Kleine kwart eeuw WK wintertriathlon: een overzicht – WTJ 1782

VRIJDAG – Onze zorgen over voldoende sneeuw waren onterecht. Zelfs halverwege maart beschikt Andorra nog over een wit kleed in de Pyreneeën. Als je maar hoog genoeg zit en dat is met het WK wintertriathlon wel het geval. Zoals gezegd, geen Nederlandse deelname. We moeten ook wel ver terug in de tijd voor de laatste Oranje successen. Rond de eeuwwisseling waren hat Katinka Wiltenburg en Marianne Vlasveld die voor eremetaal en titels zorgden.

Kijken we naar de meest succesvolle wintertriatleten dan is het duidelijk dat Pavel Andreev de ongekroonde koning van de wintertriathlons is met acht keer goud en 1 keer  brons. Met kop en schouders steekt de Rus boven iedereen uit en hij maakt zich zaterdagmorgen in Andorra op voor zijn negende titel! Uniek in elke triathlondiscipline trouwens. Op eerbiedige afstand is de Noor Arne Post met 2x goud, 2x zilver en 1x brons de nummer twee. Daarna volgt de Franse alleskunner Nicolas Lebrun met 2-1-1 en dan Italiaan Paolo Riva samen met Oostenrijker Siegfried Bauer 2-1-0. Benjamin Sonntag uit Duitsland staat zesde in de medaillespiegel met 2-0-1. Ook ooit wereldkampioen: de latere Challenge CEO Zibi Slufzick (inmiddels opgevolgd door Jort Vlam, als CEO dan).

In het vrouwenveld was het in de beginjaren vooral de Duitse Sigrid Lang, die erg succesvol was. Zes keer goud, drie keer zilver en 1 keer brons. Niemand onder de wintertriatletes doet haar dat na. Haar landgenote Karin Moebes kwam tot 2x goud, 3x zilver en 1x brons en derde staat nog steeds keurig de Nederlandse veelvuldig langlaufkampioene Marianne Vlasveld met 2x goud, 2x zilver en 2x brons. Russin Yulia Surikova 2-1-1 en de Tsjechische Helena Erbenova 2-1-0 maken aan de vooravond van het 23e WK de top vijf van meest succesvolle wintertriatletes compleet. Het begon in 1997 allemaal met de dubbele Italiaanse winst van Paolo Riva en de toen al 47-jarige Maria Canins.

Canins is in dit overzicht misschien wel de meest bekende sportvrouw. Naast langlaufen was ze immers ook zeer sterk wielrenster. Eerst haalde ze 15 nationale langlauftitels, in de jaren tachtig (ze was toen al 32) vierde de Vliegende Huisvrouw triomfen in het wielrennen. Zo won ze twee La Grande Boucle, de Tour de France voor vrouwen in 1985 en 1986 en behaalde ze vier medailles bij het WK wielrennen op de weg. La Mamma Volante fietst op haar 71e nog steeds, zij het niet meer in wedstrijdverband. Een fenomeen.

Kijken we naar de landen dan zijn bij de mannen de Russen de grootste wintertriathlonnatie en bij de vrouwen de Duitsers. Dat zetten we even op een rijtje:

Mannen (goud-zilver-brons: totaal)

1.Rusland 8-3-4: 15
2.Noorwegen 3-4-3: 10
3.Duitsland 3-3-4: 10
4.Italie 2-4-2: 8
5.Frankrijk 2-2-1: 5
6.Oostenrijk 2-1-0: 3
7.Zweden 1-0-3: 4
8.Liechtenstein 1-0-0: 1
9.Zwitserland 0-4-2: 6
10.Tsjechische Republiek 0-1-2: 3
11.Spanje 0-0-1: 1

Vrouwen:

1.Duitsland 8-8-5: 21
2.Rusland 4-4-2: 10
3.Nederland 2-2-3: 7
3.Noorwegen 2-2-3: 7
5.Tjechische Republiek 2-1-2: 5
6.Italie 2-0-2: 4
7.Oostenrijk 1-1-4: 6
8.Verenigde Staten 1-0-1: 2
9.Finland 0-1-1: 2
10.Slowakije 0-1-0: 1
10.Zweden 0-1-0: 1

Zaterdag maar eens kijken wat er voor sommige landen bij komt en of Nederland nog even de derde plaats in het vrouwenklassement vast kan houden. Maar op termijn zou het prettig zijn om voor Marianne en Katinka opvolgers te krijgen.

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.