Anne Haug wint in extremis Sankt Polten; Marlene is top; Girona voor Laidlow en Bilham; Tom 16e; Crash Milan – WTJ 1872

ZONDAG – De prijzen worden pas aan de finish verdeeld. Dat had Anne Haug goed begrepen. Lange tijd mocht Imogen Simonds op een stunt rekenen in de Challenge Sankt Polten. En toen waren er nog 200 meter over en zagen de aanwezigen hoe de Zwitserse toch nog werd opgeslokt door de Ironman wereldkampioene (sinds 2019 en dus nog steeds). Zelden is het publiek langs de finishlijn getuige van zo’n apotheose in de strijd om goud en zilver. En Anne doet wat wij smalend wel vaker over onze oosterburen zeggen: op het einde winnen de Duitsers. Dat kan zijn na 90 minuten voetbal maar ook na 4.20 uur triathlon.

Bij Anne Haug zit het venijn vaak in de staart

Het gebeurde in een race waarin Lisa Noren aanvankelijk met Simmonds weg was en Haug zoals wel vaker de ‘slow starter’ was. De Zweedse viel uit, de Zwitserse bleef vooruit en had een comfortabele voorsprong, zeker nadat Haug nog een tijdstraf moest uitzitten. Maar als Anne de mouwen opstroopt is ze lopend vaak niet te houden. Opmerkelijk, want in haar OD-tijd was ze vooral op de fiets ijzersterk en viel ze bij het lopen nogal eens terug. Op de lange afstand is een andere Anne Haug ontstaan, eentje die het koelbloedig afmaakt. Uitgeteld lagen de topatletes na de finishlijn op de mat. Ze waren ‘by far’ de sterkste vrouwen, want pas negen minuten later volgde nummer drie: Maja Stage Nielsen. De Deense moest trouwens net zo goed sprinten, want kort achter haar was het Laura Sidall die vierde werd, de tweede Duitse in de uitslag was Laura Jansen, die vijfde eindigde.

Leanne Fanoy met derde looptijd bij de beste acht 

Na nog eens twee Duitse vrouwen volgde Leanne Fanoy op plaats acht. Die positie veroverde ze tijdens een geweldige halve marathon (1.18.37), dat bleek achteraf de derde tijd. Alleen Anne Haug (1.14) was veel sneller in vergelijking met Imogen Simmonds (1.18.06) was Leanne ongeveer even snel. Zoals bekend koos de in Venhuizen geboren maar in de Verenigde Arabische Emiraten opgegroeide Leanne Fanoy al op jonge leeftijd voor langere afstanden. Ze wilde zelfs een tijdje buiten de publiciteit blijven met haar prestaties omdat er steeds kritiek kwam dat ze zo vroeg al aan lange afstanden begon. ,,Mijn lichaam leent zich nu eenmaal meer voor het langere duurwerk”, zei Leanne ooit al eens. Ze bewees het vandaag opnieuw.

Marlene de Boer zou zo mee kunnen bij de pro’s: tiende vandaag

Ook goed op het langere werk is Marlene de Boer, twee minuten na Leanne kwam ook zij al over de streep. Marlene – gecoacht door Yvonne van Vlerken – staat op de drempel van pro worden. Ze wint nu keer op keer haar agegroup 30-34. Ze finishte in 4.36.25 uur, een kwartiertje na de wereldkampioene Haug. We spraken haar uiteraard na afloop, want met Marlene zijn we als Trikipedia nog iets meer van plan. ,,Ik kan het niet geloven.  Ik zit gewoon in de top 10 van dit hele sterke veld. Ik zwom zelfs 12 seconden sneller dan Anne, terwijl ik voor mijn gevoel geen goed zwemnummer had. Ik kon de goede lijn niet vinden en kwam vast te zitten in de waterplanten, waardoor ik de aansluiting verloor en alleen kwam te zwemmen. Bij de wissel zag ik de snelste agegroep vrouw al vlak bij en ik kon haar al snel inhalen. Man, man, wat ben ik blij met mijn nieuwe fiets, wat reed dat heerlijk en vooral snel! Ik heb ook harder gelopen (1.23) dan ooit. Wat een wedstrijd, ik heb er nog geen woorden voor. Dolgelukkig!”

Xander Schelfhout was zevende M40, Damon Visser twaalfde M45, Lotte van Trigt 18e F30 en Allard Holthaus 29e M50. Jerry Kenbeek kwam flink ten val, maar de bikkel ging stug door en haalde de finish als 551e in 5.20 uur en 55e M45. Ook Eric Pronk en Guido Tap haalden de finish.

Tristan met goede benen, toch niet helemaal content

Ook met Tristan Olij zochten we nog contact in Oostenrijk. Hij was niet helemaal tevreden met zijn 24e plaats. ,,Toch blij deze race gedaan te hebben, het is ook een hele mooi race. Met zwemmen kwam ik in de wasmachine en verloor tijd. Met fietsen had ik goede benen, was alleen mijn fietscomputer vanochtend vergeten, dus fietsen op gevoel. Het was alles of niets. Ik kwam terecht in de tweede groep. Het fietsen was de eerste 60 kilometer vlak, daarna kwam een beklimming. Net voor de top moest ik even lossen en kwam tenslotte 10 seconden achter de groep in de tweede wisselzone. Met lopen de eerste ronde goede benen, tweede ronde kwam de vermoeidheid eigenlijk iets te snel. 1.14.26 is best een mooie looptijd, maar dan ben je vandaag toch pas de snelste loper op 31 anderen na. Daaruit valt wel af te lezen hoe sterk het startveld vandaag was.”

22-jarige Sam Laidlow wint 1e hele triathlon Girona

Dan de eerste editie van de TradeInn International Triathlon 140.6 INN. Niks geen grote organisatoren van Challenge of Ironman erachter, maar wel gewoon een lekker startveld en bovendien het Spaanse kampioenschap. De winnaar was een man waar we serieus rekening mee gaan houden in de toekomst: Sam Laidlow. 22 jaar pas en voornemens de jongste pro op Hawaii te worden en ook de jongste triatleet onder de acht uur wil worden. Geboren in Engeland maar al op jonge leeftijd naar de Zuid-Frankrijk verhuisd. Op zijn vierde deed hij zijn eerste kids-triathlon en vandaag dus de allersnelste in deze gloednieuwe race in het Spaanse sportmekka Girona. Geen parcours om onder de 8 uur te duiken overigens. De 22-jarige Sam deed er 8.41.46 uur over en was daarmee vijf minuten rapper dan Victor Arroyo Bugallo. De Spanjaard liep op zijn beurt weer harder dan de Deen Morten Brammer Olesen.

Per en Tom in top twintig

De gevestigde elite verkeer zich hier en daar op de Spaanse toreadoren, zoals fietsbeest Cameron Wurf die vijfde werd en in extremis nog voorbij gelopen door de vrij onbekende Roger Manya Valenzuela. Vijf Spanjaarden bezetten de top tien en de bekendste daarvan was tiende: Eneko Llanos. Een zeer verdienstelijke negende plaats was er voor de Belg Timothy van Houtem. Hij was de eerste, die boven de negen uur bleef: 9.00.12 uur. Per van Vlerken was de nummer 15 van de dag in 9.14.47 uur. Ook in de buurt van Per finishte Tom Oosterdijk als eerste Nederlander, eindtijd 9 uur en een kwartier. De Hagenaar is (nog) niet in de einduitslag opgenomen. chip deed raar of live-timing werkte onvoldoende. Hoe dan ook de finish van Toms eerste hele als pro is een feit. Zijn eerste reactie: ,,Het zwemmen was shit. Daarna een van de moeilijkste fietsnummers ooit gereden. Tenslotte een marathon van 2.57 uur bij 28 graden Celsius. En Mozza houdt niet eens van warmte.” Ter illustratie Sam Laidlow liep ‘m in 2.54.

Wederom Zwitserse winst, nu Emma Bilham

Wederom Zwitsers succes deze zondag in Girona, want na de zeges van Spirig en Ryf vorige week was het nu Emma Bilham die glorieerde in deze nieuwe hele triathlon met zeker potentie. Emma was klaar in 9.32.11 uur en bleef daarmee de thuisfavoriete Judith Corachan Vaquera vijf minuten de baas. De Britse Niki Bartlett scoorde brons op zeven minuten van de winnares.

Dramatische val voor Milan Brons

De wedstrijd werd overschaduwd door het drama met Milan Brons, die moest uitstappen na een crash met een motorrijder die hem tegemoet kwam. Fiets was aan gruzelementen, dus voor Milan goed en wel overeind krabbelde kon hij een dik kruis zetten door zijn debuut. En dan te bedenken dat hij op dat moment (we zaten 160 kilometer in koers op de fiets) nog op een ijzersterke vijfde plaats in de wedstrijd lag. ,,Ik voelde me ook nog best fris. Tja, dan sta je ineens stil en zakt de wereld onder je voeten vandaan. Fysiek was het een flinke klap, maar de schade valt mee. Veel schaafwonden, maar bewegen kan ik. Aangeslagen ben ik wel.” Logisch, want met grote ambities was Milan aan zijn debuut op de hele begonnen en daar leek best een verrassend resultaat uit te rollen. In het wedstrijdverloop zijn veel atleten zichzelf tegen gekomen in de warmte van Girona. ,,Als telt niet, we zullen nooit weten hoe ik het eraf had gebracht.” Het zwemmen en fietsen waren in elk geval veelbelovend Milan, natuurlijk moet je dit even verwerken maar daarna weer vooruit kijken.

Milan schreef: Triatlon in Spanje, maar de S is stil. Van beste dag ooit naar nachtmerrie. Voor nu misschien wel Milan, maar de toekomst zal uitwijzen dat die hele jou als een heerlijke jas gaat passen, let maar op!

Andere Nederlanders die net als Tom gefinisht zijn, waren Jim Doornbosch als 65e totaal en winnaar in zijn agegroup in een tijd van 10.25.23 uur. Juanma Cardenas op de 83e plaats in 10.34.52 uur. Maarten van Kooij 99e (en 9e in zijn agegroup) in 10.44.41 uur en Jan-Willem van de Velde 148e in 11.07.33 uur.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.