Zwemmen; zwemtochten; Swimrun met Pinksteren; Preview duel der Mo’s en Gran Canaria – WTJ 1823

WOENSDAG – Wat we vorig jaar te kort kwamen aan zwemmen, probeert iedereen dit jaar ‘watervlug’ in te halen. Zwembaden gaan vanaf volgende week massaal open (een aantal is trouwens de hele winter open gebleven, hulde daarvoor!) en ook in het open water worden steeds meer zwemslagen gemaakt.
Gelukkig komen er ook weer zwem-evenementen uit de startblokken. Een legendarische zwemtocht bij bij in de buurt is de oversteek van het Hollandsch Diep. Begin jaren tachtig voor het laatst gehouden en nu – veertig jaar later – in ere hersteld. Het was nooit een wedstrijd, maar ik weet nog dat een piepjonge Nick Marijnissen ooit als snelste van Zuid-Hollandse naar Brabantse oever zwom. In een editie overigens, die ik me nog lang zal heugen omdat ik zelf mee deed in het door hoge golfslag woelige water van het drie kilometer brede water.
Zwemtochten
Een zwemtocht, die ook tot de verbeelding sprak, was zwemmen van Huizen naar Almere. Vele triatleten deden mee aan de oversteek van het Gooise Meer, ook de organisatie was in handen bij (ex-)triatleten. De oversteek keert niet helemaal terug, maar als onderdeel van de Tri Huizen wordt op 25 juli ook een recreatieve zwemtocht vanaf Huizen toegevoegd met afstanden van 1 of 2 kilometer. De zwemtocht is meteen voorprogramma van de triathlonseries later die dag.
SwimRun in Lathum/Rheden
Ook populair geworden de afgelopen jaren zijn de SwimRuns. Eerst in Zweden, daarna in de rest van Europa/wereld. Ook in Nederland groeit het fenomeen. Bart van der Wal is al een tijdje fan/deelnemer van Swimruns en gaat nu zelf een coronaproof SwimRun organiseren.
Het speelt allemaal op de 2e Pinksterdag/maandag 24 mei. De eerste Start2SwimRun. Een ronde van 5,5 km of 7,5 km door recreatieplas de Rhederlaag. Twee starts. Naar aanleiding van de aanmeldingen wordt een goede indeling gemaakt. Bart: ,,Dit is bedoeld als entree in de SwimRun sport, maar er komen ook een aantal al ervaren swimrunners, die ook dit gebied al zwemmend en rennend willen verkennen. Je komt langs stranden en eilanden, grotendeels onverhard. Het event is wel bedoeld voor mensen met ervaring met de losse onderdelen, dus 5 km hardlopen of 1 km zwemmen achter elkaar heb je al eerder gedaan. Maar wellicht niet op dezelfde dag.”
Aanmelden kan via de link naar swimrunkalender.nl
Er is maximaal plek voor 30 deelnemers, dus wie het eerst komt, die het eerst maalt. Aan het evenement wordt meegewerkt door de Stichting 40 Mijl. De koppels gaan in kleine groepjes van start. Er geldt: samen uit, samen thuis. Samen onderweg, maar op afstand. Als onkostenvergoeding betalen de deelnemers 7,50 euro. Mocht corona het evenement toch onmogelijk maken, dan wordt een deel van het inschrijfgeld betaald. De volgboot is al wel geregeld en betaald, dus een paar kosten zijn gemaakt. UPDATE: de Swimrun is vol, alleen degenen die bevestiging hebben gekregen van deelname zijn welkom!
SwimRun, it’s a thing!
Aziatische titelstrijd ook duel tussen de Mo’s
We gaan gelukkig ook komend weekend niet alleen zwemmen, maar ook fietsen en lopen. Mohamad Masoo is in Japan om daar mee te doen aan de Aziatische kampioenschappen in Hatsukaichi, toch een beetje een voorloper van de Olympische zullen we maar denken. Mohamad strijdt nog steeds met zijn Syrische land- en voornaamgenoot Mohamad Alsabbagh om een ticket voor Tokyo. Wie het een beetje gevolgd heeft, weet dat de beide Mo’s aardig aan elkaar gewaagd zijn.
Challenge Gran Canaria met vier NL pro’s en vijf agegroupers
Verder geen Volcano Triathlon zaterdag, de klassieker (voor het eerst gehouden in 1984!) is verplaatst naar 6 november. Op een eiland als Lanzarote kan zoiets makkelijk. Al kun je je altijd afvragen waarom Gran Canaria wel en Lanzarote niet, maar dat is een andere discussie. Verplaatst zijn ook de halve van Cannes, de World Triathlon events in de Dominicaanse republiek (Samane) en Bolivia (Sucre) alsmede de XTerra-race in de Olympische triathlonstad van 2004: Vouliagmeni.
Blijft over twee Challenge-races: Mogan Gran Canaria net Jan Frodeno en Patrick Lange, maar zonder Sebastian Kienle. Dus toch niet het Duitse Koningstrio.
Echter wel met Nils Frommhold, Andi Boecherer (over sterke Duitse inbreng gesproken!) en ook Pieter Heemeryck, Pablo Dapena Gonzalez, Ivan Rana, Nick Kastelein en Giulio Molinari zijn op de Canarische eilanden bijeen. Belgische inbreng is er naast Pieter van Kenneth Vandendriessche, Sanne Swolfs, Edouard Verstraete en Alexandre Victor. Nederland roert zich met Robert de Korte en toch ook een beetje met Per van Vlerken (grappig dat ik haast de oorspronkelijke achternaam van Per vergeten ben….) Yvonne won overigens ooit deze race (zie foto).
Endless Pools Shoot
Bij het vrouwenveld is de Oranje-inbreng veel groter: Sarissa de Vries, Tessa Kortekaas en Roberts partner Diede Diederiks. Zij strijden voor een top tien klassering, maar krijgen het beslist niet cadeau. Wetende dat ook Nicola Spirig, Lisa Norden, Maja Stage Nielsen en Sara Perez Sala in actie komen. De Belgen sturen Alexandra Tondeur. De tientallen agegroupers doen de korte afstand. Onder hen Marlene de Boer, Allard Holthaus onder anderen.
Zonder startlijsten gezien te hebben, belooft Challenge Taitung vooral een leuk spektakelstuk voor duizenden Taiwanezen te worden. Naar verluid staan er over de verschillende afstanden liefst 6000 aan het vertrek.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.