Deens lichtpuntje: Alberte Kjaer Pedersen wint World Cup Huatulco, Mexico – WTJ 1891

ZONDAG – Lichtpuntje in de Deense sportwereld: Alberte Kjaer Pedersen won deze vroege zondagochtend de World Cup Triathlon in het Mexicaanse Huatulco. Ik kan me voorstellen dat de Denen andere dingen aan hun hoofd hebben na het schokkende moment kort voor rust in het EK duel met Finland. Gelukkig gaat het de goede kant op met Christian Eriksen, maar de ontzetting op de gezichten van de spelers van beide elftallen was veelzeggend. Plots was voetbal niet belangrijk meer. Natuurlijk zal er altijd discussie blijven als een tweede helft alsnog gespeeld wordt, maar dit was wat de familie van de voetballer zelf ook wilde.

Het is de vraag of Alberte Kjaer Pedersen daar allemaal bij stil stond. Een atleet moet snel schakelen en weer focussen op eigen wedstrijden. Dat deed ze goed. Vanuit de tweede wissel liep Alberte weg van de grote groep en vijf kilometer later had ze die voorsprong nog steeds. Kirsten Kasper en Lisa Perterer streden om zilver en brons en dat werd gewonnen door de Amerikaanse. ,,Ik had goede benen en voelde me ook goed. Bij het keerpunt lopen zag ik dat niemand volgde.” In de periode van kwalificeren voor de Spelen was de Deense geblesseerd. Ze hoopt nu alsnog naar Tokio te kunnen.

 

In het haast kokende water van dertig graden met ook nog eens een buitentemperatuur van 30 graden moest je wel hittebestendig zijn. Huatulco heeft geen parcours om echt weg te komen met een kopgroepje, want nadat drie Japansen, een Russin en Kirsten Kasper als eersten uit het water kwamen, formeerde zich al snel een groep van tien, later verdubbeld. Dat een aantal triatletes op hangen en wurgen bij kon houden, maakte dat na 20 kilometer fietsen de kopgroep weer wat vrouwkracht kwijtraakte.

In de tweede wisselzone vond de volgende schifting plaats. Pedersen was weg met Amelie Kretz, Kasper en Perterer. Elizabeth Bravo had een trage wissel en zette de achtervolging in. De Zuidamerikaanse kampioene uit Ecuador kwam echter te kort voor het podium, want het Deens-Amerikaans-Oostenrijkse trio was al gevlogen. Bravo en Kretz namen de plaatsen vier en vijf in. Vroegere triathlontopper Renee Tomlin (meervoudig World Cup-winnares) eindigde op een negende plaats.

Twaalf seconden hield Albert Kjaer Pedersen (niet getrouwd hoor, in Denemarken zijn dubbele voor- en achternamen heel gebruikelijk. Is makkelijk bij stamboomonderzoek) over aan de meet. De 22-jarige Deense hoopt met deze World Cupzege nog flink te stijgen in de Olympic Ranking, waar ze momenteel door al die blessures op een 92e plaats staat. In haar juniorentijd gold ze als een zeer groot talent met podiumplaatsen onder meer op de ETU Cup races in Holten en Weert. Op de Jeugd Olympische Spelen van Nanjing 2014 eindigde ze vierde, twee plaatsjes voor Kirsten Nuyes. In Lissabon was ze eerder dit seizoen al zevende op de World Cup aldaar. Dat was tot vandaag haar beste prestatie op een World Cup race.

Nederlandse vrouwen stuurden we niet. Maya Kingma en Rachel Klamer komen tot aan de Spelen niet meer in actie in wedstrijden. Straks bij de mannen doet Donald Hillebregt een ultieme poging bij de bovenste zeventien te eindigen. Dat biedt nog kansen om in de Mixed Relay van Tokio een rol van betekenis te kunnen spelen.

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.