Ironman Lake Woodlands Texas: Lotte ijzersterk derde; Mitch AG-winst en Menno’s vreemde DSQ – WTJ 3303

ZONDAG – Een wat uitgebreidere weergave van de Memorial Hermann Ironman Texas. Het was euforie voor Lotte Wilms met haar derde plaats, het was feest voor Mitch Wismans met zijn overwinning M18 en slot WK Ironman Hawaii en het was mega balen voor Menno Koolhaas, die gediskwalificeerd werd.

De wedstrijd werd verrassend gewonnen door de Mexicaanse nieuwkomer Thomas Rodriguez Hernandez, nieuwe ster aan het firmament dus met Patrick Lange op twee en Clement Mignon op drie.

Een op z’n zachtste gezegd merkwaardige DSQ, omdat Menno weliswaar wel de penaltybox indook, maar dat niet in de juiste ronde deed. Vreemd, tijdstraf okay, maar moet je dan ook al precies weten wanneer je daarvoor moet boeten. Hoe dan ook Menno deed een degelijke race, eindigde feitelijk achtste en dook wederom onder de 8 uur: 7.57.10 uur.

Dag begint mooi voor Menno

En de dag begon zo mooi voor de man uit Sittard. Hij kwam als eerste uit Woodlands-lake in 48.06 minuten in een vrijwel perfect uitgevoerd zwemnummer. In zijn kielzog volgde Florian Angert. Ognjen Stojanovic, Matthew Maquardt en Simon Shi volgden nog aardig, maar Patrick Lange en Thomas Rodriguez Hernandez – pas toe aan zijn tweede IM, vorig jaar nog achtste in Cozumel – hadden 55 seconden aan de zwembroek en Pamphiel Pareyn was als elfde een minuut langer aan het crawlen. Nog meer schade ondervond Joe Skipper, die in het water geen schim meer is van voorgaande jaren. Acht minuten tijdverlies voor de Britse oud Europees kampioen.

Tempo te machtig plus tijdstraf

Het waren de Zweed Robert Kallin en de Fransman Clement Mignon die op de fiets de meeste progressie boekte. Maar het hardst werd toch wel doorgetrapt door de Amerikaan Matthew Marquardt, die de 180 kilometer afraffelde in 4.03.22 uur. Het tempo van de achtervolgers op Marquardt, die er al vroeg op de fiets vandoor ging, was Menno te machtig. Hij verloor snel terrein en kreeg ‘ergens’ nog een kaart vanwege vermeend stayeren. Tja, dat deden/doen er wel meer….

De kleine verschillen maken hier en daar stayeren onvermijdelijk. Wie in Ironman-races mee doet, weet dat inmiddels. Wie er niet van houdt, kan beter wegblijven uit deze wedstrijden. In totaal deden 2288 triatleten mee, dan is het met 679 deelnemers op de Challenge 226 Taiwan wellicht iets rustiger op het parcours. We zullen ermee moeten dealen.

Kallin sloot precies op het 95-kilometer punt aan bij Marquardt na een indrukwekkend staaltje hardfietsen. Nick Thompson volgde daar als derde met Angert bij zich. Even later was de Zweed zelfs 1 minuut los van Marquardt. Voor Koolhaas was het daar even adem happen. De 180 km. goed verteren, dat lukt de Nederlander niet altijd even goed. Hij zakte wat terug, kreeg dus ook de penalty nog aan de broek en dat moet toch ook een mentale tik geweest zijn. Menno gaf de voorkeur aan een vroege penaltybox, hetgeen hem later duur kwam te staan.

Menno 21 minuten goedmaken

In de wisselzone was Marquardt weer weg bij de Zweed Kallin, die 1,5 minuut achterstand had. Daarna een hele tijd niets en op 7,5 minuut volgde Clement Mignon, de altijd sterk fietsende Fransman. Als vijfde begon Rodriguez Hernandez aan de marathon op 12.47 minuten. Patrick Lange had een klein kwartier aan de koersbroek, zodat er met het oog op de marathon nog veel werk aan de winkel was. En dat gold zeker voor Menno, die 21 minuten moest zien goed te maken en op dat moment 22e pro was. Het leek een hopeloze missie.

De marathon had een zeldzaam afwisselend en spannend verloop. De eerste 7 kilometer bleven Marquard en Kallin mooi buiten schot en was in de top vijf alleen Rodriguez Hernandez voorbij Angert gelopen. Wat verder naar achteren stroopte Menno de mouwen op om er eens een lekkere marathon uit te rollen. Binnen no-time liep de man uit Sittard op een 14e plek, acht atleten voorbij.

Rodrigues Hernandez ‘Speedy Gonzalez’ loopt als een bezetene

Na 14 kilometer had Rodriguez Hernandez al zeven minuten terug gepakt op Marquardt, die wel weg liep bij Kallin (marge 2 minuten). Nog eens 14 kilometer verder was het de Mexicaanse Speedy Gonzalez, die de koppositie van Marquardt overnam. De enige, die er een soortgelijke loopsnelheid op nahield was Patrick Lange, maar van hem zijn we dat wel gewend. Hun marathontijden 2.34.14 resp. 2.35.15.

 

En zo maakte Thomas Rodriguez Hernandez, 25 jaar oud, een sensationeel sterk optreden. Hij schreef historie door als eerste Mexicaanse pro een Ironman te winnen en ook als eerste Mexicaanse pro uit te komen op het WK Ironman Hawaii. Patrick Lange volgde als tweede, hij had z’n slot al op zak. En uiteraard was zijn tijd van 7.42.38 een nationaal record. Het is niet dat hij helemaal uit het niets komt, want de Mexicaan won wel al de Ironmans 70.3 in Acapulco, Campeche en Cozumel. Maar het blijft een regelrechte sensatie, zoals hij door het veld heen walste richting overwinning.

Strijdlustige Marquardt

Patrick Lange volgde in 7.44.14 uur als tweede, Clement Mignon in 7.48.37 als derde. Daarmee bleef de meest strijdlustige triatleet van de dag, Matthew Marquardt net buiten het podium vierde in 7.49 uur. Ook Robert Kallin had geen makkelijke marathon, resulterend in de vijfde plaats. Vervolgens de Duitser Paul Schuster, oud-winnaar en parcoursrecordhouder (7.31) Matt Hanson als zevende en vervolgens kwam Menno Koolhaas over de finish. Later kwam zijn naam toch niet meer in de uitslagenlijsten voor, zodat Chris Leiferman, Stenn Goetstouwers (9e) en Tomasz Szala allen een plaatsje opschoven. Protesteren heeft bij Ironman in de meeste gevallen niet veel zin, ze draaien zelfden een DSQ terug.

Gelukkig hadden ‘we’ bij de vrouwen nog een sterke troef in handen. Lotte Wilms had haar slot voor het WK Nice al te pakken, maar dat betekent niet dat ze geen andere . Bij het zwemmen vormde zich meteen een kopgroepje van vijf: Lotte zat er uiteraard bij en met ook Lauren Brandon aan de start, weet je dat er hard gezwommen wordt: 51.46 minuten. Verder in dat quintet: Rebecca Clarke, Fenella Langrigde en Diana Castillo Franco.

Tijdstraf Matthews

Andere favorietes verloren serieus tijd: Katrina Matthews ruim vier minuten, Penny Slater zelfs acht. Matthews zou later ook nog een tijdstraf oplopen tijdens het fietsen, maar die verloren tijd wist ze snel te herwinnen. Vooraan gingen halfkoers Lotte Wilms en Fenella Langridge er vandoor. Ze wisselden met liefst 4.40 minuut voorsprong op Jocelyn McCauley. Kat Matthews lag daar 4.50 achter.

Ook bij de vrouwen een boeiende marathon. Aanvankelijk ging de Langridge er als een haas vandoor. Lotte besloot haar eigen tempo aan te houden en knokte zich langzaam terug naar de Britse. Maximale achterstand was 56 seconden. Intussen kwam een tweede Britse – Kat Matthews – wel steeds dichterbij.

Lotte vijf kilometer aan de leiding

Na 16 kilometer lopen bleek Langridge zich te hebben vergaloppeerd. Het tempo is er uit en Lotte haalt haar soepeltjes bij en is op dat moment de nieuwe leidster in de wedstrijd. Maar de ene Britse loste de andere snel af. Matthews is snel voorbij Langridge en op het halve marathonpunt ook voorbij Lotte. Al snel groeit haar voorsprong naar een minuut. Lotte blijft dapper strijden voor de tweede plek. Het werd wel penibel, want behalve Matthews was ook Penny Slater aan een indrukwekkend marathononderdeel bezig en na 31 km. was het stuivertje wisselen in de strijd om zilver.

De wedstrijd is dan beslist. Lotte kan haar derde plaats niet meer verliezen en hoewel de verschillen in de slotfase gelijk blijven, veranderen de podiaposities ook niet meer. Kat Matthews prolongeert haar titel in Texas, al was het dan tien minuten trager dan vorig jaar: nu 8.42.22 uur. Penny Slater snelt naar plek twee in 8.44.36 en Lotte Wilms schittert toch weer met een razendsnelle 8.46.59 uur.

Pas vier minuten later volgt Hannah Berry in 8.50. Ook Alice Alberts (USA) gaat nog voorbij Fenella Langridge en wordt in 8.53.33 uur vijfde. Fenella is zefde. Verder achterin vinden we Rebecca Clarke (13e) en Lauren Brandon (17e).

Voor Kat Matthews was het haar vierde Ironman-zege. Eerder won ze Panama City 2020, Bolton 2021 en Texas vorig jaarw. Uiteraard kennen we ze ook van de Dresden Sub8 hour-race, die ze won in een duizelingwekkende tijd: 7.31.54 uur.

Mitch draait super: winst en slot Hawaii

Intussen bouwde Mitch Wismans een groot feestje. Zijn zevende plaats bij de agegroupers bleef gelukkig wel overeind. In 8.56.08 was de jonge held uit Doornenburg klaar. Het was de 36e mannentijd (inclusief pro’s) Hij was de snelste M18-24, de concurrentie zat boven de negen uur. Tweede op 4.39 was Gavin Ketola, een Amerikaan. Na 33 kilometer lopen nam Mitch de leiding over van Ketola. Daarmee is het slot Hawaii voor Mitch in the pocket. Het wordt zijn tweede WK Ironman, vorig jaar was hij er ook al bij in Nice. Sterk optreden dus van de Gelderlander, die het korte werk feitelijk meteen oversloeg en zich meteen op de lange afstanden richtte. Met succes!

ZATERDAG 27 APRIL: IRONMAN LAKE WOODLANDS TEXAS (USA)
M:
8.Menno Koolhaas 7.57.10 DSQ
36.Mitch Wismans 8.56.08 (1e M18)
217.Wesley Boer 10.12.11 (38e M40)
1365.Robert Wesselink 14.31.33 (230e M40)
1531.Roland Schumacher 15.08.56 (203e M45)
V:
232.Cathelijne Huis in ’t Veld 14.36.08 (34e F45)

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.