Maso laat zich zien in Afrikaanse race; Alle Nederlanders in Sankt Pölten; Karin Sloove in Pirene Xtreme Tri Spanje – WTJ 1873

MAANDAG – En dan bleven er nog een paar wedstrijden over uit het laatste meiweekend. Een warm weekend, eindelijk weer eens goed om het open water in te springen of een virtual triathlon te doen. Als troost voor het uitblijven van de geprogrammeerde triathlons in Eijsden, Nieuwkoop, Almere, Westland, Lauwersmeer en Brouwersdam. Al had die laatste dan nog een virtuele versie.

Mohamad Maso twaalfde in Tunesië

Warm was het wel in Yasmine Hammamet, Tunesië, dat is het vrijwel altijd daar. Zaterdag gingen de deelnemers aan de Africa Cup zonder wetsuit het 24 graden warme water in, de buitentemperatuur lag rond de 27 graden. Aan de Cup werd deelgenomen door atleten uit de meest uiteenlopende landen: van Cuba tot Taipeh en van Bahrein tot Libanon enzovoorts. Mohamed Maso was er ook net als zijn belangrijkste rivaal voor de Spelen Mohamed Alsabbagh. Het was weer een spannende wedstrijd in een wedstrijd. Voor de overall-posities speelden de Mohamads geen rol, wel was het van belang dat Mo in tegenstelling tot in Hatsukaichi nu sneller was dan Alsabbagh. Aan de finish respectievelijk twaalfde en zestiende. En daarmee komt Mo weer dichterbij zijn Olympisch startbewijs.

 

De winst in Yasmine Hammamet ging naar de Duitsers Chris Ziehmer en Tanja Neubert (topweekendje dus voor de Duitsers met ook Funk/Haug in Sankt Polten en Gomez-Islinger in Arzachena). Zilver op de sprint afstand was voor de Fransman Baptiste Massot. Johannes Vogel maakte het Duitse succes nog groter met brons. Achter Tanja Neubert eindigden de Azerbedjaanse Kseniia Levkovska en – wederom een – Duitse Bianca Bogen als tweede en derde. De Tunesische allround sportvrouw Sarra Lajneff (op de Spelen meegedaan als zwemster, later als roeister, nu wil ze ooit als triatlete) eindigde als elfde. De Germanen deden dus goede zaken. En dan namen Frodeno en Lange nota bene een weekje rust….

Eerdere zeges Funk en Haug 

Nog een keer naar Challenge Sankt Pölten. Het was de derde grote overwinning voor Frederic Funk op een halve. Eerder won hij de Ironman 70.3 van Lanzarote in 2019 en vorig jaar was de Duitser de sterkste in de Podersdorf Austria Triathlon op de halve afstand. Anne Haug is niet per se heel groots op de halves (ze is selectief in haar wedstrijden en de focus ligt op de hele). Derhalve was deze Challenge haar vierde grote winst op de halve na Lanzarote 2017, Oceanside 2018 en Dubai 2018. Op het WK van 2018 in Zuid-Afrika haalde de Duitse wereldkampioene Ironman brons (achter Ryf en Charles-Barclay).

De veertien Nederlandse deelnemers in Challenge Oostenrijk

We hadden nog niet alle Nederlanders op een rijtje gezet. Een overwinning dus, Marlene de Boer trad in deels in de voetsporen van haar coach Yvonne van Vlerken. Dat wil zeggen Marlene won F30 agegroup. Eerdere agegroup-winnaars van Nederlandse bodem waren Edwin Ophof, Trijnie Roozendaal-Rep en Luc Dieteren. Overall is Yvonne vooralsnog ongenaakbaar met twee overwinningen, twee zilveren plakken en twee bronzen. Overigens dat alles was in de tijd dat Sankt Pölten nog tot de Ironman-crew behoorde, nu overgenomen door Challenge. Hier de lijst van 14 op een totaal van 1146 deelnemers:

24.Tristan Olij 03.57.47
142.Xander Schelfhout 04.37.51 (7e M40)
193.Damon Visser 04.47.34
479.Allard Holthaus 05.19.17
494.Jerry Kenbeek 05.20.38
507.Eric Pronk 05.22.29
591.Guido Tap 05.34.02
818.Pim Leenhouts 06.19.14
913.Raoul Reulen 07.22.46
V:
8.Leanne Fanoy 04.34.03
10.Marlene de Boer 04.36.25 (1e F30)
91.Lotte van Trigt 05.46.34
108.Catheleijne Huis in ‘t Veld 06.01.37
115.Wietske Bogaerts 06.04.59
DNF Ilona Eversdijk

Lotte van Trigt

Pirene XTreme Tri met Karin Sloove na dik 17 uur finishend

In Spanje was niet alleen de nieuwe TradeInn International triathlon van Platja d’Aro/Girona, er was ook de Pirene XTreme Traithlon Sierras de Cazorla. Ook een hele, maar dan eentje door het bergachtige binnenland van Spanje met zwemmen in 16 graden fris zwemwater, fietsen met drie cols in het gebied Ermite Sant Jaume de Tuixent en een trailrun over de skipistes van Port del Comte aan de voet van de Pyreneeën. Deze Pirene XTreme maakt deel uit van de Extreme Triathlon Series, waar de Norseman uiteraard voorloper van was en ‘het Kona onder de Extreme triathlons’.

Als het echt zwaar wordt, dan hebben we een paar specialisten in ons land. Een ervan is Karin Sloove. Ze won twee jaar terug al eens deze bizarre wedstrijd en was ook nu weer goed op weg. Ware het niet dat ze stevig ten val kwam en daarbij enkele ribben brak. Dan moesten de deelnemers vervolgens ook nog eens noodweer doorstaan, zeg maar zien te overleven. Extreme triatleten beseffen dat terdege, zij zijn niet voor een kleintje vervaart. Aan het eind van de megalange rit van de oost naar west was het de Spanjaard Rafael Espinar Puig, die de als eerste van de 30 triatleten aan de finish kwam en wel na 12.46.15 uur. De tweede plaats ging naar Raul Delgado Herrero in 12.57.14 en Ramon Estrada Garcia maakte het Spaanse succes compleet in 13.18.55. Dat Karin het zwaar kreeg was logisch. Ze finishte in 17.17.31 uur en als we het goed gezien hebben (want het was al pikkedonker op de Pyreneeëntop waar 24 deelnemers uiteindelijk de streep bereikten) was Karin daarmee winnares, al was ons niet helemaal duidelijk waartoe Tania Pares Rodenas gerekend wordt. Zij/hij klaarde de klus in 15.39.00 uur. Karin was er 19e in totaal mee. Ze zal zich het avontuur nog lang heugen.

Virtual Brouwersdam

Zoals al gezegd, zaterdag was pas een gedeelte van alle deelnemers aan de Virtual GO Triathlon Brouwersdam bezig geweest. Zondag was ook een mogelijkheid en daar hebben nog veel triatleten gebruik van gemaakt. De tussenstand is dus weer flink op de schop gegaan. Maandag maakt organisator Erik Peeman de einduitslag bekend. Vooralsnog staan Dennis Heilbron, Justin Boone en Frank Huisman op de kwart op kop en Nelleke Balde, Dominique van Dijk en (jarige) Richelle van Helten. Op de kwart zijn het Kevin Strubbe en (nog steeds) Liselore van Nunen.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.