Schoeman kampioen; IM 70.3 Graz naar augustus; Gezamenlijke verklaring Ironman/Waltons over Dubai; Wintertri Enschede zou vandaag – WTJ 1784

ZONDAG – Geen internationale triathlon in Durban dit weekend, maar wel – op kleinere schaal – het Zuidafrikaans kampioenschap in Maselspoort, Bloemfontein. Zonder Richard Murray overigens. De titel ging naar Henri Schoeman, winnaar van Olympisch brons in Rio. Samen met Jamie Riddle en Nicholas Quenet dook het drietal na het fietsen de tweede wisselzone in. Henri maakte het daarna eenvoudig af. Jamie greep zilver, Nicholas brons. Bij de vrouwen won de Britse Emma Pallant. De Zuidafrikaanse titel ging verrassend naar Shanae Williams, die favoriete Annah Watkinson de baas bleef.

Graz naar augustus verplaatst

Het is nog een gloednieuwe race, dus vastigheid op de kalender had de 70.3 Ironman van Graz nog niet. Daarmee is de beslissing om van 23 mei naar 15 augustus uit te wijken misschien wat eenvoudiger te maken. Ironman maakte vrijdag als volgt bekend dat de race verplaatst wordt:

Onze teams blijven hard werken om in 2021 zowel veilige als uitzonderlijke race-ervaringen te voorzien voor onze atleten, wat ook geldt voor IRONMAN 70.3 Graz.
Vanwege de aanhoudende COVID19 pandemie en de daaruit voortvloeiende beperkingen moeten wij u na overleg met de lokale autoriteiten helaas mededelen dat de IRONMAN 70.3 Graz in mei niet kan plaatsvinden en wordt uitgesteld tot 15 augustus 2021. Wij kunnen uw teleurstelling met betrekking tot bovenstaande beslissing meer dan goed begrijpen, wij delen het. In overleg met onze lokale partners zijn wij echter van mening dat het organiseren van het evenement in augustus logischer is en willen wij u – atleten, partners en vrijwilligers – zo vroeg mogelijk informeren. Samen met lokale autoriteiten zal ons team hard blijven werken aan het ontwikkelen en verfijnen van het veiligheids-en beschermingsconcept om tegemoet te komen aan de maatregelen en aanbevelingen van de gezondheidsautoriteiten en om u in de nabije toekomst een uitzonderlijke race-ervaring te bieden.

De wedstrijd in Graz werd in het leven geroepen als tegenhanger voor Sankt Pölten dat overstapte naar ‘concurrent’ Challenge. Aanvankelijk leken de wedstrijden in hetzelfde weekend te zitten, maar de Challenge-race is een week later op 30 mei. De organisatoren daar hebben nog steeds goede hoop dat het evenement op die datum door kan gaan.

De Waltons: ‘Stop met negatieve uitlatingen richting Ironman!’

Meer Ironman-nieuws, want natuurlijk kon een verklaring over het uitsluiten van Nick en Rio Walton/Team AngelWolf aan de Ironman 70.3 van Dubai niet uitblijven. Er is over een weer gesproken en een gezamenlijke verklaring opgesteld, waar zowel de Waltons als Ironman achter staan. Dat vervolgens ook daarna een storm aan reacties loskomt en dat IM veel te laat met een excuus aan komt zetten, wekte irritatie bij Delphine Walton, echtgenote van Nick/moeder van Rio. Ze schrijft op haar socials het volgende:

We really do feel that the negativity towards Ironman should stop; there were extenuating circumstances out of the control of all parties. The joint statement was approved by all. We took time to get it right. Lessons have been learned – we all want to move forward – we personally have to do this for Rio’s sake … as all he wants to do is race with inclusion!
De familie Walton wil het ‘hoofdstuk Dubai definitief sluiten’, ik denk dat ze daar goed aan doen. Bovendien is het ook weer zo’n typisch Social Media-dingetje, waar Jan en alleman iets van moet vinden. De waarheid is alleen voor de Waltons zelf en die vinden dat er inmiddels genoeg worden aan vuil gemaakt zijn. Er komt wel een virtuele Ironman 70.3 op 27 maart aanstaande, waar Nick en Rio in eigen omgeving een halve triathlon afleggen en iedereen wereldwijd op virtuele wijze aan mee kan doen. Dat kan door zelf ook een halve triathlon uit te stippelen en af te leggen, het kan ook met massale support met likes en aanmoedigingen zodat Rio en de anderen weten dat ze er niet alleen voor staan en dat inclusiviteit er toe doet. Het evenement wordt helemaal voorbereid en ondersteund door Ironman. Dat het team welkom is in Challenge Roth schreven we al. Sta er dus niet van te kijken dat ook vanuit Kona nog een invitatie richting de Waltons zal komen. Maar los van alle strijd, die ogenschijnlijk over de hoofden van Team AngelWolf wordt uitgevochten, is het belangrijkste dat er bij Rio weer een lach op zijn gezicht verschenen is. Als hij maar met z’n pa kan racen. Waar of via welk label, dat zal hem worst wezen. Dat het team vanaf nu overal op de voet gevolgd zal worden, is wel evident.
Een heel seizoen geen Nederlandse wintertriathlons
Hadden we het gisteren nog over het tamelijk late WK wintertriathlon, eigenlijk valt dat nog wel mee. Want zaterdag – de laatste winterdag – zou immers ook de wintertriathlon van Enschede hebben plaats gevonden. Collega Ruud de Haan stond – macht der gewoonte – ’s morgens al weer vroeg op om feitelijk naar Twente af te reizen voor de wedstrijd op en rond de ijsbaan van Gianni Romme. Ruud kwam er vervolgens achter dat de nachtmerrie nog even wat langer zal duren. De hele winter zijn we dus verstoken gebleven van wintertriathlons. Sinds 2009 stond de wedstrijd op de NTB-kalender. Vier keer was de wedstrijd in Enschede Nederlands kampioenschap. Teun Sweere en Jeroen Lute beleefden er hun grootste successen en in 2019 was er de verwarring met Annelies Vrancken, die wel de snelste was maar geen NTB-licentie had en dus niet het rood-wit-blauwe tricot kreeg uitgereikt. Afijn, allemaal gebeurtenissen waar noch in 2020, noch in 2021 enige wapenfeiten aan zijn toegevoegd. Nieuwe afspraak is 19 maart 2022.
Uitstel in hetzelfde jaar is nog wel mogelijk voor een populaire Cypriotische race. Op de eerste lentedag zou de halve van Ayia Napa gehouden worden, een wedstrijd waar Berber Bergsma ons twee jaar terug nog enthousiast op wees en waar ze verslag van deed. Berber werd er toen 15e. De race wordt veelal gedomineerd door Oost-Europese triatleten al werd ze de laatste jaren ook ontdekt door westerlingen. Een pracht parcours, op een prachteiland en onder een al best ervaren organisatie Nireas Triathlon. In 2015 en 2016 nog als sprint afstand gehouden, daarna overgestapt op een halve. De wedstrijd is verschoven naar 30 oktober. Dan is het vaak nog steeds lekker warm op Cyprus.
Documentaire Chris op ESPN; hommage aan Dick Hoyt

Vandaag – 21 maart – kunnen we wel genieten van de documentaire ’17 Hours: The Chris Nikic Story’, de primeur op ESPN. Het verhaal van Chris is genoegzaam bekend, maar blijft tot de verbeelding spreken. De trailer van de docu is al pakkend genoeg. Kijken dus!
Tenslotte een prachtige hommage van 220Triathlon-redacteur Tim Hemming aan Dick Hoyt, die vorige week op 80-jarige leeftijd overleed. We gaan het hier niet integraal plaatsen, maar wel zijn eerste zin:
There have been Olympic gold medal winners and Ironman world champions, but Dick and Rick Hoyt may well have brought more newcomers to the sport of triathlon than anyone else on this planet.
Ik denk dat Tim gelijk heeft. Als iemand de leus ‘anything is possible’ heeft uitgevonden dat is het wel Team Hoyt: vader Dick en zoon Rick. Ontelbare keren heb ik de docu van de Hoyts gezien, vele malen zal ik ook die van Nikic blijven bekijken en erbij denken: wat zeuren we toch over kleine dingetjes als beperkt in onze vrijheid, geen terras open of al dan niet betrouwbare vaccins? Schei toch uit!

Noorwegen domineert op WK wintertriathlon: dubbele zege op Mixed Relay

We begonnen deze WTJ met wedstrijdjes, we eindigen er ook mee. Want in het ski-oord Naturlandia in Andorra ging het WK wintertriathlon vandaag gewoon verder met onder meer de Agegroupers en niet te vergeten de 2×2 Mixed Relay voor zowel elite als junioren. Noorwegen werd de grote winnaar, want beide teams wisten te winnen. In de wintertriathlon bestaat een team niet uit vier, maar uit twee atleten, die ieder twee keer aan de bak moeten over korte afstandjes lopen, ATB en langlaufen. De Noren zetten uiteraard hun kersverse wereldkampioen Hans Christian Tungesvik in, samen met Elisabeth Sveum. Zij baalde gisteren van haar diskwalificatie, nadat ze als derde binnen kwam. Als duo revancheerde ze zich en ging er alsnog een gouden plak mee naar Noorwegen. Aanvankelijk kwam voor de Italianen Sandra Mairhofer op kop te liggen, maar bij de ‘leg’ met de mannen moest haar landgenoot Giuseppe Lamastra het steeds afleggen tegen Tungesvik. Het zilver was wel voor Italie. Brons ging naar de Russische Triathlon Federatie (Rusland deed als land niet mee aan dit WK). Anna Medvedeva en Evgenii Uliashev verzekerden zich anderhalve minuut na de Noren van de derde plaats. Pavel Andreev deed in het tweede Russische team mee samen met oud-wereldkampioene Daria Rogozina. Maar zij had duidelijk niet haar beste weekend. Het team werd feitelijk vierde, maar omdat slechts 1 team van RTF in het eindklassement werd opgenomen staan ze niet in de uitslag en schuift Oostenrijk een plekje op naar de vierde plaats.

Bij de junioren tenslotte ook Noors succes met die talentvolle 15-jarige Silvert Ekroll gekoppeld aan de 18-jarige Julie Meinicke. Het feit dat beiden zaterdag al juniorenwereldkampioen werden, maakt dat ze topfavoriet voor de Mixed Relay waren. Het koppel maakte het meer dan waar. Acht minuten later werden de Russen tweede, twaalf minuten later veroverde Spanje haar eerste medaille op dit WK.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.