Het wordt er niet beter op: geen NK junioren; slechts 1 Transition; kwart minder triatleten – WTJ 1804

DONDERDAG – We hebben lang de schijn op weten te houden, misschien de kop ook wel in het zand gestoken. Maar feit is dat de pandemie verstrekkende gevolgen heeft voor de triathlonsport. Organisaties, die het bijltje erbij neerleggen. Triatleten die hun inspanningen staken en een bond in geldnood. Om met de belastingdienst te spreken: mooier kunnen we het niet maken.

Geen NK jeugd en junioren Zaanstad

Viel triathlon Holten eerder deze week al van de kalender, nu is ook duidelijk dat de triathlon van Zaanstad op 29 augustus niet doorgaat. De wedstrijd stond te boek als NK jeugd en junioren een titelstrijd, die vorig jaar nog in Roermond wel door kon gaan. Het lijkt nog ver weg maar het team van Dennis Looze denkt dat er eind augustus nog te veel beperkende maatregelen van kracht zijn om een dergelijk groot evenement te organiseren. ,,Die onzekerheid, plus het feit dat we het niet zien zitten om een uitgekleed evenement te organiseren, heeft ons doen besluiten om het evenement naar volgend jaar door te schuiven”, laat hij weten

Utrecht evenmin

Ook de jeugdwedstrijd in Utrecht, net als het NK meetellend voor het Jeugd- en junioren Circuit 2021 (JJC), kan geen doorgang vinden op de beoogde datum 27 juni. De NTB noemt verder de zwemloop Amersfoort en de triathlon Arnhem, die al eerder weg vielen. Beetje selectief misschien omdat er inmiddels al wel diverse wedstrijden eveneens zijn gecanceld. We begrijpen echter dat het de races zijn uit het JJC, dus daarom worden ze in het persbericht er expliciet uitgelicht.

Minder sporten

Allemaal erg vervelend, maar ja het coronavirus houdt nergens rekening mee. Diverse media berichtten al over dat we ons als Nederlanders aanvankelijk wel probeerden te wapenen tegen het virus door veel te bewegen, maar uiteindelijk verslapte die sportieve inspanningen en zijn we met z’n allen veel minder gaan sporten. Niet in de laatste plaats omdat er vanuit de overheid niet bepaald stimulerende maatregelen werden afgevaardigd.

Ledenaantal met kwart gedaald

Door de lockdown is een tweedeling ontstaan in de sportwereld. Zien buitensporten als tennis, golf en hockey het ledental stijgen, bij binnensporten als gymnastiek en judo kelderen de aantallen. Dat blijkt uit cijfers van sportkoepel NOC*NSF. Zeventig procent van de sportclubs kent een ledendaling van 2 procent of meer. ,,Vijftien sportbonden en hun clubs hebben zelfs te maken met een krimp van meer dan 10 procent”, laat Richard Kaper, manager sportdeelname bij sportkoepel NOC*NSF weten. ,,Bij triatlon is het zelfs meer dan 25 procent.”

NTB wel paar jaar snelst groeiend

Een kwart! Dan hebben we het echt over vele honderden NTB-leden, die de sport de rug toekeren. Althans geen licentie meer hebben aangevraagd. Dat is best schokkend. We moeten erbij vermelden dat triathlon de afgelopen jaren steeds de snelst groeiende sport in ons land is geweest. Tussen 2013 en 2019 kwamen er 19.603 triatleten bij. De tourfiets unie stond tweede met 17.752 nieuwe leden. Relatief groeide de NTB met 137 procent. Alleen de Boksbond deed het met 213 procent beter. In 2018-2019 was triathlon nog steeds booming business met 6416 nieuwe atleten erbij. Toen stond de NTB tweede achter de Survival Bond met 11.108, procentueel toen 23 procent. Conclusie: we konden wel een stootje hebben en dat er niet jaarlijks duizenden actievelingen bij zouden komen, was logisch.

Nederlandse Triathlon Bond

Maar toch. Minder atleten, minder evenementen betekent ook minder inkomsten. De NTB gaf al een signaal af met een forse bezuiniging op het bondsblad Transition en de gelijknamige website. De NTB spreekt van een zorgelijke financiële situatie waarin de NTB sinds het uitbreken van de coronacrisis verkeert, die ook in 2021 nog doorwerkt. De begroting is sterk afgeslankt en het activiteitenpakket idem dito. Alleen in juni verschijnt Transition nog dit jaar met eventueel nog een tweede editie in het najaar.

Of dit alles zonder personele gevolgen op het bondsburo kan? De toekomst zal het uitwijzen….

Het is even een sombere WTJ, maar wel met een realistische kijk op het inmiddels tweede vinnige coronajaar.

 

.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.