Donald moet 3 jaar wachten op Spelen; Mislawchuk wint Huatulco; GP Duinkerken – WTJ 1892

ZONDAG – Voor alle sporters, die zich dit jaar (net) niet gekwalificeerd hebben voor de Olympische Spelen is er een troost: ze hoeven geen vier jaar te wachten op Parijs. Al over drie jaar is het: nieuwe ronde, nieuw kansen. Ongetwijfeld heeft Donald Hillebregt dat in zijn achterhoofd, nu hij weet dat zijn prestatie in de World Cup Huatulco niets dichterbij de Japanse Spelen heeft gebracht.

Parijs wordt allicht sfeervoller

Nog een troost: Parijs wordt vast feestelijker dan Tokio, waar het publiek ontbreekt en de corona-angst nog niet voorbij is. Iedereen in de Olympische bubbel (atleten, officials, bestuurders, sponsors, media) zullen daar misschien weinig erg in hebben, maar er zijn ook sfeergevoelige atleten, die vooral met voldoende support langs de kant pas goed presteren.

Verschillende triatleten bezweken onder de Mexicaanse hitte (ruim 30 graden) en ook voor Donald werd het niet zijn dag. Met een 31e plaats nam hij – voorlopig even – afscheid van het internationaal podium. Alleen bij blessures van Marco van der Stel of Jorik van Egdom wordt hij mogelijkerwijs alsnog opgeroepen, maar dat mag geen uitgangspunt zijn. Hoe het precies zit met het aanwijzen van reserves voor de Mixed Relay wordt binnenkort duidelijk. Feit is dat reserves (zoals b.v. Michel Butter op de marathon) gewoon thuis blijven en mogelijk alsnog worden opgeroepen naar Japan te vliegen.

Blauwe-mat-lengte voorsprong

Een top 140-klassering neemt Donald vooralsnog niet in, dus is het niet realistisch te veronderstellen dat hij mee mag/kan. Voor hem eindigden bijvoorbeeld maar vier atleten die wel in Tokio uitkomen. De winnaar in Huatulco, de Canadees Tyler Mislawchuk, bijvoorbeeld. Hij is hersteld van zijn blessure en won de sprint afstand met op een ‘blauwe-mat-lengte’ afstand de twee Brazilianen Manoel Messias en Miguel Hidalgo.

Aanvallen Donald niet beloond

Donald trok wel degelijk ten aanval, want nadat hij kort na Igo Polyansky, Hidalgo en Mislawchuk uit het water kwam, zat de enige Nederlander nu wel in de kopgroep, waar hij vorige week in Leeds de groepen nog moest laten gaan. Hij voelde zich zo sterk dat tot twee keer toe een uitlooppoging werd ondernemen. Beide keren slaagde de Oranje-klant er niet in weg te komen,

 

 

 

47 man vanaf de fiets, ongunstig voor Donald

Een groep van 47 man kwam na de twintig vlakke kilometers gelijktijdig in T2 aan. Dat was niet gunstig voor Donald, die geen 14.49 minuten in de benen heeft zoals de Canadese winnaar. Donald liep de 5 kilometer in 16.20 minuten, nog altijd een tijd waar wij gewone stervelingen bij lange na niet aankomen. Maar het is te langzaam om in het spel om de knikkers mee te spelen. In het snikhete Santa Cruz/Huatulco konden alleen een Mexicaan en de twee Brazilianen de ontketende Mislawchuk enigszins volgen. De Mexicaan David Nunez was vierde. David Castro Fajardo – ooit nog eens in Oud Gastel aan de start – vijfde. De Amerikaan Kevin McDowell kon zijn Olympische status niet echt waarmaken en bleef op een zesde plaats steken. Favorieten als Crisanto Grajales, snelste fietser Gabor Faldum volgden op een zevende en achtste plek. Een tweede Canadees – Jeremy Brian – finishte negende en de Ecuadoriaan Juan Jose Andrade Figueroa (magnifieke naam) maakten de top tien compleet. Donald dus 31e.

Kanshebbers als Felix Duchampt, Richard Varga en de Russische Polyanskiy-broers stelden teleur met klasseringen tussen elf en 38.

GP Triathlon Duinkerken voor Bicsak en Beaugrand

Ook Frankrijk heeft al weer volop wedstrijden (sorry Nederland…). De Grand Prix van Duinkerken (Dunkerque) bijvoorbeeld. De mannenrace werd gewonnen door de Hongaar Bence Bicsak. Hij klopte  de Spaanse multikampioen Javier Gomez, die niet al te lang treurde om zijn valpartij in Leeds en het mislopen van de Spelen. Het verschil op deze sprint triathlon was vijf tellen. Brons ging naar de Fransman Jawad Abdelmoula, die landgenoot Antony Pujades de baas bleef. De Zwitserse aanvaller Andrea Salvisberg finishte als vijfde. Samen met Dorian Coninx, die zesde werd, begonnen zij als eersten aan de vijf kilometer lopen. Zevende was de snelste zwemmer van de dag Aurelien Raphael, de junorenwereldkampioen van 2014.

Bij de vrouwen prolongeerde Cassandre Beaugrand haar Duinkerken-titel uit 2019. De wedstrijd kent elk jaar een internationale topbezetting trouwens, omdat veel wereldtoppers deel uit maken van een Franse club. Negentien seconden na de francaise kwam Natalie van Coevorden als tweede binnen. Frans brons was er ook bij: Emilie Morier droeg daar zorg voor met landgenotes Audrey Merle en Jeanne Lehair daar direct achter. Een knap staaltje logistiek in deze nog altijd coronatijd leverde Jolien Vermeylen door daagse na Coimbra al aan de Normandische kust te staan voor deze GP, het leverde de Vlaamse een 18e plaats op. Twee Nederlandse triatletes aan het vertrek: Marit van den Berg finishte als 35e op 4.36 minuten van Beaugrand. Eva Cornelisse – paar weken terug nog sterk in de Poolse Europe Triathlon-race – stapte tijdens het fietsen uit.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.