Marlene Gomez wint Arzachena; Quinty 34e/Rani 42e; Barbara glorieert in Olsztyn – WTJ 1869

 

ZATERDAG – Tussen de fiets- en looptrainingen door, tussen het terrasbezoek en de barbecue aansteken nog tijd vrijmaken voor de triathlongebeurtenissen op deze prachtige zaterdag. Echt een dag om bijvoorbeeld het Grevelingenmeer in te duiken. De GO-triathlon mocht dan wel geen doorgang vinden, de virtuele versie sloeg enorm aan. Tweehonderd ingeschreven deelnemers en op tientallen plekken in het land gingen de ingeschreven triatleten te water. Ook op het originele parcours waren vanochtend zeker 25 atleten om het avontuur te beginnen. Bij het zien van al dat sportplezier kriebelt het ook bij ons weer. Laten we snel met de Nederlandse wedstrijden beginnen a.u.b. Later komt organisator Erik Peeman nog met een ‘virtuele’ uitslag vanaf de Brouwersdam.

De echte races vandaag dus in Arzachena en Olsztyn. Eerste impressies hadden we al op onze socials, nu iets uitgebreider. De sprintafstand voor vrouwen in de World Cup Arzachena was qua deelnemersveld een open boek. Geen grote namen aan de start, niemand die er op voorhand met kop een schouders bovenuit stak. Dus kan het gebeuren dat de nummer 104 van de World Ranking de wedstrijd naar zich toe trok. Haar naam Marlene Gomez-Islinger. Ze versloeg in een vlammend eindspurtje Julie Derron uit Zwitserland, die wel hoger staat (49e) op diezelfde Ranking. Vier seconden scheidden goud van zilver. Nog korter in de Ranking (28e) staat de nummer drie van vandaag: Verena Steinhauser bezorgde het gastland brons. Voor het Nederlands duo bleef het podium dit keer buiten bereik: Quinty Schoens moet 4 minuten toestaan en finishte als 34e, Rani Skrabanja kon haar sterke optreden in Yokohama vandaag niet doortrekken: ze finishte als 42e op iets meer dan zes minuten.

Dat Vittoria Lopes hard zwemt is geen geheim, met Helena Carvalho en Zsanett Bragmayer in haar slipstream kwam ze vooraan uit de Tyreense Zee. Rani Skrabanja kwam in de top tien aan de kant. Dat Sardinie heuvelachtig is ervaarden de triatletes meteen. Voornaamste scherprechter was een klim met stijgingspercentage van 17 procent. Daar waaierde de ene na de andere triatlete van de oorspronkelijke kopgroep van twaalf af. In de derde groep bevonden zich de Nederlandse atletes, maar ook daar hadden ze het zwaar. Het vele klimwerk was de Limburgse meiden even te machtig: Quinty wisselde na 2,5 minuut, Rani moest voor de winst vier minuten goedmaken.

Vooraan waren op de klim Carvalho, Audrey Merle, Barbara Riveros en Steinhauser, die het makkelijkst omhoog gingen. Na de tweede wissel was Derron het snelst uit de startblokken, maar de 28-jarige Duitse Gomez-Islinger volgde kort daarachter. Ze deed eerder deze week nog een teamtriathlon in eigen land en was klaar voor haar eerste grote internationale zege (tot dusverre was dat de African Cup-race in Agadir). Als enige bleef Marlene binnen de 17 minuten, Derron deed er 17.09 over en Steinhauser 17.21. Achter het drietal was Merle de nummer vier, Bragmayer vijfde en de pas 19-jarige Emma Lombardi zesde. Dit Franse talent was recentelijk nog goed voor brons in Caorle.  Barbara Riveros en Lisa Tertsch (oud-Holten winnares) bolden daarna over de finish en de tweede Italiaanse was Carlotta Missaglia. Alberte Kjaer Pedersen maakte de top tien compleet. 57 deelnemers, dus Quinty (34e) en Rani (42e) lieten nog genoeg concurrentes achter zich. Maar voor nu geldt ook: gelukkig zijn met het feit dat we weer kunnen racen.

 

Toch gaat er geen week voorbij zonder Oranje-succes. Is het niet Maya Kingma of Sarissa de Vries dan is het wel Barbara de Koning, die de Leeuw harder doet brullen. Vandaag opnieuw in de Poolse Europe Triathlon Cup race te Olsztyn. Na Caorle haar tweede grote zege in het nog prille seizoen. Straks hebben we weer even contact met Barbara, nu vooral de vreugde om zo’n groot talent voor alvast de Spelen in Parijs 2024.

Barbara kwam als zesde uit het water op een half minuutje van de Deense Kajsa Sophie Gronberg Christensen. Elfde was zusje Sonja op het droge. Het fietsonderdeel was beslissend met een hoofdrol voor Barbara, die alles en iedereen naar huis reed. De Italiaanse Myral Greco is een vaste rivale van Barbara aan het worden, zij kon nog enigszins volgen, maar voorts was het een lange solorace. Met voldoende voorsprong overzag Barbara het slagveld en zorgde dat ze buiten schot bleef. Ze scoorde nog de zevende hardlooptijd, maar het was ruim voldoende. De pas 16-jarige Slovaakse Margreta Vrablova greep 20 seconden later het zilver, brons ging naar Natalia Castro Santos uit Spanje. Sonja is ook pas zestien. En dat was ook haar klassering vandaag: 16e. Drie plaatsjes minder goed dan in Caorle, maar ze heeft nog een lange en mooie junorentijd voor de boeg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.