Preview op eerste weekend mei: 120 pro’s op IM 70.3 St. George; Challenge Cancun; Alkmaar – WTJ 1830

DONDERDAG – Het eerste mei weekend maar eens doornemen. Dag van de Arbeid zaterdag 1 mei. Maar niet voor een aantal triatleten uiteraard. Ze zijn niet in het Chinese Wengdu, waar normaliter het Olympisch seizoen zou zijn begonnen met een eerste World Triathlon Series. Ze zijn ook niet in Port Macquarie voor de Ironman Australia of in het Italiaanse Venice-Jesolo voor de nieuwe Ironman 70.3. Wedstrijden, die de strijd met het coronavirus feitelijk niet gewonnen hebben.

Toch blijven er nog een aantal mooie races over. De generale repetitie van het WK Ironman 70.3 bijvoorbeeld. Op hetzelfde parcours als op 17 september die wereldtitelstrijd begint, komen de pro’s en 2000 agegroupers nu bijeen voor een ‘normale’ Ironman 70.3. Logisch dat een aantal toppers alvast het parcours verkennen zodat ze over 4,5 maand een psychologische voorsprong hebben op de rest.

Twee Arubanen en Nederlandse bij agegroupers

St. George ligt midden in het rode rotslandschap in het zuidwesten van de staat Utah. Hoofdsponsor van de race is Intermountain Healthcare. Het is niet alleen de aanloop naar het grote WK, tevens liggen er maar liefst 100 slots voor age-groupers en 50 voor Women for Tri klaar voor de titelstrijd. Een unieke kans, die vanwege de reisrestricties helaas niet door iedereen benut kan worden. Europese agegroupers zijn er nauwelijks op een enkele Brit, Duitser, Ier en Rus na. Alleen het pro-veld kan echt internatinoaal genoemd worden. Zeker 95 procent van de agegroupers is Amerikaan. Daaronder wel de enkele jaren terug uit Friesland geëmigreerde Jessica Dijkstra. Verder twee Arubaanse triatleten te weten Richard de Veer en Marlon Jansen.

 

Ryf moet aan de bak

Het vrouwelijke pro-veld wordt aangevoerd door Holly Lawrence. Maar dat had evengoed Daniela Ryf kunnen zijn of Paula Findlay of Skye Moench. Favorieten te over dus met ook Meredith Kessler, Sarah Crowley, Laura Philipp, Emma Pallant, Jeanni Metzler-Seymour, Jackie Hering, Fenella Langridge, Pamella Oliveira and many, many more. Liefst 44 vrouwen willen deze zaterdag gaan vlammen en alvast aantonen dat ze voor de wereldtitel gaan later dit seizoen. Ryf verdedigt dan haar titel. Tegen een Zwitserse krant was ze voordat ze afreisde naar de USA openhartiger dan ooit.

Wie klopt Lionel Sanders?

Zo mogelijk nog indrukwekkender is het mannenveld, aangevoerd door Rudy von Berg. Kan hij Lionel Sanders van een volgende zege afhouden? Of is het Bart Aernouts, die na Haines City opnieuw als eerste aankomt? Wat doet Ben Hoffman of Laundry Jackson? Is Andreas Dreitz eindelijk toe aan een grote zege of kan zijn landgenoot/routinier Michael Raelert weer eens ouderwets verrassen? Als Matt Hanson niet te ver achter ligt na het fietsen, is hij wellicht laureaat aan het eind van de race. Schrijf ook Ben Kanute en David McNamee (ooit derde op Hawaii) nooit af. En het houdt niet op, want Sam Appleton is er, de Deense duivel op de fiets Magnus Ditlev en youngstar Florian Angert. Mstt Russell behartigt de belangen van het Nederlandse team TrueKinetix van Bas van Rens. Ook ‘Mister Virtual Triathlon’ Antony Costes is van de partij.

De sensatie van Challenge Daytona George Goodwin kan wellicht opnieuw uithalen. Bart komt landgenoot Pieter Heemeryck weer tegen, al richten zij zich mogelijkerwijs allebei op de Ironman Tulsa enkele weken later. Dat doen ook de Nederlandse pro’s, die derhalve ontbreken op de indrukwekkende startlijst van St. George met in totaal maar liefst 76 pro’s. De snelle Franse zwemmer Dennis Chevrot is ook weer terug. Daniel Baekkegard, onlangs nog in de Arena Games Rotterdam, gaat nu weer op zijn vertrouwde halve afstand uitkomen. En vlak tenslotte ook de Brit Adam Bowden niet uit.

Challenge Cancun met het echtpaar Gomez-Jenkins als favoriet

Ook de Challenge Family rust nooit lang uit. Van Gran Canaria en Taiwan is het rood-witte circus inmiddels overgestoken naar Mexico voor de halve Challenge Cancun. De mondiale badplaats op het meest oostelijke puntje van Mexico staat al sinds jaar en dag te boek als DE triathlonstad van het land. Jorik van Egdom haalde er zijn wereldtitel bij de beloftes, de Brownlees beleefden er een legendarische finish en we kunnen zelfs terug tot in de jaren negentig toen zowel WK triathlon als WK duathlon er plaats hadden. Elke triathlontopper deed er wel een keer mee in het kristalheldere water en onder de Mexicaanse zon.

Topfavoriet is Javier Gomez, die al bijtijds naar Mexico afreisde om zich goed voor te bereiden. Maar er zijn meer kapers op de kust. De Deen Patrik Nilsson bijvoorbeeld en ‘old soldiers never die’ Andy Potts en Michael Weiss. Voor een sensatie kan ook altijd Ruedi Wild zorgen.

Is Javier de favoriet bij de mannen, zijn vrouw Anneke Jenkins maakt kans op de overwinning bij de vrouwen. Het rijtje toppers bij de vrouwen is overigens iets minder groot. De Mexicaanse inbreng komt van Palmira Alvarez en Adriana Carreno. Frankrijk stuurt Anne Basso en mogelijk kan ook Natascha van der Merve uit Zuid-Afrika een rol spelen in de strijd om de podiumplaatsen. Natascha was overigens in haar juniorentijd een van ’s werelds beste tennisspeelsters. Ze schopte het tot de top 50 op de wereldranking. Inmiddels maakt ze een van mijn favoriete (Earn That Body) Podcasts, laatst nog een zeer inspirerende over trainen gedurende de Covid-19 tijd. Afijn, van mij mag Natascha zondag hoog scoren. De Challenge start zondag om half zeven ’s ochtends in Mexico, dan is het hier half twee ’s middags. Voor zover bekend geen livestream, wel updates.

Alkmaar besloten kwalificatiewedstrijd voor EK

In eigen land is wel een wedstrijdje, zij het op uitnodiging. In Alkmaar wordt een kwalificatiewedstrijd voor het EK aquathlon gehouden. Alles op afgesloten terrein zonder publiek en zoals gezegd: de NTB heeft de talentenklasjes gevraagd mee te doen. Op de bonnefooi naar de Kaasstad afreizen heeft dus ook geen zin.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.