Geen kruid gewassen tegen Kristian Blummenfelt, winst in WC Lissabon; Marco 30e, Donald 49e – WTJ 1861

ZATERDAG – In het rijtje kanshebbers op Olympische eremetaal mogen we sinds de afgelopen weken ook Kristian Blummenfelt toevoegen. De stoere Noor, die al vroeg in zijn carrière naar Frankrijk trok om zich daar verder te ontwikkelen, was na de winst in Yokohama doorgevlogen naar Lissabon om daar opnieuw toe te slaan nu in een World Cup-race, de eerste op het Europees continent.

Podium met Noor-Zwitser-Spanjaard

Blummenfelt versloeg vandaag in de Portugese hoofdstad de Zwitser Max Studer, sterkste loper van het veld en nog in jubelstemming vanwege de Olympische kwalificatie gisteren met het Zwitserse team op de Mixed Relay. Studer verraste wel, al was hij vorig jaar ook al tiende op het WK. Brons ging naar de Spanjaard Genis Grau, die als jonge duatleet nog eens mijn buurgenoot was in een hotel in Venray, waar hij mee deed bij de junioren Powerman-wedstrijd. Twee jaar terug won hij de ETU Cup van Alanya. Grau klopte Jonas Schomburg in de eindsprint, zodat de Duitser net naast het podium viel.

Waar Studer in de winning mood was, moest Blummenfelt een lichte frustratie van zich af sporten. ,,Ons doel was hier het podium op de Mixed Relay te halen. Dus was het goed om me vandaag weer eens te laten zien. Ik wist dat Gustav vanuit de tweede groep naar voren kwam. Ik moest de boel in de kopgroep onder controle houden en vertrouwen op mijn sterke lopen momenteel”, aldus de Noor.

Zwemmen: Richard Varga who else?

Het was druk aan de start op het frisse (amper 17 graden) strand met 70 atleten op een rijtje. Altijd een spannend moment. Meestal gaat de start goed, vandaag begon de World Cup met een valse start. De atleten werden door de officials terug uit het woelige zeewater gefloten. Bij de tweede poging kwam vanzelfsprekend de Slovaak Richard Varga voorop te liggen met Zuidafrikaan Jamie Riddle en Canadees Matthew Sharpe in de buurt. Kort daarachter: Marten van Riel en Gianlucca Pozzatti, vrijdag goed voor goud en zilver met hun teamgenoten. Iets meer water moesten Marco van der Stel en Donald Hillebregt prijs geven: Marco kwam op een halve minuut als 33e uit het water, Donald op 42 seconden als 41e.

Marco maakt snelle jump naar kop

Fietsend smolt de eerste groep samen. Het was opvallend hoe Marco in de tweede fietsronde de jump maakte naar de kopgroep, daar waar anderen (zoals Donald) er niet in slaagden dichterbij te komen. Achteraf bleek ook zijn zwem-fietswissel dusdanig sterk dat hij daar al het verschil maakte. Even waren Varga en Schomburg vooruit, maar met ook nog een valpartij in de achtervolgende groep waardoor de Fransman Simon Viain en de Deen Henrik Klemmensen uitvielen, werden er geen grote risico’s genomen. In de tweede groep zaten naast Donald ook favorieten Gustav Iden en Mario Mola.

Kopgroep groeit tot 55 man

Ze naderden, maar dat kostte veel kracht. In de tweede helft van het fietsgedeelte smolt alles samen: de groep van 33 groeide uit tot 55 man. Hadden de 33 de benen af en toe konden sparen voor de 10 kilometer lopen, de achtervolgers kwamen allesbehalve uitgerust van de fiets af. Dat wreekte zich. Mario Mola, pas terug na lange tijd uit competitie, kreeg zijn vertrouwde tempo niet te pakken en eindigde tiende. Voor snelste fietser van de dag Gustav Iden lijken de tien kilometer tegenwoordig te kort, hij finishte achtste. Tussen hen in: Marten van Riel, die vooral aan het nagenieten was van gisteren en minder plankgas gaf.

Vooraan na Blummenfelt, Studer, Grau en Schomburg was het oud-Weert winnaar Tom Richard op een vijfde plaats, Gordon Benson zes en de Mexicaan Crisanto Grajales op de zevende stek. Dan het genoemde favorietentrio Iden-Van Riel-Mola.

Moordende aanvangstempo

De Nederlanders mochten in het strijdgewoel van de tweede wissel dus met de voorsten mee. Dat moordende tempo wat sommige atleten vanaf het begin aan de dag leggen, is niet aan Marco en Donald besteed. Zij hebben altijd even nodig om op gang te komen. Jonas Schomburg was duidelijk de meest strijdlustige triatleet van de dag, want ook bij het lopen probeerde de zoon van ‘jaren-negentig-toptriatleet-Arnd – het even. Even later werd hij bijgehaald en kwamen de mannen voor het eindklassement opzetten: Studer maakte een ijzersterke indruk, maar dat deed ook Grau en tegen het eind Blummenfelt. Na de eerste loopronde zat Marco nog net bij de eerste dertig op een half minuutje achterstand. Donald moest een minuut toegeven, na wel een sterke (17e) fietstijd overigens.

Marco finisht dertigste in secondenspel

Een ronde verder verloor het Oranje-duo luttele seconden, maar geen posities: respectievelijk 26e en 48e kwamen ze door. Met het geweld vooraan hadden ze geen bemoeienissen. Blummenfelt en Studer knokten op het scherpst van de snede met aan de streep een marge van 9 tellen. Solide loopnummer ook van Marco van der Stel, die in de tweede helft nog even richting top twintig leek te gaan, maar uiteindelijk in het secondenspel en de atleten kort op elkaar bij de eindafrekening posities verloor. Hij eindigde op een dertigste plaats, hetgeen o.i. geen ‘loon naar hard werken’ was. Achterstand op Blummenfelt was 2.12 minuut. Zijn inzet bij het fietsen, de sprong naar voren en het steady loopnummer rechtvaardigden een kortere klassering dan 30. Kijkend naar de eerdere World Cups, waar Marco aan mee deed, stond hij tien keer korter op een uitslagenlijst. Maar uitslagen zeggen niet altijd alles, al wordt een topsporter er wel op afgerekend.

Donald nog net in top 50

Donald schakelde terug van World Championships Triathlon Series naar nu World Cup. Hij zat er beduidend korter bij dan vorige week in Japan. Daar 16 minuten achterstand, vandaag 4.08 minuut. Hij werd er 49e mee van de 57 gefinishte atleten. Favorieten als Tyler Mislawchuk en Casper Stornes eindigden nog na hem al had de Canadees een excuus: hij reed lek in de vierde ronde. Toch werd ook Donald niet echt beloond voor alle inspanningen, want bij 23 eerdere World Cups liep het beter af voor de Hillegommer, dat wil zeggen: met kortere klasseringen. Maar zoals gezegd: het is immer een secondenspel. Een halve minuut sneller lopen en het scheelt al gauw een tiental klasseringen. Tja, makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk.

Foto’s Viviane’s Logbooklet

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.