Preview op het weekend: Challenge Shepparton en IM 70.3 Galveston – WTJ 1805

DONDERDAG – Er zijn vijf redenen waarom je per se mee wilt doen aan de Challenge Shepparton komend weekend. Vooral de vijfde staat ons wel aan. 1.Snel en vlak parcours; 2.Schoon zwemwater in Victoria Park Lake; 3.Gastvrije bevolking van Shepparton; 4.Prachtige omgeving; 5.Gratis bier 😉

Zouden we voor dat laatste echt 16.509 kilometer (distance Stampersgat-Shepparton) over hebben? Onze liefde voor een drankje gecombineerd met sport gaat ver, maar niet zo ver. En ook andere Europeanen en Amerikanen laten de derde Challenge van dit jaar (na Wanaka en Miami) nog schieten, omdat er nu eenmaal reisrestricties, quarantaines enz. aan vast hangen. Dus wordt het wederom een onderonsje tussen de Ozzies en de Kiwis.

Shepparton van Ironman naar Challenge

Shepparton ligt in de staat Victoria, Zuid-Oost Australië zo’n 2 uur rijden van Melbourne. De halve triathlon is komende zondag 11 april. De wedstrijd wordt inmiddels tot de Australische klassiekers gerekend, georganiseerd vanaf 1998 toen de ook in Nederland acterende Damien Angus de eerste winnaar was. Het aantal deelnemers groeide gestaag door en in 2011 stapte ‘Shep’ in het 70.3 Ironman-circuit. Daarmee schoot het startveld in 1 keer door tot boven de duizend. Na drie jaar maakte Shepparton de overstap naar Challenge voor nog altijd een halve op hetzelfde parcours. Om wat voor reden dan ook daalde het aantal starters tot om en nabij de vijfhonderd. Na vijf edities Challenge, viel eind 2019 ineens het doek.

Due to a change in business circumstances. Zo luidde de verklaring van de organisatie voor het plotsklaps cancellen van de wedstrijd. De nieuwe (Nederlandse) Challenge-leiding heeft zich dat ongetwijfeld aangetrokken, want met een onderbreking van twee jaar (vorig jaar vanwege corona niet) keert Shep terug op de kalender.

De laatste winnaar van 2018 Levi Maxwell komt zijn titel verdedigen. Hij treft nog een oud-winnaar: Josh Amberger, snelste in 2014. Hoewel beide mannen al een fraaie erelijst bij elkaar gesport hebben, zijn wellicht Steven McKenna (Geelong-winnaar), Simon Hearn en Trent Thorpe in grotere vorm. Tel daar ook Max Neumann, Matt Burton en Caleb Noble nog bij op en er staat een prachtveld bijeen. Ook tweevoudig winnaar Dan Wilson is van de partij, maar hij doet niet meer als pro mee.

De winnares van 2016 Ellie Salthouse is favoriet, ze won dit seizoen al elke race waar ze aan meedeed. Amelia Rose Watkinson gaat opnieuw proberen haar zo lang mogelijk bij te benen. Renee Kiley en Kirra Seidel zijn gevaarlijke outsiders en dat geldt ook voor de nummers twee en drie van de laatste editie in 2018 te weten Grace Thek en Courtney Gilfillan.

Everything is bigger in Texas. Dat geldt voor de hamburgers, voor de woestijnen, steden als Dallas, maar ze zien het ook zo voor de triathlonevenementen. Ach, we kennen de Amerikaanse mentaliteit inmiddels wel een beetje. Arjen Lubach wist er destijds een satirische variant op te maken. Zwemmen in zout water, dat gebeurt in Galveston, het fietsen is 1 ronde langs de prachtige Texas Gulf Coast en het lopen drie rondes: vlak en snel. Deze 70.3 Ironman Texas heeft bovendien 100 slots voor het WK in St. George Utah op 17/18 september.

Beide wedstrijden dus op zondag de elfde, al is die Down Under natuurlijk al lang afgelopen voordat we uit bed komen. Dat is wel meteen het nadeel van zo weinig races in Europa nog: wil je het live volgen dan is nachtbraken onvermijdelijk. Gelukkig hoeven we voor Texas niet vroeg uit de veren. De wedstrijd begint om 13.45 uur Nederlandse tijd. Bovendien is die race net even interessanter door het meer internationale karakter plus de inbreng van drie Nederlandse pro’s. Aan de start staan Michiel de Wilde met startnummer 23, Tom Oosterdijk met nummer 49 en Lenny Ramsey met nummer 95. De hoogte van het startnummer zegt weinig, want bijvoorbeeld Bart Aernouts draagt zondag 59. Enige Belg trouwens, dus ‘we’ zijn eens een keertje in de meerderheid.

Maar maken we ook kans? Het is altijd knokken voor de podiumplekken. Matt Hanson draagt nummer 1 en heeft met Lionel Sanders een groot uitdager. Verder de scherp fietsende Andy Dreitz, Sam Long en Toms trainingsmaat Joe Skipper, voormalig Europees kampioen triathlon (in Almere geworden). De Oostenrijker Michael Weiss is er evenals de Deen Ditlev Magnus en de Spaanse oud-wereldkampioen kwart afstand Ivan Rana. Veel Amerikaanse favorieten ook met zeker ook Ben Kanute in een prominente rol. We rekenen op Justin Metzler en op Sam Appleton.

Lenny Ramsey (foto Scott Flathouse)

Tal van favorieten bij de vrouwen: de Zuidafrikaanse Jeanni Metzler krijgt het laagste startnummer, maar de Amerikaanse vrouwen gaan haar beslist opjagen. Jackie Hering, Skye Moench, Heather Jackson, Lauren Brandon, Dede Griesbauer en ga zo maar door. Engeland stuurt Kimberley Morrison plus Simone Mitchell en de Brazilianen zetten als troef Pamella Oliveira in.

Kortom: alle ingredienten voor een mooie strijd zondag. We zitten er voor klaar. Er gaat trouwens ook nog een hele triathlon door in de States. In Napa Valley, California zijn de HITS Series. Verder nog een paar Amerikaanse en Australische wedstrijdjes, dus we komen de tijd wel weer door.

Waren we gisteren enigszins somber gestemd, vandaag schijnt het zonnetje af en toe, hebben we het hoofd al hardlopend leeg gemaakt en maken we ons weer op voor een toekomst waarin de sport nog altijd een belangrijke factor in ons leven speelt. De voornaamste bijzaak, maar wel voornaam genoeg.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.