56 Nederlanders in actie op Extreme Triathlon, Girona, Arzachena, Olsztyn en Sankt Pölten – WTJ 1867

WOENSDAG – Als je zo van week tot week de wedstrijden overziet, dan lijkt het of we weer middenin de bruisende triathlonscene zitten. Laten we toch maar niet te vroeg juichen. We zitten eind mei, de temperatuur gaat komende dagen eindelijk weer stijgen, maar in Nieuwkoop, Brouwersdam, Eijsden, Almere, Maastricht en het Westland zitten ze zich ongetwijfeld te verbijten: alweer een weekend waarin ze hun organisatorische kwaliteiten niet kunnen etaleren.

Holland Extreme Triathlon van Mik

De enige ‘wedstrijd’ op Neerlands grondgebied, die doorgaat, is zaterdag de 3e Holland Extreme Triathlon Amersfoort van Mik Borsten. Een hele nota bene, qua fietsen af te leggen met of een racefiets of een mountainbike. Deelname is gratis en dan zou je zeggen: massaal meedoen. Maar nee verre van dat. Het vergt natuurlijk gedegen voorbereiding, maar het is ook vooral een self-supported race zonder al te veel poeha. Een statement ook van Mik, die sinds jaar en dag kritiek levert op de almaar stijgende inschrijfkosten. Om 6 uur ’s ochtends gaat het ‘spektakel’ in Vathorst van start met een 3,8 kilometer heen-en-weer zwemparcours. Daarna 180 km. fietsen met – verrassend – 1700 hoogtemeters en langs schitterende natuurroutes als Treek, Zeist, Austerlitz, Leersum, Amerongen en Rhenen. Tenslotte de marathon: een parcours om Amersfoort heen met finish voor het station van de Keistad. Waarom daar? Welnu, de finisher dient een finishfoto/selfie te maken met de stationsklok op de achtergrond als bewijs.

 

Selfie voor het station

De verwachting is dat de winnaar rond 22 uur pas aankomt: 16 uur wedstrijdtijd dus. Zoals gezegd een uitermate select gezelschap aan de start. Op de ATB Mik Borsten zelf met Henk Christen als enige ‘medestander’. In de estafette The A Team met Martin Smit, Dirk Balfoort en Däniel Dolk en in de ‘weg-triathlon’ vijf kandidaten te weten Annemieke Rademaker, Rob Froonhoff, Christel Muis, Ramon van der Wilde en Chris Snelleman.

TradeInn 140.6 Girona: negen Nederlanders

Mits Ramon en Christel trouwens niet naar Girona zijn afgereisd, want in het befaamde Spaanse sportmekka wordt zondag de Tradeinn International Triathlon 140.6INN gehouden. Over eveneens de volledige afstand, tevens open Spaans kampioenschap. Daar aan de Costa Brava staat een prachtveld bijeen, het bewijs dat je niet per se het label Ironman of Challenge hoeft te hebben om een sterk bezette hele te zijn. Cameron Wurf, Jaroslav Kovacic, Romain Guillaume, Timothy van Houtem en Sam Laidlow zijn favorieten. De Nederlanders Tom Oosterdijk en debutant op de hele Milan Brons gevaarlijke outsiders. Bij de vrouwen kan Tessa Kortekaas hoge ogen scoren, het rijtje grote namen is daar wat kleiner. Maar verrassingen zijn nooit uitgesloten, al kan Tessa wel een goede opsteker gebruiken. Negen (of zeven) Nederlanders in totaal, want ook Jim Doornbosch (let op hem!), Maarten van Kooij, Jan-Willem van der Velde en Dagmar Kagie. Tja, en Ramon en Christel dus ook, dat zou negen maken. Diep in de nacht nog afreizen van Amersfoort naar Girona, zie ik ze niet doen.

Is Frodo verkeersregelaar?

Waar we ook nieuwsgierig naar zijn is dit: zou Jan Frodeno zondag vrijwilliger zijn in de stad waar hij woont? Of toch te druk met koffie schenken aan die bijna 1000 atleten in Girona? We gaan het ongetwijfeld zien. Morgen spreken we Milan Brons nader over zijn debuut op deze hele, natuurlijk hoeft hij nog niet aan grootse verwachtingen te voldoen maar het wordt interessant om de Almeerder aan het werk te zien op de afstand waar zijn stad groot mee geworden is. Over Almere gesproken, de documentaire rondom triathlon en Challenge is dus zondag voor het eerst te zien op RTL-7 en wordt daarna nog drie keer herhaald. Ik zal hier op de redactie vragen of Angela de Jong er met haar tv-kennersblik naar wil kijken.

Arzachena World Cup: 5 Nederlanders

Verder is het de beurt aan Arzachena (waarom moet ik bij deze Italiaanse stad steeds aan een vaccin denken?) voor de tweede World Cup van het seizoen (Lissabon had vorige week de primeur). Kristian Blummenfelt is opnieuw de te kloppen man. Hij neemt het op tegen Mario Mola, landgenoot Gustav Iden, Jonathan Brownlee, Genis Grau en Matthew McElroy onder anderen. Marco van der Stel en Donald Hillebregt zijn van Lissabon overgevlogen naar Sardinie. Jorik van Egdom sluit aan, zodat het mannenveld op volle sterkte aantreed. We kunnen er allerlei voorbeschouwingen op loslaten, maar laten de mannen het maar gewoon doen. Presteren, zich in de kijker lopen met – laten we zeggen – een top 20-positie als streven.

Kansen voor Quinty en Rani

Het startveld bij de vrouwen is – met alle respect – beduidend minder sterk dan bij de mannen. Ventula Frintova voert met startnummer 1 het veld aan. In de World Ranking staat zij 19e. Vittoria Lopes en Verene Steinhauser zijn de volgende atletes op de startlijst met verder nog Lotte Miller, Barbara Riveros en Yulia Yelistratova en Alexandra Razarenova. Wellicht biedt dit veld kansen voor een topklassering van Quinty Schoens en Rani Skrabanja, onze Nederlandse/Limburgse vertegenwoordigsters.

Olsztyn Europe Cup: tien Nederlanders

Overal in Europa lijken de wedstrijden los te komen, behalve in ons eigen land. Dat is wel enigszins frustrerend. Ook komend weekend de Europe Triathlon in het Poolse Olsztyn met bij de Junior Cup Barbara en Sonja de Koning en bij de elite een mooi mannenkwartet: Lars van der Knaap, Victor Goene, Joey van ’t Verlaat en Niek Heldoorn en ook vier vrouwen/dames: Eva Cornelisse, Marit van den Berg, Joyce Caro en Kim van ’t Verlaat.

Challenge Sankt Pölten: 25 Nederlanders

Met bovendien Challenge Sankt Pölten op zondag is het wedstrijdpalet best uitgebreid en kleurrijk tegelijk. De race in Oostenrijk switchte van Ironman naar Challenge (andersom komt ook wel eens voor). Het is de wedstrijd waar Yvonne van Vlerken furore in maakte de voorbije jaren. Yvonne is erbij als coach van een aantal triatletes uit ‘haar stal’. Per is er dan weer niet, want hij kiest voor Girona. Ook absent: Sarissa de Vries. Jammer natuurlijk, nu ze zo fantastisch draait met een tweede plaats op Gran Canaria en winst in Riccione. Tegelijkertijd een zeer wijs besluit: juist in de euforie van zulke wedstrijden moet je naar je lichaam blijven luisteren. Dat zegt momenteel tegen Sarissa even gas terug te nemen. Door schade en schande wijs geworden, weet ze als geen ander om meteen op de rem te trappen. Ook dat tekent de ware kampioenen. Reden voor ons om juist Sarissa als feature-foto van deze aflevering mee te nemen. Qua Nederlanders doen we het bij de pro’s met Tristan Olij, Matthew de Vroet, Leanne Fanoy en Ilona Eversdijk. Ze komen uit in een startveld dat niet misselijk is: Sebastian Kienle, Thomas Steger, Magnus Ditlev, Michael Weiss, Jan Stratmann, Ruedi Wild, Pieter Heemeryck, Kenneth Vandendriessche, Stenn Goetstouwers en bij de vrouwen Ewa Bugdol en Laura Jansen. Voor Leanne en Ilona zien we wel kansen voor een top vijf.

Bij de agegroupers gaan nog eens 25 Nederlanders van start onder wie Marlene de Boer, Wietske Bogaerts en Jerry Kenbeek. Hij zal voor Trikipedia tussen de bedrijven door weer berichten de wereld in slingeren.

Virtual Triathlon Brouwersdam

Als je het allemaal optelt doen er dit weekend om en nabij 56 Nederlanders mee aan internationale wedstrijden. Maar feitelijk zijn er veel meer triatleten actief, want ook de 200 ingeschreven atleten aan de Virtual Go Triathlon van Brouwersdam zijn lekker bezig vanuit eigen achtertuin of wellicht toch op het parcours aan de Noordzeekust.

 

 

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.