Verwer & Janssentriathlon Oud Gastel gaat niet door; Lintjesregen: 5x triathlon – WTJ 1827

MAANDAG – In de notulen van de triathlonorganisatie Oud Gastel was het al opgenomen en de informatie werd ook al gedeeld met ingeschreven triatleten, vrijwilligers en sponsors. Ook de Gastelse organisatie (’t Veerke) zal net als de Tweede Kamer geen 25 jaar wachten met het naar buiten brengen van die notulen.

Lang verhaal kort: er komt opnieuw geen Verwer & Janssentriathlon in 2021. Eigenlijk is het een nog moeilijker besluit dan vorig jaar, toen iedereen wel begreep dat we ‘even door de zure appel heen moesten bijten’ vooraleer er weer ruimte kwam voor sportevenementen. Dat we nu een jaar later nog steeds geconfronteerd worden met stijgende besmettingen langs de ene kant en versoepelingen langs de andere kant, sterken de organisatie in de genomen beslissing. Geen Rabobank jeugdtriathlon op vrijdag 25 juni, geen 36e Verwer & Janssentriathlon op zaterdag 26 juni.

Het is dus opnieuw met een zwaar gemoed dat de organisatie (waar zoals bekend beide Trikipedia-mannen deel van uit maken) het grootste sportevenement van de gemeente Halderberge moet afblazen. Geen duizend deelnemers en een meervoud aan toeschouwers op dit almaar grootser geworden dorpsfeest. Voorzitter Paul Romme legt uit dat evenementen tot 1 juli uit den boze zijn. ,,Bovendien zien we geen kans om zonder publiek het evenement neer te zetten en ook nog eens de 1,5 meter aan te houden. Triathlon is bij ons deels topsport, maar ook voor een belangrijk gedeelte sfeer en samen met z’n allen op sportieve, gezellige wijze invulling geven aan een mooie dag. Dat willen we in de toekomst weer met z’n allen kunnen doen en niet voor een select groepje.”

Ook als de versoepelingen doorzetten, wordt het voor organisaties van een dergelijke omvang te kort dag om alles nog in gereedheid te brengen. ,,Een belangrijke stem daarin hebben ook onze vrijwilligers”, zegt Romme, ,,Als daar huiver is om alles op te bouwen of op de dag zelf mee te helpen dan kunnen we daar niet aan voorbij gaan. De risico’s zijn nu gewoon nog te groot en we willen de goede reputatie, die Oud Gastel in de triathlonwereld heeft niet te grabbel gooien.”

Een datum later in het jaar was eigenlijk nooit een optie. De druk op de veiligheidsdiensten neemt in het najaar toe, omdat steeds meer evenementen naar september/oktober verhuizen. ,,Bovendien willen we de bestaande evenementen in die maanden niet beconcurreren”, aldus de voorzitter van ’t Veerke.

Overigens is met het verdwijnen van Oud Gastel nog geen einde gekomen aan de Triathlon Nations Cup 2021. De wedstrijden in Aarschot en Viersel staan nog altijd op de kalender en we willen ook met deze twee wedstrijden de Cup proberen te handhaven, opdat we volgend jaar weer met z’n 3en een prachtige Nations Cup kunnen houden. Maar voor de races op 18 juli (Aarschot) en 29 augustus (Viersel) kunnen jullie dus nog inschrijven.

Ook geen Vlietloop

Het is niet het enige evenement van ’t Veerke dat niet door kan gaan. Eerder werd de Pop- en Sportquiz en de Zomertijdloop al afgelast. Morgen – Koningsdag – gaat ook de Vlietloop langs de prachtige Gastelse  tulpenvelden niet door. De wandelvierdaagse wordt een wandelmaand en gekeken wordt nog of de Tridaagse een virtueel karakter kan krijgen. Buiten de organisatie om staat er op 26 juni mogelijk nog wel een solo challenge van een bekende triatleet op het menu, maar daarover later meer.

Lintjesregen: vijf mensen uit triathlonwereld

Koningsdag morgen, dat betekent lintjesregen vandaag. Het heeft Zijne Majesteit wederom behaagd om ruim 2800 mensen in het zonnetje te zetten vandaag. In de meeste gevallen gebeurde dat letterlijk. Aan de voordeur, maar gelukkig bij mooi weer. Burgemeester spraken de beduusde nieuwe ridders toe, de onderscheiding zelf werd meestal door de partner opgespeld. Uit eigen ervaring weet ik hoe bijzonder zo’n moment is.

We bladerden door de lange lijst met nieuwe gedecoreerden en zagen daar gelukkig ook weer triathlon-gerelateerde mensen bij.

Wim Vermeij

Zo werd in Breda Wim Vermeij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Wim (73) was in 1985 medeoprichter van de Triathlonvereniging Breda. Hij richtte ook de stichting Triathlon Evenementen Midden & West-Brabant op, waarvan hij penningmeester is. Wim is samen met Jan Maaskant bij veel wedstrijden verantwoordelijk voor de tijdsregistratie. Persoonlijk kijk ik al sinds 1984 tegen Wim op, dat was mijn debuutjaar als triatleet. Eerste wedstrijd triathlon Steenbergen met Wim Vermeij als winnaar en deze Wim een minuut of tien later…

Gerard van Zeijl

Een tweede lintje ging naar Gerard van Zeijl uit Alphen aan den Rijn. Ook al zo’n pionier. Hij is mede-oprichter van wat nu Triathlon Club Alphen heen. Sinds 1992 heeft hij verschillende bestuursfuncties bkeleed. Gerard was initiatiefnemer van onder meer de triathlon van Alphen en de run-bike-runs bij de Herenhof en Avanti. Hij was jarenlang jurylid voor de NTB. Waar de burgemeester het niet over had waren toch ook de sportprestaties van Gerard. Maar wie twee keer de Holland Triathlon tot een goed einde brengt (1997 en 1998) en dat in een tijd van 11,5 uur vinden wij ook vermeldenswaardig.

Lambert Bergers

Dan was er nog een lintje voor de 65-jarige Lambert Bergers uit Beek. De burgemeester vertelde erbij dat hij het hele land door reist voor de Nederlandse Triathlon Bond waaraan hij sinds 1998 als official verbonden is. Hij verricht vrijwilligerswerk bij regionale, nationale en internationale wedstrijden en sinds 2011 is hij lid van de Triathlonraad. Sinds 1993 is de heer Bergers official bij Atletiekvereniging Caesar Beek. Verder is hij sinds 1993 official bij de Vereniging Hardloopvrienden Elsloo.

Super-vrijwilligers

En nog meer achter de schermen wellicht, maar onmisbaar in het grote geheel waren lintjes voor verkeersregelaar (en stelde zijn terrein altijd beschikbaar voor onze Pekkercross) Jan van Oosterhout uit Oud Gastel en Ria Kuijer-Beukeboom uit Veenendaal, vrijwilliger bij de Stichting Triathlon Veenendaal sinds 2014. Zoals gezegd, niet elke triatleet zal die laatste twee kennen, maar zij maken het wel mogelijk dat jullie je sport kunnen bedrijven. En dus zeg ik: dik verdiend allemaal die nieuwe lintjesdragers. Welkom bij de club!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.