Hoofdrol Brownlees in WC Arzachena; Marco 34e; Olsztyn met Eva en Lars – WTJ 1870

ZATERDAG – Wordt het voor de derde keer een Brownlee met Olympisch goud? Na twee keer Alistair zou het wel eens zijn jongere broer Jonathan kunnen zijn, die in Tokyo gaat schitteren. De nummer twee van Rio gaf zijn visitekaartje af met zijn eerste World Cup-zege sinds 2019. En dan te bedenken dat hij het nog even opnam voor zijn vallende broer Alistair.

Mola komt ook in vorm

Net als bij de vrouwen ging het zilver naar Zwitserland, in dit geval Adrien Brifford op slechts vijf seconden van Jonny. Brons ging naar oud-wereldkampioen Mario Mola, die ook langzaam in vorm begint te geraken. Vorige week in Lissabon stond de Spanjaard nog buiten de top tien. Nu kwam hij maar elf tellen te kort voor de winst. Het wordt kortom dringen geblazen straks in Tokyo in de strijd om de medailles. Het is op dit moment niet realistisch om te veronderstellen dat de Nederlandse mannen individueel voor eremetaal meestrijden. Vandaag kwam Marco van der Stel als beste Nederlander terug bij de finish op een krappe drie minuten. Donald Hillebregt op drie-driekwart minuut als 38e binnen en volgde een halve minuut later Jorik van Egdom als 41e.

Op een sprint triathlon komt het op details aan, secondenspel. Het is de 100 meter van de triathlon. Na 8.28 was het zwemmen was het voor de verandering eens niet Richard Varga als eerste uit het water, maar de Hongaar Mark Devay en de Braziliaan Miguel Hidalgo. Dat Jonathan toen al bij de kop zat was een teken dat de Brit zijn zinnen op deze World Cup gezet had. In het natte secondenspel verloor Marco van der Stel 18 seconden, was Donald Hillebregt er 32 kwijt en Jorik van Egdom 43. De Nederlanders kwamen daarmee respectievelijk als 16e, 31e en 49e uit het water.

Twee groepen samensmelten

De klim was een kolfje naar de hand van Jonathan Brownlee, maar echt weg kwam hij niet. De kopgroep bevatte op enig moment 25 man, inclusief Marco van der Stel. Een tweede peletonnetje kreeg gezelschap van Donald, in een derde groepje bevond zich Jorik. Waar de voorste twee groepen samensmolten tot een peleton van 39 man, slaagde de ‘groep Jorik’ er helaas niet meer in de aansluiting te bewerkstelligen. In de kopgroep van de triathlon Arzachena zitten, betekent niet automatisch in een zetel naar het lopen te rijden. Dat ervaarden Marco en Donald, die hun krachtsinspanningen aan het eind van de 20 kilometer alsnog moesten bekopen. Het duo moest lossen kort voordat het lopen begon net als een achttal andere triatleten trouwens.

Blummenfelt niet zo scherp

Wie kwam het meest energiezuinig het loopparcours op. Kristian Blummenfelt zat erbij, maar miste vandaag de scherpte van Yokohama en Lissabon. Matthew McElroy was snel uit de startblokken, maar halverwege was het de Zwitser Adrian Brifford die de kop overnam met in zijn nabijheid Jonathan Brownlee. Binnen het kwartier legde de top drie de vijf kilometer af: Brownlee in 14.49, Brifford in 14.51 en Mola in 14.56. De vierde plaats ging naar Antonio Serrat Seoane, de Amerikaan Matthew McElroy zakte terug naar de vijfde plek. Roberto Sanchez Mantecon was de derde Spanjaard in de top zes, terwijl Blummenfelt nu met een zevende plaats genoegen moest nemen. De Fransman Arthur Berland, de Zwitser Florin Salvisberg en de Zweed Gabriel Sandor maakten de top tien compleet.

Nederlanders 34, 38, 41

Van de drie Nederlanders was Jorik van Egdom de beste loper, maar zijn achterstand was te groot om Marco en Donald in te halen. Bijgevolg was Marco de beste landgenoot op plaats 34, Donald een minuutje later op 38 en Jorik weer een half minuutje later op 41. In totaal 51 finisher en tien uitvallers, zoals de tweevoudig Olympisch kampioen Alistair Brownlee. Dat zijn broer hem opwachtte hielp uiteindelijk weinig.

Jeanne Lehair wint Europe Cup Olsztyn

Snel over naar de Europe Triathlon Cup in Olsztyn waar na het juniorensucces met Barbara de Koning de andere wedstrijden werden gehouden. Voor Oranje ook hier bij de vrouwen-elite het beste resultaat. Eva Cornelisse was goed voor een twaalfde plaats op een veld van 49 atletes, een prima uitslag. De wedstrijd werd gewonnen door de francaise Jeanne Lehair.

Het waren Kim van ’t Verlaat en Eva die als 18e en 20e uit het water kwamen. Sterk zwemnummer dus van Kim dus. Vooraan was het de Russin Diana Isakova. Ook op de fiets bleven Eva en Kim attent meerijden, de vijf kilometer lopen voltooide Eva nog vrij constant, Kim moest haar toppositie nog wel enigszins prijsgeven, maar was met de 20e plaats bij de elites beslist zeer tevreden.

Geen duimbreed

De winst hing dus naar Jeanne Lehair, de snelste zwemster Diana Isakova stond eigenlijk geen duimbreed toe, maar met miniem verschil werd ze naar de tweede plaats verweven en het podium was compleet met Yuliya Golofeeva. Op de 27e plaats finishte de wederom sterk lopende Marit van den Berg en Joyce Caro maakte op de 37e plaats het Oranje-kwartet compleet.

Noorse winst, Lars van der Knaap beste Nederlander

Bij de mannen was het de Noor Vetle Bergsvik Thorn die won. Hij liet de Fransman Antoine Duval achter zich en brons was er voor Simon Westermann uit Zwitserland, wat toch ook een echt triathlonland is met oneindig veel talenten. De Nederlanders bolden vanaf de dertigste plaats binnen: Lars van der Knaap was de eerste in dat rijtje meteen gevolgd door Joey van ’t Verlaat op de 31e plaats. Niek Heldoorn klokte de vijftigste tijd en de onfortuinlijke Victor Goené kwam ten val en liet een DNF noteren.

Victor snel gezwommen, daarna ten val

Tot dan was Victor in goede stelling, snelste zwemmer van de ‘Holland Vier’ op driekwart minuut van topzwemmer Alessio Crociani. Iets meer tijd hadden de drie andere Nederlanders nodig. Voor hen was er werk aan de winkel bij het fietsen en ook lopen. Lars en Joey slaagden erin nog zo’n 15 tot 20 plekken op te schuiven. Voor Niek zat dat er niet in.

Twee Noorse overwinningen

De Noren hadden (ook nu Kristian Blummenfelt een mindere dag had) toch een geslaagd weekend, want behalve bij de elite mannen, wonnen ze ook bij de junioren. Sebastian Wernersen was rapper aan de finishlijn, waar onder meer de Nederlandse official Marco van Ostende stond dan de Duitser Janne Buttel. Brons ging naar Esteban Basanta Fouz, met zo’n naam kun je alleen maar uit Spanje komen. Geen Nederlandse junioren, wel Belgische: Balte Thijs was op de elfde plaats beste zuiderbuur.

 

N

 

 

 

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.