Klasbak Nicola Spirig wint Lissabon; Rachel 8e; Boerekreek met teamwinst Menno/Marco; tragische ultraloop – WTJ 1862

ZONDAG – Rachel Klamer had een deja-vu met Lissabon, de stad waar het voor haar dertien jaar geleden allemaal begon. Toen had ze geen benul dat de nieuwe sport waar Guido Gosselink haar toe verleidde tot inmiddels twee, straks drie Olympische deelnames zou leiden.

Achtste

Een unieke reeks laten we daar duidelijk over zijn. Of Rachel kansrijk is voor de medailles in Tokyo blijft tot de wedstrijddag in juli daar is spannend. Vandaag scoorde ze in de World Cup van Lissabon een achtste plaats. Dat lijkt misschien beneden haar kunnen, maar Rachel is ervaren genoeg om te weten waar haar piek dit seizoen moet liggen. Kan ze beter dan die tiende plaats aan de Braziliaanse kust in 2016? We gaan het zien. Bovendien is de sportwereld door de pandemie grilliger dan ooit. Atleten, die niemand verwacht, breken plots door en omgekeerd.

 

Nicola Spirig maakt zich op voor vijfde Olympische Spelen

Goed de wedstrijd dan, daags nadat Kristian Blummenfelt bij de mannen won ging vandaag alle eer naar Nicola Spirig. Topweekend voor de Zwitserse dus, die zich vrijdag met haar team al kwalificeerde voor de Mixed Relay. Individueel gaat ze op voor haar vijfde (!) Olympische Spelen, een absoluut record. Kijk maar eens naar dit indrukwekkend rijtje: Athene 2004: 19e; Beijing 2008: 6e; Londen 2012: goud; Rio 2016: zilver. Op de standaardafstand is ze de grootste triatlete aller tijden. In ons land kunnen we dat zeggen van Rachel. Tiende werd ze in Rio, hoger kwam nooit een Nederlandse en drie Spelen van de partij zijn is ook uniek voor een Nederlandse.

 

Carolyn Hayes strijdlustig

Maar daarmee zijn we nog steeds niet aan het wedstrijdverslag begonnen. Spirig deelde het podium met de strijdlustigste triatlete van de dag, Carolyn Hayes uit Ierland. Het brons ging naar de Amerikaanse Kirsten Kasper. Rachel moest 1.20 minuut toestaan op Nicola.

Het zwemonderdeel in de monding van de Targus was de bottleneck voor veel triatletes. In de golven van de monding van de Taag verloren Rachel en Nicola terrein op onder andere Summer Rappaport, Natalie van Coevorden, Chloe Pollard en Vicky Holland. Dat ze zo maar een minuutje verloor op dit kwartet zegt ook veel over het zware zwemwater waar de ene triatlete zich makkelijker doorheen ploegde dan de ander.

Grote fietsjacht o.l.v. Nicola en Rachel

Met een kopgroep van negen atleten begint de grote ‘fietsjacht’ van met name Nicola Spirig. Eerst in een derde groepje, daarna slokte ze de tweede op en kwam ook het leidend negental in zicht. De Zwitserse deed veel achtervolgingswerk alleen maar werd ook regelmatig afgelost door Rachel Klamer, die op die manier ook in de kopgroep van 19 terecht kwam. Vooraan werd de hele koers vooral naar elkaar gekeken, benen stil gehouden, waardoor de groep aanzwol met alle favorieten bijeen.

 

Zeventien vrouwen, waarvan we er veel terug zullen zien in Tokyo, zetten het na de tweede wissel op een lopen. Rachel zat er gelukkig bij en kwam ook goed door de transitiezone heen, zodanig dat ze achter Hayes en Holland zelfs als nummer drie aan de tien kilometer begon.

De tempoversnellingen volgen elkaar rap op. Spirig komt uiteindelijk op stoom en haalt als laatste van de overgebleven koplopers ook Carolyn Hayes bij. Er is nog twee kilometer te gaan en de zes jaar jongere Hayes weet Spirig nog steeds te volgen. Laat ze het net als in Londen op een eindsprint aankomen? Nee, de Zwitserse levert nog een laatste krachtsinspanning en dan moet ook Hayes (die tot dusverre drie keer een African Cup-race won en eerder tweede in de World Cup Nur-Sultan 2019) de ontketende Nikki laten gaan.

Topweekend voor Nicola Spirig

Wat een weekend dus voor Spirig, meteen is ze toch weer kandidate voor een podiumplaats bij de individuele Olympische race. Dappere Carloyn Hayes blijft tweede en Kirsten Kasper keert knap terug op een derde plaats. Jolanda Annen is op de vierde plaats al tweede Zwitserse, oud-wereldkampioene Vicky Holland wordt vijfde en dan volgen de Canadese Amelie Kertz, de talentvolle Deense Alberte Kjaer Pedersen en vervolgens Rachel. Op haar beurt blijft ze de altijd moeizaam fietsende Summer Rappaport, die als een jojo weer terugkeert bij het lopen voor. Tiende is Lea Coninx, die Australische Natalie van Coevorden (Nederlandse voorouders) de baas blijft.

Boerekreektriathlon: zeges voor teams Menno Koolhaas en Marco Akershoek

Bij onze zuiderburen ging dan toch de eerste wedstrijd door: de Boerekreektriathlon in Sint Laureins. Het SMO- SCOTT Triathlonteam won de eerste wedstrijd in de T3 Series ploegentriathlon. In die formatie zagen we eindelijk Menno Koolhaas weer eens lekker vlammen. Menno richt zich op langere afstanden, maar is het explosieve werk niet verleerd, zoveel is zeker. Hij bewees zijn diensten voor de ploeg waarin verder Simon Decuyper, Joris Bassle, Louis Naeyaert, Jasper Sabbe, Remco Verbelen en Tim van Hamme. De thuisploeg in Sint Laureins haalde het voor Atriac en TDL-Forsite. Het EFC-JODA-ITC team met Bart Cooymans eindigde zevende, maar het vrouwenteam zou dat later rechttrekken.

Favoriet KTT Zamaro werd gediskwalificeerd. In dat team zaten liefst vier Nederlanders en drie nationaal kampioenen: Youri Keulen, Mitch Kolkman, Ian Pennekamp en Jesse Cuijpers. Bij het fietsen moest Jesse even de rol lossen tijdens de afwisseling, daarna reed hij het gaatje van zo’n 100 meter weer dicht, maar wel in gezelschap van een triatleet uit een ander team. Dat bleek niet toegestaan. KTT Zamaro werd uit de uitslag genomen.

In de 2e Divisie mannen won KTT Zamaro wel. Daarin Marco Akershoek met zes Belgen. Bij de vrouwen was het winnende team EFC-JODA-ITC bestaande uit Charlotte Deldaele, Katrien Maes, Jonie Vanhoutte en Nele Dequae. Atriac eindigde tweede en Betopor No Limit derde. De vierde plaats ging naar Athletes for Hope met Kirsten Nuyes eindelijk weer in tri-competitie.

Zwarte dag voor de ultraloopwereld

Eerste Pinksterdag begon als sportdag inktzwart met het trieste nieuws van de 21 dode ultralopers in China. De deelnemers aan een 100 kilometer lange veldloopwedstrijd in de bergen in de provincie Gansu werden overvallen door extreem noodweer. Hagel, ijzel en harde wind met plots kelderende temperaturen maakten  de ervaren lopers tot een trieste prooi van natuurgeweld. Onmiddellijk werd een reddingsoperatie in gang gezet met wel 1200 reddingswerkers. Gansu is een van de armste gebieden van China, waar regelmatig aardbevingen en overstromingen plaats vinden. De organisatie, de autoriteiten: iedereen loopt over van verontschuldigingen, maar dan is het onvoorstelbare leed al geschied.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.