Anna, koningin van Hoei; Challenge Taiwan; Marlene, Pieter en Kenneth over Gran Canaria – WTJ 1824

VRIJDAG – Voordat Anna van der Breggen eind dit jaar ploegleider wordt en haar topsportloopbaan ten einde is, wil ze nog zo veel mogelijk winnen. Zoals woensdag de Waalse Pijl. De Overijsselste wielrenster greep al voor de zevende maal de winst in deze klassieker, een unieke reeks. Anna is de ongekroonde Koningin van Hoei. De Spelen vormen een ander belangrijk hoofddoel en als het 2022 is, wil ze graag eens wat vaker op tri- of duathlons uitkomen, zoals haar broers.

Jort over Challenge Taiwan

Met een Nederlandse staf aan het hoofd van de Challenge Family is het best speciaal om bij elke race wereldwijd ook de reacties van bijvoorbeeld CEO Jort Vlam te lezen. Zo konden we op Challenge Taiwan lezen dat Jort verrukt is over de groei van deze wedstrijd. ,,Het is ongelofelijk te zien waar het Taiwanese team toe in staat is. Vorig jaar had de race al geel veel deelnemers, terwijl iedereen dat voor onmogelijk hield. En nu breidt het evenement zelfs uit. Een ongelofelijke prestatie. We kunnen niet wachten op de 6000 atleten in Taitung te verwelkomen en er een onvergetelijke Challenge Taiwan van te maken.”

Livestream Gran Canaria

Mooi dat we toch nog via livestream mee kunnen kijken naar een ongetwijfeld boeiende wedstrijd op Gran Canaria. De Challenge Family laat het evenement zien vanwege het ultrasterke startveld, waarvan we gisteren al de belangrijkste namen noemden. Het eiland is niet vrij van besmettingen, dus veiligheid heeft hoogste prioriteit. Maar er is nu wel ruimte voor de rechtstreekse registratie. Kijken dus morgen vanaf 9 uur via www.challenge-family.live

Marlene onder hoede van Yvonne

Marlene de Boer is er klaar voor om zich bij de agegroupers te laten zien. Ze wordt gecoacht door niemand minder dan Yvonne van Vlerken, die uiteraard ook man Per in de gaten houdt gedurende de race. Yvonne is trouwens nog steeds mateloos populair bij de media, ook op Gran Canaria. Zo zagen we haar bij diverse fotoshoots. Zin in de race hebben ook de andere Nederlanders Diede Diederiks, Robert de Korte, Tessa Kortekaas en Sarissa de Vries.

Langs Belgische zijde wordt veel verwacht van Pieter Heemeryck, maar hij wil vooral het goede gevoel terug krijgen. Pieter kampte de voorbije tijd met een beknelde rugzenuw, waarschijnlijk het gevolg een val tijdens een training in de week voor Challenge Daytona. ,,Het bleek meer impact op mijn lichaam te hebben dan ik dacht. Ik ben behandeld door een osteopaat. De pijn is weg, maar ik voel me nog niet helemaal de oude.” Na de wedstrijd reist de triatleet uit Herent door naar USA voor een Ironman 70.3 in St. George en op 23 mei de belangrijke Ironman Tulsa, waar ook Bart Aernouts, Tom Oosterdijk en Michiel de Wilde zullen starten. Ook Kenneth Vandendriessche is ietwat onzeker over zijn kansen en conditiepeil. ,,Eerlijk gezegd heb ik een paar moeizame trainingsweken achter de rug.” Zijn hoofddoel is de Ironman Lanzarote begin juli.

Veel Belgische races naar 2022

In hun eigen land vielen deze week pas de klappen voor triathlon Tielt op 25 april, het Belgisch kampioenschap ploegen in Antwerpen op 9 mei, de Argenta Triathlon Izegem op 13 mei en Tri Vlaanderen in Oudenaarde, een klassieker die op 23 mei op de kalender stond. Allemaal nog te vroeg. Geraardsbergen Challenge zal begin juni het seizoen bij onze zuiderburen openen.

De ton van (Bol)ton

Dat de PTO momenteel de grote geldschieter in onze sport is, is genoegzaam bekend. PTO verbindt zich vooral aan Challenge-races, dus de Challenge Family mag zich gelukkig prijzen met dit samenwerkingsverband. Toch zien we ook dat Ironmans het prijzengeld opvoeren. Zo schiet de pot van Ironman Bolton in het Verenigd Koninkrijk de lucht in. Van 25.000 dollar drie jaar geleden naar dit jaar een ton. De wedstrijd staat vooralsnog op 4 juli op het menu. Dat was aanvankelijk gelijk met Challenge Roth, maar die schuift verder op in de tijd.

WK Xterra op sinterklaasavondje
Hetzelfde prijzengeld (1 ton dollar dus) heeft ook het WK Xterra. We hadden het eerder deze week over verschuivende XTerra-races. Dat geldt nu ook voor het wereldkampioenschap, als vanouds op het eiland Maui. Normaal is de combinatie Ironman Hawaii (op Big Island) en het WK Xterra best te doen. Tussen de twee grote evenementen zit twee weken. Maar dit jaar moet je wel heel lang in de Pacific blijven om na Kona nog even het WK Xterra te doen, want de race gaat naar sinterklaasdag, 5 december. Achterliggende gedachte: makkelijker reizen door atleten als nog een paar weken langer wordt gewacht.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.