In gesprek met Menno ‘The Iceman’ Koolhaas; terug van weggeweest; Maarten en Kika Extreme – WTJ 1866

DINSDAG – Mooiste nieuws van Nederlandse triathlonzijde in het Pinksterweekend vond ik toch wel de terugkeer van Menno Koolhaas met de teamwinst in de Belgische T3-Series in Sint Laureins. Samen met zijn Belgische ploegmaten van het SMO-Scott-team won Menno meteen de eerste wedstrijd na lange tijd uit competitie te zijn geweest.

 

Op onze vraag ‘hoe lang?’ moet Menno even heel diep nadenken. ,,Haha, dat zal het NK sprint 2019 geweest zijn. Vorig jaar in oktober nog wel een relay gedaan, maar dat was geen echte wedstrijd. Dus ja het wedstrijdgevoel was weer even geleden.”

Het was heerlijk om eindelijk weer te racen

Gelukkig had Menno dat snel te pakken. ,,Het was heerlijk al was het dan nog geen individuele, maar een teamrace. Ik voelde mij erg sterk, vooral op de fiets. De tijdritfietstrainingen werpen zijn vruchten af. Voel me erg goed en zie uit naar het restant van het seizoen op zowel het korte als langere werk.”

 

Twee dagen per week in zaak van pa Koolhaas

Het hele eerste coronajaar (2020) is Menno toch door blijven trainen, deels onder begeleiding van Bas Diederen. Intussen werkt hij ook twee dagen in de week mee bij zijn ouders in de zaak Koolhaas Banket & Ijs. Als ijsbereider verstaat hij de kunst van een lekker ijsje wel. Des te opmerkelijker misschien dat hij wat vrees had voor het koude zwemwater in Sint Laureins. Veertien graden is zo eind mei inderdaad niet bepaald uitnodigend en zwemmen staat toch al bij iedereen onder druk door de pandemie. ,,Het ijs maken bevalt me erg goed en is voor nu goed te combineren met mijn sport. En voor later alvast met tweede carrière een beetje opstarten met het maken van ijs bij het bedrijf van mijn vader. Erg leuk en voor nu nog goed te combineren.”

 

The Iceman zit vol vertrouwen

Wij speakers weten al hoe we Menno in de toekomst bij de wedstrijden gaan introduceren. Hij wordt ‘The Iceman’. Terug naar de Teamtriathlon in het Belgische Sint Laureins. ,,In een teamrace is het belangrijk dat je niet de langzaamste bent. En ik wist wel met mijn ervaring en de afgelopen trainingen, dat ik niet de minste van het team zou zijn. Daarom was ik ook niet nerveus.” Wie de foto’s van de wedstrijd bekijkt, ziet het getrainde lijf van Menno Koolhaas, die ongetwijfeld nog mooie dingen laat zien in zijn sport. Bovendien zien we de twinkel in de ogen en de brede lach als gevolg van de fraaie overwinning met zijn team. Dat straalt vertrouwen uit.

 

Maartens fiets lokt allerlei reacties uit

Dat Maarten van der Weijden na de Elfstedenzwemtocht ook de Elfstedenfietstocht heeft gedaan, hebben jullie via social media kunnen volgen. Wij konden een lichte grijns niet onderdrukken bij het lezen van de reacties op Maartens fiets in de kleuren van de Friese vlag. De een vond het geweldig, de ander drie-keer-niks. Volgens mij vindt Maarten dat zelf ook heerlijk: al die meningen over wat hij doet en met welk materiaal. Het is een beetje inherent aan bekende Nederlanders; die roepen nu eenmaal vaak tegenstrijdige reacties op. Anders zouden ze ook niet boven het maaiveld uitsteken.

Samenwerking met Kika Extreme Westfriesland

Over Maarten gesproken. De samenwerking tussen zijn Foundation en Kika Extreme Westfriesland is een feit. We kregen bijgaand persbericht vandaag doorgespeeld van Denise Willemsteijn namens Team Kika Extreme.

De Maarten van der Weijden Foundation en KiKa Extreme Westfriesland slaan de handen in één! Wij zetten ons allebei in voor onderzoek naar (kinder)kanker en daaruit is deze mooie samenwerking ontstaan. Samen adopteren wij van het sponsorgeld dat wordt opgehaald een onderzoek van het Prinses Máxima Centrum: ‘Botverlies bij kinderen met kanker’.

,,Hoe kan botverlies in een vroeg stadium worden opgespoord en worden behandeld?” Een belangrijk, maar vaak onderschat en niet herkend probleem van behandelingen tegen kinderkanker is het nadelige effect van medicijnen op de zich ontwikkelende botten. Doordat te weinig nieuw bot wordt aangemaakt of juist te veel bot wordt afgebroken, worden botten zwakker en dunner. Bij dit botverlies tonen de meeste kinderen niet meteen symptomen, totdat er botbreuken of misvormingen ontstaan. Op de langere termijn kan dit leiden tot pijn en beperkingen of invaliditeit.
Wij zijn onwijs trots dat we dit met elkaar kunnen financieren, op naar een fantastisch bedrag!

Dat zijn mooie samenwerkingsverbanden. Triathlon was al regelmatig verbonden aan goede doelen, een bekend verschijnsel bij duursport om voor een geldinzamelingsactie een sportieve tegenprestatie te leveren. Met de MvdW Foundation en Kika Extreme komen we op een volgend level. Gefeliciteerd beide partijen in dit samenwerkingsverband en we noemen er als derde natuurlijk bij IRONMAN Netherlands.

Olympische Spelen: Sander Verheuvel gaat!

De Belgen, de Italianen en de Zwitsers. Ze moesten er vrijdag nog voor knokken. Dat felbegeerde Olympische ticket is nu eenmaal niet voor iedereen weg gelegd. Maar het is ze gelukt, net als het Oranje kwartet natuurlijk, wat al eerder verzekerd was van deelname. Hoe groot de complete Nederlandse triathlondelegatie (coaches, begeleiders etc.) zal worden is nog de vraag. Voor een ander Nederlander is die vraag al beantwoord. Sander Verheuvel gaat sowieso. Hij werd ruim een jaar geleden al aangewezen als official voor – toen nog – Tokyo 2020. Een jaar later komt World Triathlon die afspraken na en gaat hetzelfde team officials naar de Spelen. Wij vroegen ons af hoe Sander het zo ver gebracht heeft en dus sprak Ruud met hem in zijn Italiaanse appartement. Het resultaat lezen jullie kort na deze WTJ-aflevering.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.