Triathlon keert in Polen terug op programma European Games; kandidatuur Brabant voor Spelen? – WTJ 1795

WOENSDAG – Krakow is – op Warschau na – de grootste stad van Polen met bijna 800.000 inwoners. Bij mijn weten heeft het geen grote triathlontraditie, maar daar komt over twee jaar verandering in. Dan is Krakow (Krakau zeggen wij) gastheer van de European Games, zoals die in 2015 in Baku voor het eerst werden gehouden.

Rachel Klamer bewaart uitstekende herinneringen aan dat evenement, waar ze misschien wel doorbrak met de zilveren medaille precies tussen de London-Olympic winnaars Nicola Spirig en Lisa Norden in. Vier jaar later waren de European Games in Minsk, maar daar was het aantal sportdisciplines flink terug geschroefd en ontbrak triathlon, maar ook zwemmen.

Krakow neemt triathlon weer op

De Poolse gastorganisatie heeft vandaag bevestigd dat Krakow-Malopolska in elk geval sportklimmen en triathlon opneemt in het programma. Europe Triathlon president Renato Bertrandi bevestigde vandaag dat de sport terugkeert op het programma van deze toch best prestigieuze Spelen waar de voorbije twee keren zo’n 5000 sporters aan mee deden. ,,Het is me een waar genoegen dat we kunnen bevestigen dat triathlon onderdeel is van de European Games. Bij de eerste editie was het een groot succes en nu komt de Standard Distance plus de Mixed Relay. Het is na de Spelen in Tokyo voor de tweede keer dat dit teamonderdeel – een snel en spannend format – op een groot evenement wordt geprogrammeerd.

De European Games bevatten 24 takken van sport, zowel Olympisch als niet Olympiuscfh. Sportklimmen bijvoorbeeld en beachhandbal kennen we niet op de ‘grote Spelen’. De moderne vijfkamp waarvan ooit sprake was dat ze bestuurlijk samen zouden gaan met triathlon staat in Polen ook op het programma.

De derde European Games zijn van 21 juni tot en met 2 juli 2023. Niet te verwarren met de European Championships Multisports, die ook een aantal sport-EK’s samenbrengt. Voor triathlon was dat in 2018 het geval in Glasgow. In dat jaar gold die race als het EK. In 2023 zal het EK een stand-alone event zijn.

BREAKING NEWS:

European Games ook naar Brabant?

Overigens ook goed om te weten dat de provincie Noord-Brabant morgen – donderdag – op een persconferentie in het provinciehuis van Den Bosch bekend maakt dat zij de European Games 2027 in huis willen halen. In het langdurige vooroverleg met een aantal gespecialiseerde Brabantse organisaties is al aangegeven dat in dat geval Oud Gastel klaar staat om de triathlons te organiseren, Chaam de wielerwedstrijden, Den Bosch de paardensport, Rosmalen de tenniswedstrijden, Eindhoven met het Pieter van den Hoogenband-bad het zwemmen, het strandje van Willemstad het beachvolleybal en eventueel zeilen en de vechtsporten in Sint Willebrord.

Het kanovaren gebeurt op de spectaculaire wildwaterbaan in de Efteling, waar ook de Openingsceremonie met een hoofdrol voor Guus Meeuwis en DJ Tiesto zal plaats vinden. In het sprookjesbos uiteraard. Meer hierover na de persconferentie rond 11 uur door de Commissaris van de Koning mevrouw Ina Adema; live uitgezonden op Omroep Brabant. Zou toch schitterend zijn als Ian Pennekamp en Barbara de Koning in 2027 de triathlon van Oud Gastel – en daarmee de European Games – winnen!

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.