Alles over het WK Wintertriathlon in Andorra: Norseman Tungesvik en Mairhofer kampioen – WTJ 1783

ZATERDAG – De omslag van passief sportliefhebber tot actief sporter is in mijn geval vooral te danken aan corona. Enerzijds stukje weerbaarder worden (kan geen kwaad op je 56e) en verder kwam er zoveel tijd vrij dat ik spontaan de Hoka’s van Jerry intensief ging gebruiken. Van het een kwam het ander. De trainingsafstandjes werden allengs langer en ik durf het nu wel te roepen: bij de marathon Rotterdam 2022 wil ik (de bijna 75-jarige) Lee Towers ‘You’ll never walk alone’ in mijn loop-outfit horen.

Loopronde

Dat gezegd hebbende was de keuze vanochtend: of de livestream aan voor het WK wintertriathlon Andorra inschakelen of de looptraining opvoeren richting de dertig kilometer. Het was mooi weer, de keuze was snel gemaakt. Drie uur onderweg, genieten van de buitenlucht en de mooie loopronde. En jullie vinden het vast niet erg om een paar uurtjes te wachten vooraleer we onze (verlate) kijk op dat WK hier met jullie te delen. We hebben eerst vanmiddag teruggekeken met op het linkerscherm Andorra en op rechts Milaan-San Remo. Prachtzege voor Jasper Stuyven trouwens.

Geen negende keer Andreev

Dat WK leverde dus geen negende titel op voor Pavel Andreev. De 37-jarige Rus uit het Siberische Prokopievsk verslikte zich in de langlaufkwaliteiten van Hans Christian Tungesvik, negen jaar jongere toptriatleet uit Noorwegen. Het podium was sinds jaren daarmee weer eens minder Russisch getint, want met Andreev op zilver en de Italiaan Giuseppe Lamastra als bronzen medaillewinnaar waren de nationaliteiten divers.

Alle drie kunnen ze op met name het mountainbiken en langlaufen uitstekend uit de voeten. Het openingsnummer is meestal voor de mindere Goden op de lange latten. Of voor Franco Pesavento, die WK-debutant Eneko Llanos en nog zo’n sterk zomertriatleet landgenoot Victor Manuel del Corral Morales (ooit winnaar Powerman Venray) voorbleef. Als vijfde na zes kilometer sneeuwlopen kwam de blonde Noor Tungesvik door, een halve minuut na hem stond Andreev bij zijn mountainbike. Hun onderdelen moesten nog komen.

Op de ATB kwamen de mannen feitelijk steeds dichterbij elkaar te fietsen. Pesavento hield de koppositie de hele 12 kilometer vol, maar achter hem waren de Tsjech Marek Rauchfuss (al twee keer op een WK-podium), de Fransman Maxim Chane en thuisfavoriet Xavier Jove Riart dichterbij gekomen. Lamastra wisselde als derde, zodat de Italianen alle troeven in handen hadden. Andreev wisselde als zesde en was inmiddels Tungesvik voorbij.

Tungesvik debuteert met titel

Zoals op de meeste wintertriathlons brengt het zeer technische langlaufen de beslissing. In Sant Julia de Loria was dat niet anders. Al aan het begin van de bijna 12 kilometer lange loipe zag je dat Andreev niet in z’n element was. Giuseppe Lamastra hield hem redelijk gemakkelijk bij en vanuit het niets kwam Tungesvik opdraven. Daar hield eigenlijk niemand rekening mee, maar na een vervelende blessure is de Noor zich ook op het langlaufen gaan toeleggen.

Noor was beste agegrouper op Hawaii

Waar Pavel Andreev in zwemwater nauwelijks boven blijft drijven is zijn Noorse tegenstander geen onbeschreven blad in de zomertriathlons. Op zijn 24e werd hij agegroupwinnaar van het WK Ironman 2016. In 2018 won hij de Noorse titel op de lange afstand en kroon op het werk was zijn fameuze Norseman-zege in 2019. Hans Christian Tungesvik heeft zijn zinnen gezet op deelname als eerste Noorse pro in Kona, eerder nog dan wanneer zijn illustere landgenoten Iden, Blummefeldt en Stornes dat gaan doen. Overigens vertelde Hans Christian bij zijn overwinning op de Norseman dat ook hij bij zijn allereerste triathlon in 2013 de grootste moeite moest doen om niet te verdrinken….

Strijdlustige Pesavento

Terug naar de finale van het WK. Pesavento wordt eerst voorbij gestoken door zijn landgenoot Lamastra, maar kort daarna is het Tungesvik die korte metten maakt met iedereen in de sneeuw. Na twaalf jaar hadden de Noren weer eens een wereldkampioen op de wintertriathlon, waarvan we hopen dat het ooit een onderdeel op de Winterspelen zal worden. Zilver ging een minuut later pas naar Pavel Andreev, een plak die de Rus nog niet had overigens. Hij kreeg Giuseppe Lamastra maar met moeite van zich afgeschud in de strijd om zilver. Twee Italianen namen de volgende plaatsen in, waarbij aangetekend dat Franco Pesavento de prijs van de meest strijdlustige atleet kreeg. Marek Rauchfuss moest nu genoegen nemen met een vijfde plaats. Evgeni Uliashev was de nummer zes voor de verrassende Roemeen Viorel Palici. Routiniers Daniel Antonioli, Pavel Yakimov en Sebastian Neef kwamen in de Andorraanse sneeuw minder goed uit de verf, maar maakten wel de top tien compleet.

Zestien langlaufers waren min of meer aan elkaar gewaagd. Riart (17e), Llanos (18e) en Del Corral Morales (21e) hadden er beduidend meer moeite mee.

Mairhofer eindelijk zonder stress op WK

Afgaande op haar winst in Asiago een maand geleden mocht Sandra Mairhofer tot de favorieten gerekend worden. Op grote kampioenschappen leek de Italiaanse steeds onder de druk te bezwijken. De voorbije WK’s werd Mairhofer steeds vijfde. Maar in Andorra was het zaterdag haar dag. De 28-jarige triatlete uit Bolzano kwam, zag en overwon in Andorra. Anders dan bij de mannen hoefde Mairhofer niet voluit te gaan bij het langlaufen om specialisten Romana Slavinec (weer geen titel!) en Russin Anna Medvedeva voor te blijven. Net voor haar kwam de Noorse Elisabeth Sveum binnen, maar zij maakte technische fouten bij het langlaufen en werd gediskwalificeerd.

Sandra Mairhofer zette het veld meteen op achterstand bij het lopen. Een krappe halve minuut nadat zij aan het fietsen was begonnen meldde de Roemeense Maria Luiza Rasina zich in de wisselzone. Svetlana Sokolova, die later zou uitvallen, had de derde looptijd. Op de ATB had Mairhofer maar 1 doel: haar voorsprong zo groot mogelijk maken. Sveum en ook de Tsjechische Aneta Grabmullerova kwamen wel iets dichterbij, maar echt een bedreiging vormden zij niet.  Titelverdedigster Daria Rogozina zat nog goed in de race en wisselde als vierde.

Penaltybox

Bij het langlaufen liepen meerdere atletes tegen een tijdstraf aan. Dat gold ook voor Mairhofer, die pas in de laatste loipe besloot de penaltybox in te duiken. De gok pakte goed uit. Romana Slavinec kwam wel iets terug, maar het verschil was toch nog 50 seconden. Snelste langlaufster Anna Medvedeva redde de Russische eer met brons voor haar landgenote en wereldkampioene 2020 Daria Rogozina. Snelste fietster Aneta Grabmullerova kwam op de vijfde plek binnen en oud-wereldkampioene Carina Wasle (gelukkig niet meer zo mager als in haar kampioensjaren) finishte zesde.

Andere medaillewinnaars

Bij de beloftes bestonden de podia uit: Mattia Tanara (Ita), Evgenii Evgrafov (Rus) en Ivan Zalavtsev (Rus) bij de mannen en Nadezhda Belkina, Olga Cheremisinova en Valeria Kuznetsova (alledrie Rusland). De junioren tenslotte geven ook hoop voor de Noorse toekomst: Sivert Ekrol (pas 15 jaar, de jongste van allemaal!) werd kampioen, landgenoot Casper Ronning tweede en Yaroslav Kurilenok uit Rusland derde. Dezelfde vlaggen wapperden bij de juniores: Julie Meinicke en Theresa Furstenberg namens Noorwegen goud en zilver, Anastasiia Nepomilueva brons.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.