IRONMAN Nederland houdt vast aan ‘volwaardige triathlons’ – WTJ 1829

WOENSDAG – IRONMAN Nederland, de Nederlandse organisatie die verantwoordelijk is voor de IRONMAN 70.3 West-Friesland en Maastricht krijgt veel complimenten voor haar standpunt in de optie om ook deelnemers toe te laten, die het zwemonderdeel ‘over mogen slaan’. ,,We begrijpen dat IRONMAN het aanbod doet, maar vinden het voor triatleten uit de Benelux niet nodig en bieden het daarom ook niet aan”, aldus Rob Frambach wedstrijddirecteur IRONMAN Nederland. ,,Dan is het ook voor ons als organisator geen volwaardige triathlon meer.”

Niet nijpend

Van IRONMAN Europe CEO Stefan Petschnig kreeg Frambach het verzoek of dit ook voor de wedstrijden in Nederland een optie was. ,,Met respect voor landen waar de zwemmogelijkheden in de verdrukking zijn gekomen, heb ik niet de indruk dat het in ons land nijpend zal zijn. Natuurlijk brengen de gesloten baden beperkingen met zich mee, maar met het mooie weer in het vooruitzicht en het latere moment van bijvoorbeeld IRONMAN 70.3 West-Friesland is er nog volop gelegenheid om in open water te kunnen zwemmen. Daarnaast zijn er legio andere opties om je zwemconditie te onderhouden.”

Niet aan de onderdelen tornen

Los van de beperkingen huldigen Frambach c.s. het principe dat een triathlon uit drie onderdelen bestaat en slechts in uiterste noodzaak teruggebracht wordt tot een duathlon. Dat geldt bijvoorbeeld als het zwemwater niet geschikt is of de weersomstandigheden de organisator nopen het fietsonderdeel weg te laten. Bij extreme hitte gebeurt het dat het looponderdeel wordt ingekort. ,,Maar eigenlijk tornen we zo min mogelijk, of eigenlijk niet indien en enkel bij overmacht aan de oorspronkelijke afstanden en zeker niet aan de onderdelen zwemmen, fietsen en lopen. Voor mij betekent IRONMAN triatlon, maar nogmaals met respect als er in andere landen meer behoefte aan is aan een bike-run.”, zegt Rob, die niet weet of meerdere Europese organisaties hetzelfde principe huldigen.

Met wederzijds respect

,,Wij hebben laten weten dat bike-run voor ons geen optie is. Het is ook niet zo dat IRONMAN Europe ons dat oplegt. We zijn daar vrij in, het gebeurt met wederzijds respect.” Waardering en lof is er van de zijde van de atleten zeker. ,,Voor heel veel atleten is de echte uitdaging het volbrengen van de drie afstanden en disciplines op een halve triathlon, een IRONMAN 70.3. Alleen dan kan het van de bucketlist.”

Voor wie toch liever 1 van de 3 onderdelen laat vallen, heeft Rob een goeie tip: ,,Zoek snel één of twee mensen op, die de andere twee onderdelen willen afleggen en schrijf je in voor de Relay.”

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.