ONTDEK BLACKROLL VOOR EEN EFFICIËNTE WARMING-UP & COOLING-DOWN

Warming-up & Cooling-down met BLACKROLL

Dankzij een goede opwarming en cooling-down haal je het meeste uit je training én herstel. Tijdens de opwarming activeer je alle functies die het lichaam nodig heeft om optimaal te presteren. Je hartslag stijgt geleidelijk aan en je bloedsomloop versnelt. Je spieren krijgen meer zuurstof om goed te functioneren en afvalstoffen af te voeren. Een correcte cooling-down brengt je lichaam dan weer in rusttoestand en helpt spierstijfheid en -pijn voorkomen.

BLACKROLL biedt zowel tools om je spieren te activeren vóór een trainingssessie als producten om nadien te gebruiken om je herstel te bevorderen. Hier lees je welke tools en oefeningen geschikt zijn voor een doeltreffende warming-up en cooling-down, zowel voor en na je loop- of fietstraining.

Hoe ziet een opwarming met BLACKROLL eruit?

VOOR JE LOOPTRAINING – Massage van de billen m.b.v BLACKROLL BALL 12 / BALL 08

 • Ga zitten en plaats de BLACKROLL® BALL 12 onder één helft van de billen. Leg het been van dezelfde kant over het andere been. Ondersteun jezelf met je handen naast je billen.
 • Rol snel één helft van de billen en maak daarbij cirkelvormige bewegingen. De beweging gebeurt door het gebogen en gestrekte been. Hoe meer lichaamsgewicht op de bal, hoe intenser de druk.
  *Tip: je kan deze opwarmingsoefening voor het hardlopen ook uitvoeren met een BLACKROLL® fascia roller.

VOOR JE FIETSTRAINING – Knee lift m.b.v. LOOP BAND

 • Plaats de LOOP BAND rond de voeten. Verplaats het gewicht op één been en breng het andere been omhoog, zodat je heup en knie een hoek van 90° maken. Laat het been weer zakken.
  *Tip: je kan de intensiteit verhogen door een andere LOOP BAND te kiezen. Als je de oefening voor een eerste keer doet, gebruik je best de gele LOOP BAND. Als je meer ervaren bent, gebruik dan een oranje of rode LOOP BAND.

Hoe ziet een cooling-down met BLACKROLL eruit?

Een cooling-down na een training of wedstrijd is voor jouw prestatievermogen even belangrijk als een goede warming-up. Het brengt je lichaam opnieuw in een toestand van homeostase (= balans van fysiologische lichaamsfuncties), waardoor je beter herstelt en sneller weer klaar bent voor een volgende training of wedstrijd. Met de producten van BLACKROLL kan je bijvoorbeeld oefeningen doen voor myofasciaal masseren of rekoefeningen, waarvan bewezen is dat ze het herstel bevorderen.

NA JE LOOPTRAINING – Kuitmassage m.b.v. STANDARD FOAMROLLER:

 • Ga zitten en buig één been. Leg de kuit van het gestrekte been op de fascieroller. Til je billen van de vloer. Rol je kuit langzaam uit. Draai je voet langzaam naar rechts en links terwijl je uitrolt. Zo masseer je nog meer delen van de kuitspieren.
  *Tip: als je de oefening intensiever wil maken, laat je je vrije been op het onderbeen van je andere been rusten.

NA JE FIETSTRAINING – Massage onderrug m.b.v. TWIN:

 • Ga op de grond zitten met je benen uit elkaar en plaats de TWIN net boven je taille in het gebied van de onderrug.
 • Leun met je bovenlichaam naar achteren, til je billen van de grond en steun met je onderarmen achter je. Rol uit langs je lumbale wervelkolom.
  *Tip: is de druk op bepaalde plaatsen sterker? Blijf daar en adem diep in en uit tot het verdwijnt.

Wil je meer oefeningen bekijken? Check dan onze website of download de gratis BLACKROLL app, die je toegang geeft tot meer dan 500 oefeningen.
https://blackroll.com/nl

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.