Seizoenstart met twee Noordzeetriathlons? Ironman meer live; Geen bike-run in NL; Kenting – WTJ 1828
DINSDAG – Koningsdag. Rustiger dan zoals vandaag kan hij eigenlijk niet verlopen. Geen Vlietloop of tientallen andere loopevenementen. Geen triathlons ook, maar dat was op 27 april toch al nooit het geval. Wel toen we nog Koninginnedag vierden, 30 april dus. Herinneringen aan het allereerste NK run-bike-run in Nieuwegein bijvoorbeeld, met Jan van der Marel en Thea Sybesma als winnaars. Aan de immens populaire triathlon van Wijchen of de Oranjetriathlon Groningen. Het lijkt allemaal uit een grijs verleden.
Amersfoort Extreme opent seizoen
De eerste triathlon, die we nu op Nederlandse bodem krijgen (los van de kwalificatiewedstrijden op uitnodiging) is de Extreme Triathlon Amersfoort op 29 mei. En ook die kan alleen doorgaan omdat slechts een handvol deelnemers mee doet. De Tanis Triathlon in Waalwijk stond tot maandag nog op de kalender, maar het evenement op 6 juni vervalt.
Met pijn in ons hart hebben we onze triathlon voor dit jaar moeten annuleren. Door de aanhoudende corona maatregelen en de onduidelijkheid over de langere termijn is er helaas geen andere optie. Hopelijk zien we jullie gezond en wel op onze volgende editie; 5 juni 2022.
Aldus de organisatie. Het zou goed kunnen dat de eerste ‘echte’ wedstrijd de Grand Prix van Zandvoort wordt. Nee, niet de autoraces – die zijn immers verschoven naar 5 september – maar de Dutch Triathlon Series. Op 13 juni prijkt het evenement nog steeds op de kalender. We duimen. Crosstriathlon Kijkduin is een week later vast van plan door te gaan. Dat betekent dus twee Noordzee-triathlons kort achter elkaar en meteen als aftrap van het seizoen. Openen we normaal met een zwembad triathlon het nieuwe seizoen, eventueel met een meer/rivier-wedstrijd, nu dus in de zee. Hoezee!
Ironman is de ultieme drug
Ironman had op deze Koningsdag, die wij doorbrachten met oud-Hollandse spelletjes in de tuin, met een online-quiz en een kroontjes-fietstocht, plots heel wat nieuwtjes. Wonderlijk trouwens hoe op dergelijke berichten gereageerd wordt, meestal in de trant van ‘geldwolven’, ‘zakkenvullers’ enzovoorts. Waarom schrijven we ‘wonderlijk’, welnu het zijn diezelfde criticasters die vooraan in de rij staan om in te schrijven voor een Ironman… Ze noemen triathlon wel eens een gezonde verslaving met Ironman als de ultieme drug. Lijkt me een juiste constatering.
Vaker live-coverage Ironmanraces: twee keer St. George
Een eerste bericht ging over de live-coverage op social media. Ironman begint daar aanstaand weekend mee als goede testcase voor het wereldkampioenschap Ironman 70.3 later. Het gaat om de triathlon in St. George Utah, die twee keer wordt gehouden dit jaar. Eerst aanstaande zaterdag 1 mei (met als topfavorieten Lionel Sanders, Bart Aernouts, Daniela Ryf en Skye Moench) en vervolgens 4,5 maand later opnieuw 17/18 september maar dan met werkelijk alle wereldtoppers. Het betreft dan immers de wereldtitelstrijd op hetzelfde parcours. De livestreams met de bekende commentatoren waar Ironman al jaren mee werkt zijn via Facebook gratis te volgen. Dat geldt ook voor het WK Ironman Kona.
En dan lees je in de reacties al gauw ongeloof, want ‘gratis’: dat kennen ze niet gauw bij Ironman. Het zijn waarschijnlijk triatleten, die net diep in de buidel hebben getast voor een Ironman-race waar ook ter wereld.
Zwemmen mag je laten schieten
Veel meer kritiek kwam er op de bike-run-Ironmans, die de mondiale organisatie aanbiedt aan de Europese wedstrijden. Omdat het zwemmen er bij veel triatleten door gebrek aan zwemwater bij ingeschoten is gedurende de pandemie, ziet Ironman wel iets in wedstrijden waar alleen gefietst en gelopen hoeft te worden. Volgens Ironman Europe CEO Stefan Petschnig is goed geluisterd naar de triatleten, die aangaven dat ze huiverig zijn voor het zwemonderdeel, vanwege te weinig trainingskansen. Daar geeft Ironman nu gehoor aan. Twee weken voor aanvang van een wedstrijd moet de ingeschreven atleet een keuze gemaakt hebben. Daarmee vervallen wel zijn/haar kansen op een WK-slot, iets waar het de meeste agegroupers wel om te doen is. De kritische noot op de socials was dan weer dat Ironman ‘er alles aan doet om zoveel mogelijk atleten (lees: geld) binnen te harken, zelfs als het al geen triathlon meer is. Een grapjas schreef: ,,Het staat gelijk aan meedoen aan een paardenconcours, maar je mag ook zonder paard in de ring uitkomen.”
Maar niet in Nederlandse Ironmans 70.3
Overigens hebben we na het persbericht van Ironman Europe direct contact opgenomen met Extra Leisure, de organisatie achter Ironman 70.3 West-Friesland en Ironman 70.3 Maastricht. Rob Frambach laat weten dat deze wedstrijden in elk geval niet mee doen aan de bike-run optie. Daar gaat dus iedereen voor de 30 slots van het WK 2022 in Taupo, Nieuw-Zeeland.
Michel Lokhorst beste Nederlander IM 70.3 Kenting
Over slots gesproken. Er waren er 50 te vergeven in de Ironman 70.3 Kenting op Taiwan afgelopen zondag. Terwijl in Taitung de Challenge plaats had, was dus 120 kilometer verderop deze Ironman-race. Het kan haast geen toeval meer zijn dat zo vaak races van beide labels in hetzelfde weekend in hetzelfde land worden gehouden. Als er al sprake was van een strijd, dan werd de Taiwanese overigens in aantallen gewonnen door Challenge. Daar zo’n 6000 atleten aan de start, in Kenting ‘slechts’ 400.
De winst ging naar Taiwanees Chih-Yuan Wang. De 40-plusser was klaar in 4.37.03 uur en bleef daarmee zijn landgenoten Chang Tai Li en Yu Jen Lee respectievelijk 4 en 11 minuten de baas. Na 25 mannen kwam Hsiao-Ting Hung binnen. De 36-jarige Taiwanese won aldus het vrouwenklassement in 5.16.53 uur. Tien minuten langer had Yi Ching Yang er voor nodig en Lun Ping Chang deed 18 minuten langer over de halve triathlon. Beste Nederlander was Michel Lokhorst op een 159e plaats in 6.32.16 uur. In zijn leeftijdsgroep 45-49 was de expat goed voor een 39e plaats.
Het verhaal van Yousef
De Ironman 70.3 Kenting zal echter meer in het nieuws zijn gekomen door het merkwaardig verhaal rondom Alshatti Yousef, triatleet uit Koeweit. Hij haalde de race niet omdat zijn Covid-19 papieren niet op orde waren en hij de verplichte quarantaine periode niet had uitgezeten. Yousef ontkent op zijn socials alles en dat zou ik ook doen, wetende dat de Taiwanese regering fikse boetes uitdeelt op het niet naleven van de corona-voorschriften. Alleen op die manier is op Taiwan een grote virusuitbraak uitgebleven en zouden er tot dusverre slechts 12 sterfgevallen op het (ei)land zijn.