Claudine interviewt voedingsdeskundige Jaime: ‘Probeer meer te ontbijten, maar alles met mate’

WOENSDAG – Qua berichtgeving zijn wij van de Trikipedia-redactie het nieuwe jaar aarzelend begonnen, qua sportiviteit niet. Ruud parkeert bijvoorbeeld zijn sigaretje, Wim bracht weliswaar wat tijd door in de pubs maar liep al vele meters (al dan niet hard) en over de dames Marloes en Claudine hoeven we het niet te hebben: die sporten het hele jaar door. Gemeenschappelijk was wel dat we minder achter de computer kropen. Even hebben we overwogen om de juist aangeschafte A.I. alles te laten doen, maar daar zien we toch maar van af. Vanaf vandaag dus weer met grotere frequentie berichten op jullie tri-site Trikipedia. Overigens wie zelf een bijdrage wil leveren, is uiteraard meer dan welkom. Schrijven is leuk, maar lezen wat anderen in onze sport meemaken is vaak nog veel leuker.

Het is daarom dat Marloes en Claudine al een tijdje aan Trikipedia verbonden zijn. Marloes voor haar eigen avonturen, maar straks ook andere bijdragen. Claudine, die van elke ontmoeting met sporters een fraai interview weet op te tekenen. Vandaag is dat met Jaime Frias Amadori, voedingsdeskundige van zijn eigen bedrijf Frias Food Coaching.

Ik ben zelf al sinds mijn twintigste vegetariër. Dat bevalt zeer goed en ook mijn heel gezin is dat. Mijn kinderen hebben nog nooit vlees gegeten en zijn tevens heel gezond en beiden een kop groter dan ik. Circa vijf jaar geleden ben ik geleidelijk minder kaas gaan eten, dat was namelijk in restaurants de grootste aanvulling op een vleesloze maaltijd: kaas en paddenstoelen.

Ik ben zelf heel creatief en vond gelukkig veel meer variaties. Opeens was mijn dieet geheel plantaardig geworden. Ik trainde toen al rond de twintig uur per week. Via via hoorde ik over Jaime. Ik wilde een keer checken of mijn eetgewoontes paste bij het intensieve sporten? Zo belandde ik in zijn praktijk op een van de leukste plekken in Amsterdam: Rapenburg.

Jaime is super professioneel, aardig en weet ook nog eens heel veel van sport. Waar vind je dat? Het prettige aan hem vind ik dat hij precies kijkt wat bij je past en niet het hele dieet omgooit. Ik heb super veel bij hem geleerd en ga nog regelmatig terug. Voor een wedstrijd helpt hij mij met uit te rekenen wanneer en hoeveel koolhydraten ik nodig heb. Ik eet elke dag hetzelfde ontbijt, precies afgewogen.

Tijd voor een bezoek inclusief interview.

Wat heb je vanochtend voor ontbijt gegeten?
,,Ik begon de dag met een bakje halfvolle yoghurt met zelfgemaakte granola en fruit en twee boterhammen met pindakaas. Aangevuld met water en zwarte koffie. Dit is het ontbijt dat ik neem op dagen dat ik niet direct ga trainen.”

Practise what you preach?
,,Bijna altijd. Neem bijvoorbeeld de lunch. Ik raad mijn cliënten altijd aan om ook groente tussen de middag te eten, dit doe ik namelijk zelf ook en ik weet dat je er profijt van hebt. Het hoeft niet moeilijk te zijn: gekookte biologische bietjes met een beetje feta, naast je boterham bijvoorbeeld. De mensen mensen die ik in mijn praktijk zie eten te weinig groente, dus dan is het een dikke winst!”

Wat doe je precies als voedingsdeskundige?
,,Ik ben in 2017 als voedingsdeskundige afgestudeerd aan de hogeschool Voeding & Diëtetiek. Ik studeerde af als productontwikkelaar, maar eigenlijk lag mijn grootste interesse in de duursport; en vooral hoe je dit type sporter sneller en beter kan laten worden door voeding. Naast het werken als sous chef in restaurants begon ik mijn bedrijfsplan te schrijven, wat zeer uitdagend was: veertig uur in de keuken staan, je bedrijfsplan schrijven en voor een marathon trainen. In 2019 ben ik uiteindelijk met mijn eigen bedrijf begonnen.”

Wat vind je er leuk aan?
,,Het is een 1 op 1 business coaching en vooral heel erg prestatie gericht. Sporters zijn erg gedreven en hebben en duidelijk doel. Mijn grote kracht is dat ik weet hoe zij denken en dat ik stiekem ook zo ben. Ik maak op maat gemaakte voedingsschema’s afgestemd op de wensen van de sporter en vaak zie je al direct vooruitgang. Het zijn soms simpele aanpassingen, maar die wel uiterst effectief zijn.”

Waarom komen triatleten bij je?
,,Veel atleten willen een klein beetje afvallen. Ze zijn niet echt te zwaar, maar ze willen toch een lager vetpercentage hebben wat soms in hun voordeel kan zijn met het looponderdeel. Sommige zitten als op een zeer atletisch niveau en willen juist hun huidige voeding zo optimaliseren dat ze er prestatie voordelen van gaan ondervinden; beter herstellen, de juiste hoeveelheid koolhydraten binnen krijgen voor en na het sporten, beter slapen.”

Wat is de grootse fout die mensen doen?
,,Te weinig ontbijten of altijd nuchter trainen. Als je te weinig ontbijt sta je eigenlijk al 1-0 achter. Je krijgt later ontzettend trek en eet dan verkeerde dingen. Als je altijd nuchter traint is je lichaam niet ‘adapted’ aan het verwerken van grote hoeveelheden koolhydraten voor key training sessies.”

Heb je een gouden tip voor de triatleten?
,,Probeer eens meer te ontbijten. Meer volume, meer koolhydraten. Kijk vervolgens hoe je energie toeneemt als je zo begint. Het is een kwestie van wennen, om meer te kunnen verbranden. Krik je ontbijt elke twee weken een beetje op en kijk hoe dit gaat.”

Wat doe jezelf aan sport of wat zijn jouw plannen voor volgend jaar?
,,Ik wilde de Rotterdam Marathon doen, bij voorkeur in een tijd rond 2 uur en 45 minuten. Helaas heb ik een hardnekkige blessure aan de achillespees, dus moet ik een ander plan gaan maken. Misschien wordt het daarom de marathon van Berlijn einde zomer en waarschijnlijk in april de 312 in Mallorca, 312 km met ca 6000 hoogtemeters.”

Zijn de voedingstips in de laatste twintig jaar erg veranderd?
,,Vroeger had je veel meer diëten, het Aktins-dieet of de Weight Wachters. Dat was vooral koolhydraatarm eten. Nu zie je vooral een trend dat voedingsmiddelen of patronen als ‘slecht’ of ‘goed’ wordt bestempeld. Dat is volgens mij een verkeerde benadering. Ik zeg: ‘alles met mate’, dan is er geen goed of slecht en het hangt altijd van de context af. Zo is veel suiker eten tijdens lange fietsritten prestatie bevorderend en zorgt het niet voor een hoge bloedsuikerpiek.”

Ik vond het zelf erg fijn dat je mij met mijn vegan dieet ondersteunde, hoe sta je daar zelf in?
,,Heel positief. Sterker nog, ik kook thuis eigenlijk altijd vegan. Een pasta met een kikkererwten kan romig en lekker zijn. Er hoeft geen kaas aan te pas te komen. Vegan is prima, mits je het aanvult met B12, omega-3 en vitamine D3. Plantaardige atleten dienen zelf heel veel kennis van eiwitten en koolhydraten te hebben om hier zelf uit te komen,
dus ik raad het altijd aan dit met een professional te doen.”

Wat is jouw levensmotto?
,,Dan zeg ik: ‘Het is juist goed om saai te zijn’. Het is bijvoorbeeld niet erg om elke dag het zelfde ontbijt te eten. Je kan moet altijd variëren met fruit, groente en koolhydraatsoorten en rekening houdend met het seizoen. Als je een keer in de week juist twee keer dezelfde maaltijd eet kan het jou energie besparen omdat je dan een patroon ontwikkelt. Het zelfde geld voor 1 of 2 vaste ontbijtjes die werken. Soms is het goed om saai te zijn. Dat geeft rust & vertrouwen.”

+++++++++++

Dank je wel weer Claudine. Tot dusverre hadden we op onze site maar zelden verhalen over (sport-)voeding of dieet. Een mooie aanvulling en inspiratie om dit jaar met goede voornemens voort te zetten!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.