Iets meer over het NK sprint in Rotterdam: de verwachte titel van Mitch, de onverwachte van Babette

DINSDAG – Gelukkig is er altijd wel een blikvanger op de NK’s sprint of standaard afstand. Zo was er in 2021, het Olympisch Tokyo-jaar, de deelname van Maya Kingma die veel extra media aantrok. Dat effect was er zondag jammer genoeg niet met de deelname en vervolgens ook winst van Mitch Kolkman op het NK sprint op en rond de Willem Alexander Roeibaan.

TriRotterdam

Die baan ligt dichterbij Nieuwerkerk aan de IJssel of Bleiswijk, maar TriRotterdam bekt natuurlijk lekkerder. Het was de 13e keer dat het NK over de kortste afstand werd gehouden. Twee keer ging het niet door vanwege corona, één keer bleef de organisatie in gebreke met een slecht parcours en meer. Dat was in Nijmegen, toen overigens ook deel uit maken van de TriHard Series. Inmiddels heeft de Almeerse groep die blunder al lang weer weg gepoetst met betere wedstrijden, al zijn de naweeën voor met name triatleet Stefan van Thiel nog altijd groot.

Geen Jorik

Rotterdam is vrijwel ieder jaar strijdtoneel van of het NK standaard of het NK sprint. Misschien niet het meest enerverende decor voor diezelfde media, maar wel een veilig afgesloten parcours. Geen Jorik van Egdom dit keer, de winnaar van het NK Weert 2023.

Zoals verwacht kwamen Mitch Kolkman en Jesse Cuijpers als eersten uit de roeivijver. Daar sloten Ian Pennekamp en Menno Koolhaas bij aan. Dit kwartet trok met zo’n veertig seconden voorsprong het loopparcours op. Duidelijk was toen wel dat hier de nieuwe kampioen bij zat. Meteen was duidelijk waarom Haarlemmer Mitch Kolkman van dit viertal naar de Spelen mag. Hij stoof er vandoor en kwam met 16 seconden voorsprong bij de finish aan. Looptijd: 15.05 minuten. Van een vijfde plaats in Leiderdorp 2022, naar zilver in Weert 2023 naar nu goud in Rotterdam.

Piekmoment

Zes weken voor de Spelen bouwt Mitch gestaag naar dat piekmoment toe. Eerder al met een tweede plaats in Metz, nu winnaar Rotterdam. Het zilver ging naar Ian Pennekamp, voor het eerst op dat NK-podium. Zijn vorige deelname was achtste in 2019. Brons ging naar Menno Koolhaas, 25 tellen na die andere MK. Voor Menno zijn tweede brons op dit NK, eerder ook al eens zilver.

Foto: Harry van ’t Veld

 

Daarachter pakte Jesse Cuijpers er dus nog net naast. Maar hij keerde wel terug op het U23-podium als derde na Mitch en Ian. Uit het achtervolgende groepje was Olaf Jan Bosscher de snelste. Daarachter volgden Victor Goene, Hidde Mollee, Jeroen Velders, Ben Muller en de Belg Seppe de Graef in dienst van TVS’90. Beste team was andermaal VZC Veenendaal met Mitch, Victor en Hidde.

Geen kruit tegen gewassen op de fiets

Dit NK betekende ook de doorbraak van Babette Rosman. De sterke Amersfoortse, uitkomend voor Hellas, fietste zo genadeloos hard dat niemand kon volgen. Merel Veltman mocht nog wel als eerste uit het water komen, daarna was het een grote one-womanshow voor de voormalig wielrenster Rosman.

Haar derde plaats in de Eredivisiewedstrijd Weert was misschien al wel een indicatie, maar deze titel had werkelijk niemand zien aankomen. Luna de Bruin stapte uit, titelverdedigster Robin Dreyling was er niet; toch doet het niets af aan de fraaie zege van Babette.

Foto: Harry van ’t Veld

Anderhalve minuut goedmaken op 5 km. lopen. Daar werden haar achtervolgsters mee geconfronteerd. Ze verloor nog best tijd op dat onderdeel, maar dichterbij dan 23 seconden kwam ook Aniek Mars niet. Zilver voor de Kijani-atlete, Brons ging naar Anieks teamgenote Eva Cornelisse, die met 17.50 de snelste looptijd had. Marit van den Berg en Merel Veltman grepen de vierde en vijfde plek. Routinier Jony Heerink was al de derde Hellas-atlete en de tweede Amersfoortse. Daarachter volgde Loena Bank, Marleen van Roessel en Silke de Wolde, die dit jaar even wat minder uit de verf komt. Ongetwijfeld met redenen. Deborah Wissink maakte de top tien compleet.

Bijprogramma

Het NK was het hoofdprogramma. De recreatieve standaard race werd gewonnen door Wolter van Popta voor Arno Stolk en Martin Oosters. Het vrouwenpodium bestond uit de Vlaamse Lin Wollants, voor EDO Sportsvrouw/eega Sanne van der Meer en Madeleine van der Giesen. Tent3 was het beste trio. De sprintafstand ging naar Wim Jansen uit Den Haag en Nine Roman uit Barendrecht. SkylineDxSer was snelste trio. De Kikathlon werd gewonnen door Bart Spaans, daags tevoren nog gewoon in Gastel derde en door Idske Zijlstra. De relay van Kikathlon was voor Louise, Tobias en Ed. De Junior Challenge ging naar Thijn Maas en Joli Gunnink. Bij de Challenge jeugd was toptalent Puk Lamfers alle jongens de baas. Op de tweede plaats was de beste jongen Sacha Ang.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.