Triathlon Stein geannuleerd; Haarlemmermeer schuift; Rachel ontspannen naar Rotterdam – WTJ 1817

VRIJDAG – Terwijl Limburg en de wielerwereld zich opmaakt voor de Amstel Gold Race, komt uit dezelfde provincie het jammerlijke bericht dat Triathlon Stein niet door gaat. De klassieker onder de triathlons moest deze week de pittige beslissing nemen om voor het tweede opeenvolgende jaar te passen.

Tot de grootste van Nederland

Geen zwempartij in het Julianakanaal, geen Limburgse heuvels op de triathlonfiets en geen loopnummer door de straten van het steenkolenstadje. Op Wikipedia staat onder het kopje ‘sport en recreatie’:

Al sinds 1984 wordt ieder jaar in de zomer in Stein een triatlon georganiseerd. Deze triatlon behoort tot de grootste van Nederland. Hier doen vele bekende triatleten aan mee.

Onder het kopje wedstrijden staat de rijke historie van triatlon Stein vermeld. Een monument in de sport. De laatste twee edities werden gewonnen door Martijn Dekker, snelste vrouwen toen Claudia Striekwold en Evelien Ruijters. Bas Diederen won liefst vijf keer Stein. Maar dit jaar zal er voor hem geen vijfde bij komen, noch voor elke andere triatleet.

Het bericht van Stein:

Helaas moeten wij, de organisatie van de Triathlon Stein, jullie mededelen dat de Triathlon Stein, die op 2 en 4 juli zou plaatsvinden, niet doorgaat. Dit besluit hebben wij moeten nemen vanwege de huidige situatie rondom COVID-19 en alle moeilijkheden en onzekerheden die deze crisis met zich meebrengt. Deze onzekerheden zijn te groot om een mooi evenement neer te kunnen zetten.
We hebben alle mogelijkheden en scenario’s onder de loep genomen en ook deze verschillende scenario’s in een waar coronaplan uitgewerkt. Echter bleek na zorgvuldige afweging dat het door de huidige omstandigheden niet mogelijk was om de Triathlon Stein te laten doorgaan. 
Inschrijvingen
Wat betekent dit voor degene die zich al ingeschreven hebben? Personen die zich reeds hebben ingeschreven krijgen 95% van het inschrijfgeld terug, 5% van het inschrijfgeld behoort namelijk toe tot de Nederlandse Triathlon Bond.  Dit proces zal automatisch in gang gezet worden, hier ontvangt u op korte termijn bericht over. 
Volgende editie
Hoewel het zeer spijtig is dat deze editie van de Triathlon Stein niet door kan gaan, gaan we alles op alles zetten om de volgende editie nog specialer te maken. Plannen worden al gemaakt om er een spectaculair weekend van te maken. ”In het eerste weekend van juli 2022 zijn we, beter dan ooit, terug”, aldus Roger Cuijpers, voorzitter van Stichting Triathlon Stein. We hopen natuurlijk dat wij jullie volgend jaar dan weer mogen verwelkomen! 

DTS HLMRMEER zoekt naar datum in juli

Officieel gecanceld was de aller vroegste triathlon nog steeds niet, ook al omdat organisator Lars Vreugdenghil naarstig op zoek is naar een alternatieve datum in juli. Dat laatste is nog niet helemaal gelukt, maar wel vandaag de boodschap dat 16 mei echt geen optie is. De openingswedstrijd van de Dutch Triathlon Series stond tot vandaag nog als eerste op de kalender (Arena Games Rotterdam even niet meegerekend). 18 juli is de voorlopige alternatieve datum in een relatief rustig triathlonweekend. Los van hoe coronaproof het in de Haarlemmermeer had gekund, lijkt nu ook een Fieldlab testevent in de directe omgeving dwarsligger. Lars bracht het vanavond als volgt naar buiten:

We hadden jullie zo graag de eerste race van dit seizoen geboden en lang zag het er ook goed uit, maar helaas moeten wij nu toch melden dat we DTS HLMRMEER op 16 mei moeten verzetten. Nota bene het nieuwe fenomeen Fieldlab experiment nekt ons in dit geval. Afgelopen dinsdag heeft een andere sportorganisatie toestemming gekregen om op 8 mei een mooi Fieldlab Experiment te houden in de Haarlemmermeer. We konden toen wel op onze vingers natellen dat wij niet een week later op dezelfde locatie een vergunning voor een “normaal” sportevenement zouden gaan krijgen.
Dan wil je graag meteen doorpakken richting een nieuwe datum en jullie duidelijkheid geven over de mogelijkheden, maar zo makkelijk en snel gaat dat helaas niet.

Zoals ik vorige week beschreef is “even je datum verschuiven” niet vanzelfsprekend. Zeker niet onze triathlon in HLMRMEER, omdat we daar altijd ondersteuning van de politie krijgen. Dat is niet iets wat wij graag willen (al onze andere events gaan zonder politie inzet) maar dat is een keuze (eis) van de gemeente. Daarmee zijn we een zogenaamd B-evenement, wat dus ook niet zomaar verschoven mag worden. Er wordt zeer nauwkeurig gekeken en overleg gepleegd of bij uitzondering een andere datum wel kan. 

Omdat wij de pech hebben dat nota bene een Fieldlab experiment voor ons sportevenement roet in het eten gooit, hebben we goede hoop dat we wel die uitzondering krijgen. Als alternatief hebben we gevraagd om zondag 18 juli DTS HLMRMEER te mogen organiseren. Met de keuze voor deze datum hebben wij goed gekeken op de triathlon kalender zodat we geen collega organisator in het vaarwater gaan zitten. In dit weekend staan er nog geen andere triathlons op de kalender voor zover onze informatie strekt.
Het is nu even wachten en geduld hebben, want pas op 26 april is er weer een gemeenteoverleg met de Veiligheidsregio en worden ons verzoek besproken. Ook daarna kan het nog enkele dagen duren voordat alle ketenpartners een advies afgegeven hebben. Wij vragen jullie dus vast deze dag met potlood te blokken en we hopen over uiterlijk 2 weken het verlossende woord te kunnen geven in een nieuwsbrief en via onze social kanalen.

Mocht de nieuwe datum je nou niet goed uitkomen, dan kun je altijd gratis je registratie omzetten naar één van de andere drie DTS wedstrijden dit jaar. Dit kun (moet) je zelf doen door in te loggen in je eigen registratieomgeving. In de bevestigingsmail staat een link naar je inschrijving. Wanneer je deze aanklikt en helemaal naar beneden scrolt staat er ga terug naar mijn inschrijving . Als je daar op klikt kom je terecht bij de opties om je inschrijving te verplaatsen naar een van onze andere DTS wedstrijden.

Zandvoort nog wel

DTS GP ZANDVOORT op 13 juni staat nog fier overeind op de kalender en dat ziet er vooralsnog zeer gunstig uit (het woord “positief” is in Coronatijd een beetje lullig om te gebruiken). Zwemmen in de zee en fietsen over een Formule-1 circuit is natuurlijk uniek in Nederland en een ervaring die echt past op de bucketlist van iedere triatleet. Geloof mij; het is zo’n vette ervaring!

Bedankt voor jullie geduld.

Hoe zien de Teamcompetities 2021 er uit?

Intussen zijn er door annuleringen en verschuivingen ook consequenties voor de NTB Teamcompetities. Eijsden, Groningen en Oss zijn nog niet van de mei/junikalender verdwenen en laten we hopen dat ze het redden. Maar DUIN Almere schuift op en Nijmegen en Stein komen te vervallen. Dat heeft gevolgen. Het E-team van de Teamcompetities is afgelopen week al wel in Zoom-vergadering bijeen geweest. ,,Maar het is een hele puzzel”, verwoordt Christie Brouwer de vele dilemma’s. En dan horen we net dat het kabinet al weer aan het schuiven is met data. Niet 21 en ook niet 28 april versoepelingen, maar pas half mei. Een datum noemen houdt ook steeds meer risico’s in. In dat opzicht kan ik de organisaties, die zich al richten op 2022 best begrijpen. Ergens op hopen is prima, maar valse hoop?…

Nog geen Arena Games-koorts bij Nederlanders

Zondag zijn we dus voor 1 persoon uitgenodigd bij de SLT Arena Games. Vorig jaar was ik aanwezig,  dit keer is collega Ruud  op uitnodiging aanwezig om een kijkje achter de schermen te krijgen en verslag te doen. Op veilige afstand van de atleten op de hoge tribune zijn de Games voor een klein groepje genodigden/journalisten live te aanschouwen. Maar 1 troost: thuis op de livestream zie je het zeker zo goed, zo mogelijk nog beter.

Een rondje langs de vier Nederlanders (Rachel, Maya, Rani en Marco) maakten we alvast. Algemene indruk van het kwartet: ,,Blij dat we uitverkoren zijn hieraan mee te doen, maar we zijn er ook niet voor de volle honderd procent mee bezig.” Rachel Klamer denkt dat de spirit er zal zijn, zodra ze het Zwemcentrum betreedt. ,,Nu nog niet veel mee bezig, dat moet nog komen denk. Komen jullie kijken trouwens, of kan dat niet?”, knipoogt de nummer twee van vorig jaar om het vervolgens weer over heel andere dingen te hebben. Het is Rachel ten voeten uit. Er is meer dan topsport alleen.

Ontspannen naar Arena Games

Ook Marco, Maya en Rani leven ontspannen naar de Games toe. Alle vier gaan ze proberen hun huid zo duur mogelijk te verkopen in het seconden- en puntenspel. Volle bak vanaf het eerste startschot. Iedereen gaat er vol voor, geen concessies en geen gedachtes aan de Spelen 95 dagen later. De topatleten delen ook nog een complimentje uit aan de pers en trisites. De hoogtestage in Namibië en Fuerteventura zijn ze ‘low profile’ prima doorgekomen. Rachel: ,,Ik snap dat er commotie over ontstaat, maar het is voor ons ook gewoon werk. Hetzelfde geldt voor de vaccinaties voor de Olympische atleten. Logisch dat ook daar de meningen over verdeeld zijn. Verder houd ik me aan alle regels, alleen voor voedsel kom ik in de winkel.”

Zondag begint het Europese outdoorseizoen in…Afrika

Beetje cryptisch omschreven, maar Melilla is een Spaanse enclave aan de Middellandse Zee in Marokko. Normaliter was het de tweede Europe Triathlon race geweest na de Portugese openingsklassieker in Quarteira, maar die viel weg. Melilla was drie jaar terug de grote doorbraak voor Marco van der Stel met de winst op wat toen nog de ETU-Cup heette. Marco is zoals gezegd in Rotterdam en dus niet in de wedstrijd waar hij goede herinneringen aan heeft. Triatleten uit 25 landen zijn wel in de badplaats bijeen voor een sprint triathlon. Onder hen twee Nederlandse deelnemers, die (net als Rachel Klamer trouwens) geboren zijn in andere landen. Dorian Horsten is van Poolse origine, Barbara de Koning Brits. Maar beiden komen vol trots en overtuiging voor ons land uit.

Ze krijgen het niet cadeau daar. Bij de mannen is Bence Bicsak de hoogste op de ranking voor de Fransen Leo Bergere en Dorian Coninx. Ook de Azerbedjaan Rostislav Pevtsov kan voor vuurwerk zorgen. De Belgen zijn met drie: Erwin Vanderplancke, Noah Servais en Arnaud Mengal. Bij de vrouwen zijn de Belgische kansen groter: Claire Michel en Valerie Barthelemy doen namelijk mee. Maar ook de Amerikaanse Summer Rappaport-Cook, Cassandre Beaugrand (vorig jaar nog prominent op de Arena Games Rotterdam) en half dutch/half Ozzie Natalie van Coevorden doen mee. Op papier lijkt het vrouwenveld sterker dan de mannen, maar uiteraard is Barbara de Koning ook weer een ‘jaartje sterker’. Veel succes of moeten we zeggen ‘good luck’ Dorian en Barbara!

Spaans-Oostenrijkse zeges in halve triathlon Portocolom

Afgelopen zondag ging trouwens nog wel de halve triathlon in Portocolom, Mallorca door. Anders dan volgende week in Gran Canaria was de wedstrijd (die niet valt onder Challenge of IM-label) voor 85 procent Spaans bezet. Winnaar was Joan Nadal Clar in 3.47.55 uur. De Duitser Christoph Schlagbauer werd drie minuten later tweede en de Zwitser Samuel Hurzeler derde. Op de 45e plaats was David van der Vloet beste Nederlander zo’n 50 minuten na de winnaar. De Oostenrijkse Simone Kumhofer won het vrouwenklassement in 4.08.30, overall twaalfde van de ruim 100 deelnemers. Sara Jarillo Lopez deed er bijna 40 minuten langer over. Toch was haar eindtijd goed voor de tweede plaats. Susanna Sevaillano Arevalo scoorde brons.

800 triatleten in ‘normale’ triathlon Ishigaki

Goed is het ook te vernemen dat diezelfde zondag in het Japanse Ishigaki bijna 800 triatleten onder normale condities hun triathlon konden afleggen. Misschien toch het bewijs dat in de Olympisch gastheren onder min of meer normale omstandigheden de competitie kunnen hervatten en er – ondanks de weerstand van de Japanse bevolking – toch een sportfeestje van kunnen maken daar in Tokyo. En – zeker zo belangrijk – het heropstarten op 15 mei in Yokohama met de WCS.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.