Preview weekend: crossduathlon Etten-Leur; IM 70.3 Tasmanië met Wurf/Sodaro; Deichmann doet 120x Roth – WTJ 3207
VRIJDAG – Dit weekend begintook ht Nederlandse duursportseizoen. Tellen we Egmond even niet mee, dan is de primeur aan de overbekende crossduathlon Etten-Leur. Op het historische gebied de Kogelvanger ten zuiden van Etten-Leur ligt bij De Santspuy het altijd boeiende parcours voor de crossduatleten.
Holland-België klassieker
Bij de vermaarde asperge- en wijnboerderij van de familie Sweep verzamelen zondag bijna 300 duatleten zich voor alweer de 24e editie van deze crossduathlon. De laatste jaren vooral bekend als de Holland-België onder de crossduathlons. Met Marc Herremans als winnaar van de allereerste try-out editie en daarna grote namen als winnaars Huub Maas, Rob Barel, Riikka Kelja en natuurlijk de Belgen is het een echte klassieker geworden.
Favorieten
Wie komen daar zondag bij? Wordt het voor een tweede keer Willemijn Fuite en een vijfde zege voor Geert Lauryssen? Of gaat Geert van Kuijk revanche nemen of kan Wouter Wuilmus nog een derde keer in Etten-Leur toeslaan?
De favorietes bij de vrouwen zijn Willemijn Fuite, Marleen van Roessel, Lotte Bakx, Annelies van der Zwart en Esther Strijker. Bij de mannen draait het om Geert Lauryssen, Geert van Kuijk, Wouter Wuilmus, Mario Poldervaart, Sander de Bart, Steff Overmars, Diederik Pemen en Chris van Wamelen.
De Theta Crossduathlon begint zondag om 9.30 uur met de korte afstand en om 12.00 uur volgt de lange afstand.
De erelijst ziet er als volgt uit:
1999: Marc Herremans (Bel)
2000: Gijs Klerkx
2001: Huub Maas – Riikka Kelja (Fin)
2002: Huub Maas – Riikka Kelja (Fin)
2003: Sandor Mol – Riikka Kelja (Fin)
2004: Rob Barel – Riikka Kelja (Fin)
2005: Benny Vansteelant (Bel) – Suzanne Wiertsema
2006: Royce Kortekaas – Riikka Kelja (Fin)
2007: Benny Vansteelant (Bel) – Riikka Kelja (Fin)
2008: Brian Bulgac – Maud Golsteyn
2009: Roel Pauwels (Bel) – Ruth van der Meijden
2010 open NK: Pieter Rijnders (Bel) – Ruth van der Meijden
2011: Pieter Rijnders (Bel) – Riikka Kelja (Fin)
2012: Geert Lauryssen (Bel) – Maya Kerstens
2013: Paul Embrechts (Bel) – Riikka Kelja (Fin)
2014: Seppe Odeyn (Bel) – Linda van Vliet
2015: Wouter Wuilmus (Bel) – Riikka Vreeswijk-Kelja
2016: Geert Lauryssen (Bel) – Riikka Vreeswijk-Kelja
2017: Rik Thijs (Bel) – Laura Gorter
2018: Geert Lauryssen (Bel) – Femke van Kessel
2019: Wouter Wuilmus (Bel) – Sofie Driesen (Bel)
2022: Wouter Dijkshoorn – Willemijn Fuite
2023: Geert van Kuijk – Laura Gorter
Ironman 70.3 Tasmanië: thuisrace voor Wurf
Komen we aan de internationale kalender toe dan zien we World Cup wintertriathlon in het Chinese Harbin, races in Stockton Australie en de XTerra in het Amerikaanse McDowell Mountain. En niet de vergeten IM 70.3 Tasmanië.
Ironman is toe aan zijn tweede wedstrijd van het seizoen. Na de Chileense klassieker in Pucon is het nu de beurt aan Tasmanië, in 1642 ontdekt door de Fries Abel Janszoon Tasman. Deze IM 70.3 staat voor de tweede keer op de kalender. De eerste editie werd gewonnen door Tasmaan Jacob Birtwhistle en de Australische Ellie Salthouse.
Thuisgebied waar Cam vroeger roeide
Dit keer komt nog een Tasmaan terug naar zijn eiland: niemand minder dan Cameron Wurf doet mee. Voor het eerst in vier jaar is hij terug op geboortegrond. ,,Het is altijd spannend aan het begin van het seizoen, dan ben ook ik nerveus over het onbekende of hoe de vorm is. Dat geldt natuurlijk voor iedereen. Wie me kent, weet dat ik er altijd vol invlieg en er alles aan doe om aan de leiding te komen en die tot de finish vast te houden. Zondag is dat wederom mijn strategie”, aldus Wurf.
Cameron is inmiddels 40 lentes jong en gaat nog altijd voor de haast onmogelijke combinatie van profwielrenner en pro-triatleet. ,,Ik ben nu zes weken hier, iets wat vier jaar lang niet mogelijk was. Het is fantastisch om terug te zijn.” Cameron traint met de Tasmaanse jongeren uit de atletiek en triathlon. ,,Het voelt weer als in mijn jonge jaren als roeier, dat ik hier ook zo trainde. En het parcours van zondag….ja, dat rijd ik feitelijk dagelijks op. Naar Mount Wellington via de Bowen Bridge naar Derwen Rover (mijn roeigebied) en door Lutana. Zwaar, maar daarom de ideale warming up vooraleer Mount Wellington begint.”
Ook Gomez van de partij
Over het parcours is hij vol lof. ,,Zwaar en selectief. Niemand krijgt het cadeau. Vergeet ook de wind niet, die een rol gaat spelen. Maar ik ga veel bekende gezichten zien. Ook in het startveld. De Ozzies zijn er, de Kiwis en Javier doet mee. Maar dat is ook een halve Kiwi. Kanshebbers zijn voorts: Braden Currie, Nick Thompson, Fraser Walsh, Javier Gomez, Mitch Kibby en de Chileen Martin Ulloa.
En Sodaro
In het vrouwenveld is oud-wereldkampioene Chelsea Sodaro de grote publiekstrekker. Ze neemt het op tegen o.m. Grace Thek, Penny Slater, Sarah Crowley, drie sterke Ozzies, maar ook tegen de Belgische Hanne de Vet. Zij weet zich gesupporterd door vriend Hayden Wilde, die nu geen halves meer doet tot aan de Spelen. Dat geldt ook voor titelverdediger Jacob Birtwhistle, voor wie de Olympische afstand op dit moment het belangrijkst is.
Jonas wil 120 keer Challenge Roth doen in 120 dagen
Tot slot nog avonturier en doorzetter Jonas Deichmann. Hij is weer toe aan een nieuwe uitdaging en heeft dit keer voor het project ‘Challenge 120′. Dat wil zeggen 120 lange afstands triathlons in 120 dagen en dat alles op het DATEV Challenge Roth parcours.
Vanaf 9 mei 2024 gaat hij beginnen met dagelijks 3,8 km. 180 km. fietsen, 42 km. lopen. Dat loopt door tot 5 september waarop hij en totaal van 456 km. gezwommen, 21.000 km. gefietst en 5063 km. gelopen hoopt te hebben. Dat heet dan wederom een nieuw wereldrecord. Op 7 juli (zo’n beetje halverwege zijn monsteronderneming) staat Jonas gewoon tussen de 3500 individuele triatleten aan de start van de DATEV Challenge Roth. Daarna gaat hij weer 60 dagen achtereen op de solotoer verder.
Deichmann zette eerder al als eerste het record ’triathlon around the world’ in 2021. In 14 maanden deed hij ook op die manier zo’n 120 hele triathlons. Dit keer wil hij harder gaan, omdat het ook in betere weersomstandigheden en op een sneller parcours gebeurt. ,,Ik zal altijd avonturier blijven, maar ik wil graag uitvinden wat echt mogelijk is. Waar kan ik dat beter doen dan op dit legendarische parcours.”