijn vertegenwoordigd in Andorra: 15 Europese en de USA. Helaas maken Joep Staps en Gosse van der Meer na de World Cup Asiago nog niet de sprong naar een eerste WK, waarmee Nederland op het appel ontbreekt. De jongste van het veld is de pas 15-jarige Noor Sivert Ekroll. Ander uiterste is de bijna 85-jarige Duitser Reinhold Wolter.

Korte kwalificatieperiode tot Tokyo

Er was meer nieuws van het World Triathlon front, want de Olympische en Paralympische rankings worden vanaf 1 mei weer hervat. Dat zal nodig zijn, want de Spelen naderen met rasse schreden. Eigenlijk heb je dan maar anderhalve maand om je Tokyo-ticket te verzilveren. De paratriatleten mogen er iets langer over doen namelijk tot 15 juli. Hun Spelen zijn immers ook nog wat verder in de tijd. Aziaten kunnen op hun continentaal kampioenschap eind april overigens ook nog kwalificatiepunten verzamelen. Verder liggen er kansen in Yokohama, Leeds en een viertal World Cups. Het is summier, maar nood breekt wet zullen we maar denken.

Stagnerende inschrijvingen

Na de eerste bulk met voorinschrijvingen is de storm bij veel wedstrijden enigszins gaan liggen, zo horen wij her en der. Als ik voor Oud Gastel mag spreken klopt dat. In no time waren dik vierhonderd atleten aangemeld, daarna stagneerde de boel. Logisch, want de onzekerheid over het doorgaan van veel wedstrijden blijft en dus nemen ook deelnemers een afwachtende houding aan.

043Triathlon met Mixed Relay

Bovenstaande sluit aan bij het bericht wat we van Raymond Beeren kregen over zijn 043Triathlon Maastricht. Hij introduceert een aantal nieuwe onderdelen zoals de halve afstand en een mixed team relay. De laatste blijft echter zwaar achter qua inschrijvingen bij de individuele afstanden. Raymond: ,,En dat terwijl die team relay net super leuk is! Er is al zo weinig positief nieuws over Nederlandse races. Ook onze datum is spannend (29/30 mei), maar we willen er vol voor gaan.”

Hij vraagt om wat extra aandacht juist voor die nieuwe Olympische discipline en dat vinden wij terecht, want daar ligt misschien wel de toekomst van de sport.

Twee dagen tri-fun

Ken je de nieuwe Olympische discipline mixed team relay? Nee? Dat is echt een gaaf onderdeel binnen de triathlon. De team relay triathlon is een triathlonestafette die plaatsvindt over de super-sprint afstand. De super-sprint afstand bestaat uit 300 m zwemmen, 6 km fietsen en 1,5 km hardlopen. Het is heel dynamisch en superleuk om in teamverband te doen.

Op zaterdag 29 mei organiseren de 043Triathlon een team relay. Dat kan zowel in de mixed als in de niet-mixed vorm. Daar zullen aparte klassementen voor zijn.

Wil je eigenlijk de kwart of de halve triathlon op zondag doen, gebruik dan de team relay op zaterdag als opwarmertje. Bij 300m zwemmen, 6km fietsen en 1,5km lopen begint een duuratleet net warm te lopen. Die combinatie moet gemakkelijk kunnen en dan heb je ook nog eens big fun met je clubje.

Met andere woorden, maak er een leuk en sportief weekendje Maastricht van en schrijf je in voor beide dagen van de 043Triathlon.

https://www.bearsports.nl/events/isaac-043-triathlon-dag1/

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.